ok rafal_26 nie che nadużywać twojego cennego czasu ale może znajdziesz chwile aby w miarę możliwości pomóc mi odzyskać koszty bezpodstawnie wszczętej egzekucji.
1. Czy mogę złożyć wniosek do komornika o zwrot kosztów i obciążenia nimi reprezentanta ustawowego wierzyciela czy wierzyciela ale wtedy niby jak z dziecka można ściągnąć dług.
2. Czy jeżeli mam wyrok o umorzeniu i teraz muszę poczekać na uprawomocnienie to po uprawomocnieniu sąd przesyła wyrok do komornika i komornik sporządza pismo co do kosztów i kto je ponosi oraz wysyła do każdej ze stron ? - w skrócie czekam na decyzję komornika ?.
3. Czy mimo oczekiwania na uprawomocnienie wyroku mogę wpłacić 6 krotność alimentów komornikowi aby całkowicie go wyeliminować.
4. Czy jeśli mam nadpłatę 2 krotność alimentów u komornika mogę to zaliczyć na poczet 6 krotności alimentów czy póżniej wnioskować o i zwrot.
Wszędzie znajduję tylko informację o obciążeniu wierzyciela ale wierzyciel jest małoletni 10 lat i to matka go reprezentuje.
czy chodzi o postanowienia :
W uchwale z dnia 27 listopada 1986 r., sygn. akt. III CZP 40/86 (OSNCP 1987, nr 5-6, poz. 71) Sąd Najwyższy wskazał, iż dłużnik przeciwko któremu wszczęta została egzekucja alimentów, mimo że dobrowolnie zaspokajał alimenty w terminie i wysokości określonej w tytule wykonawczym, może skutecznie - stosownie do okoliczności - w drodze skargi kwestionować czynności komornika w zakresie obciążenia go kosztami egzekucyjnymi (art. 767, 770 k.p.c.).
W orzeczeniu z dnia 9 września 1987 r., sygn. akt. III CRN 233/87 (OSNCP 1989, nr 10, poz. 161 Sąd Najwyższy wskazuje - wierzyciel, który bez potrzeby powoduje wszczęcie egzekucji, gdy dłużnik z tytułem wykonawczym dobrowolnie świadczy alimenty w wymaganej wysokości i ustalonym terminie, sam powinien ponieść wywołane tym postępowaniem koszty egzekucyjne, przysługujące organowi egzekucyjnemu.
Podobnie w uchwale z 28 kwietnia 2004 r., sygn. akt. III CZP 16/04 Sąd Najwyższy stwierdził, że rozstrzygnięcie o kosztach niezbędnych do celowego przeprowadzenia egzekucji należy do sądu rozpoznającego skargę na postanowienie o ustaleniu jej kosztów. Oznacza to, że dłużnik alimentacyjny, który otrzymał od komornika postanowienie o ustaleniu kosztów egzekucyjnych i zauważył, iż został nimi obciążony bezzasadnie, powinien niezwłocznie złożyć do sądu skargę na czynności komornika. Jeśli sąd stwierdzi, że faktycznie tak się stało, powinien w tej części czynność komornika uchylić.