B
bartek-87
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam, 3 miesiące temu dostałem z sądu decyzję i wezwanie do zapłaty za polisę samochodową z banku pocztowego, sprzed 2 lat, którą opłaciłem. Po interwencji telefonicznej z bankiem pocztowym okazało się że moja polisa jest nieopłacona, nie mają potwierdzenia zapłaty bo po 2 latach niszczą dokumenty z racji przedawnienia. Ja niestety swojego potwierdzenia znaleźć nie mogłem, a przez 3 miesiace wezwania do zapłaty przychodziły i przychodziły. Gdy w końcu znalazłem polisę i potwierdzenie zapłaty zadzwoniłem do sądu, gdzie poinformowano mnie że od decyzji sądu mogę się odwołać w ciągu 7 dni od odebrania decyzji(która przyszła 3 miesiące temu). Tydzień temu mój pracodawca dostał list polecony o obowiązku zajęcia mojego wynagrodzenia na kwotę 1400zł (600zł polisa+400 koszty sądowe+komornik+niewiadomo co), a ja kolejne wezwanie do zapłaty od komornika. Czy mając opłaconą polisę, muszę ją płacić jeszcze raz, tylko dlatego że jakaś niekompetentna kobieta zgubiła papiery lub nie zaksięgowała wpłaty a potem żekomo zniszczyła dokumenty? Czy coś da się z tym zrobić? Nie płacić? Zapłacić tylko koszty sądowe, podać bank pocztowy do sądu? Proszę o odpowiedz, ponieważ nie wiem czy opłaca się w ogóle iśc z tym do radcy prawnego.