Komornik problem ze spłatą

• Autor wątku Autor wątku kasiakopernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiakopernik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam mam następujący problem straciłam jakiś czas temu pracę. Bank wypowiedział mi umowę kredytu sprawa trafiła do komornika moje obecne zadłużenie to 14000 złotych. Utrzymuję siebie i synka z prac dorywczych mieszkam kontem u rodziców nie posiadam niczego co komornik mógłby mi zająć sam to stwierdził podczas wizyty w domu moich rodziców. Proszę o radę co mam robić pieniądze które zarabiam z prac dorywczych ledwo starczają na życie bez pomocy rodziców pewnie nie było by czasem co do garnka włożyć. Jakie czekają mnie konsekwencje za nie spłacanie długu u komornika? co mam dalej robić?

kasiakopernik napisał:
Jakie czekają mnie konsekwencje za nie spłacanie długu u komornika?
Dług będzie rósł i rósł...
Już nie wspomnę, że jednak posiadacz praktycznie wszystko co znajduje się u rodziców w domu, więc o ile teraz się "udało" uniknąć zajęcia ruchomości, to już następnym razem może nie być tak dobrze.
http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/164411-zajecie-ruchomosci.html
kasiakopernik napisał:
co mam dalej robić?
Może warto dość do porozumienia z wierzycielem co do formy spłat w ten sposób, żebyś Ty w miarę dawała radę i żeby wierzyciel odczuł spłaty.
To chyba jedyna możliwa droga.
Jeśli chcesz całkiem uniknąć spłaty, niestety, taka możliwość nie istnieje. Znaczy istnieje, jednak nierealne aby wierzyciel "darował".

kasiakopernik napisał:
Proszę o radę co mam robić pieniądze które zarabiam z prac dorywczych ledwo starczają na życie bez pomocy rodziców pewnie nie było by czasem co do garnka włożyć.

Ustalić u komornika jak narastają odsetki miesięcznie i starać się wpłacać chociaż tyle, aby dług nie rósł bardziej, tylko malał. Ewentualnie zaproponować ugodę, aby bank zawiesił postępowanie, ale skoro mówisz, że ledwo wiążesz koniec z końcem, to raczej nie będziesz w stanie zaproponować raty miesięcznej, która bank zadowoli.

kasiakopernik napisał:
Jakie czekają mnie konsekwencje za nie spłacanie długu u komornika?

Teraz żadne, jednak jeżeli twoja sytuacja się nie poprawi, to prędzej czy później twoim jedynym źródłem utrzymania stanie się jakieś świadczenie - typu renta/emerytura. Wtedy komornik te świadczenia zajmie i będzie bolało bardzo mocno.

kasiakopernik napisał:
Proszę o radę co mam robić pieniądze które zarabiam z prac dorywczych ledwo starczają na życie bez pomocy rodziców pewnie nie było by czasem co do garnka włożyć. Jakie czekają mnie konsekwencje za nie spłacanie długu u komornika? co mam dalej robić?

W przypadku braku majątku i bardzo niskiego wynagrodzenia egzekucja będzie całkowicie bezskuteczna co w konsekwencji spowoduje jej umorzenie z mocy prawa (jak się nie mylę po roku od jej wszczęcia) czyli komornik "całkowicie odpuszcza" , a dłużnik "ma spokój od komornika".
Wierzyciel (bank) będzie mógł wtedy zaksięgować niewyegzekwowaną należność jako koszt uzyskania przychodu czyli "sobie odliczy od podatku poniesioną stratę".
Później zazwyczaj dług za kilka procent jego wartości jest sprzedawany firmom windykacyjnym, a co dalej z tym długiem będzie to już wróżenie z fusów. Firma może w kółko wysyłać jakieś bzdurne wezwania do zapłaty albo propozycje ugody. Może też skierować do komornika wniosek o egzekucję, ale ponieważ wiąże się to z opłatami to raczej nie będzie im śpieszno im do wykładania kasy na sprawę z góry przegraną...

ostatecznym rozwiązaniem jest upadłość konsumencka, która kosztuje 30 zł opłaty sadowej. wniosek i instrukcja jest na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości w zakładce "upadłość konsumencka". rozwiązanie drastyczne, ale warto poczytać aby poznać "ostatnią deskę ratunku".

Powrót