komornik chce przekazywać alimenty

• Autor wątku Autor wątku majorek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiesz co ja na codzień nie mam doczynienia z kodeksami i nie wszystko musze rozumieć. Po to tu pisze żeby się czegoś dowiedzieć tak na rozum chlopski- czyli zwykłego kowalskiego bez tych słówek i treści prawniczych tylko językiem zwykłego człowieka nie prawnika

majorek1 napisał:
tak na rozum chlopski- czyli zwykłego kowalskiego bez tych słówek i treści prawniczych tylko językiem zwykłego człowieka nie prawnika

W ten sposób też nie zrozumiałaś mimo usilnych starań

Chciałam konkretnej odpowiedzi tak albo nie . Czy komornik może oddać cześć drugiego długu z alimentów? Czy alimenty będę dostawać w całej kwocie.

tego nie wiemy. zależy jaki to jest wierzyciel, z jakiego tytułu egzekwuje, ile ojciec otrzymuje wynagrodzenia

Dlatego nienawidzę prawników. Myślą że każdy zrozumie tak jak oni rozumieją i zachowują się jakby nie wiadomo kim byli.

A jak nie dostarczymy komornikowi dokumentów,pieniądze tak jak od dwóch miesięcy będą w depozycie u pracodawcy to czy po zwolnieniu zajecia z wynagrodzenia my dostaniemy te alimenty?

to radź sobie sama. co Ci się znowu nie spodobało w odpowiedziach udzielonych przez 3 osoby, które za przeproszeniem tłumaczą "jak krowie na rowie" a Ty nie dość, że nie starasz się nawet zrozumieć, to jeszcze masz wielkie pretensje

Kurcze właśnie nie tłumaczycie jak krowie na rowie. O to chodzi.

Hmm
No okej. Rozumiem ze nie ma możliwości aby dalej pracodawca nam przelewal alimenty bo ojciec na zajęcie komornicze? I żadne nasze pisma nic tu nie załatwia. Bo nie chciałabym aby coś z moich alimentów było pobrane na poczet tego długu. Ojciec nie zarabia dużo . A zajęcie chyba odnośnie jakiego niespaconego kredytu w banku

majorek1 napisał:
Rozumiem ze nie ma możliwości aby dalej pracodawca nam przelewal alimenty bo ojciec na zajęcie komornicze?

2 strony wstecz w 4 poście udzieliłem na to odpwiedzi

Wole się upewnić a jeśli komornik zdejmie zajęcie z wynagrodzenia to alimenty będą przelewane tak jak do tej pory przez pracodawcę? Czasem można się dogadać ze zdejmie zajęcie a dłużnik spłaca samodzielnie

To potem będzie mizna wycofać wniosek od komornika i działać wg starej zasady. We tatuś może płacić samodzielnie

A czy będziemy mieć jakieś konsekwencje prawne jeśli nie złożymy u komornika tego wniosku o egzekucję alimentów? Pieniądze będą przez ten czas w depozycie u pracodawcy a kiedy komornik zdejmie zajęcie z wynagrodzenia to będą przekazane z depozytu dla nas wg starej zasady czy raczej się rozpłyna

Konsewencje nie. Alimentów nie będzie...komornik zabierze wszystko dla drugiego wierzyciela.

Ale komornik nie dostaje teraz tej części wynagrodzenia która była zawsze przekazywana jako alimenty. Dzwoniłam do kadr do pracodawcy ojca i mi powiedzieli ze pieniądze są u nich w depozycie bo nie mają jakiegoś pisma od komornika (chyba tego ze na nasz wniosek on teraz nam będzie przekazywał alimenty)

Na nasz wniosek- chodzi mi o to pismo o którym pisałam ze kazali wypełnić jak moja mama poszła do kancelarii komrnika- czyli wniosek o egzekucję alimentów -

ile można Ci tłumaczyć to samo... pracodawca nie prześle Ci sam kasy, bo skoro komornik nakazał mu wysyłanie do komornika to będzie wysyłał do komornika. nie wiadomo, jaki wierzyciel jeszcze egzekwuje, z jakiego tytułu i czy zajęta przez komornika kwota wystarczy na pokrycie długu waszego i innego wierzyciela.
powiedz mi, tak z ciekawości, czemu tak bardzo upierasz się przy tym, żeby to nie komornik wysyłał Ci alimenty?

Bo nie chce dostawać na konto przelewu od komornika, dlatego. Po drugie komornik może zająć część alimentow na ten drugi dług jak to zostało przed chwila napisane. A to dlaczego pracodawca poinformował mnie ze pieniądze są u niego w depozycie?

Powrót