Komornik terenowy

• Autor wątku Autor wątku fgn2k15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fgn2k15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam dostałem dziś telefon od kancelarii komorniczej która zaczęła mnie straszyć że przyjdą i zabiorą nieruchomości i co tylko się da,przerwałem tej "pani" i spytałem czy wyraża zgodę na nagrywanie rozmowy i oczywiście się nie zgodziła tak więc się rozłączyłem.Kancelaria znajduję się 400km ode mnie więc nie mam możliwości się do nich udać :)Pytanie brzmi czy faktycznie może ktoś przyjść w asyście policji i coś chcieć za kwotę 1100zł...Rzecz w tym że nie jestem nigdzie zameldowany więc gdzie przyjdą?Czy mogą dzwonić i mnie straszyć?Czy jeśli jakimś sposobem uda im się ustalić gdzie zamieszkuję to mogą wejść do tego domu mimo iż nie jestem zameldowany?Posiadam auto czy mogą w jakiś sposób się dobrać?

Aha po przeczytaniu kilku wątków mogę dodać iż nie odebrałem żadnego pisma związanego z tym ponieważ nie zamieszkiwałem od 4 lat pod adresem zameldowania,czy jest możliwość że sprawa przedawniona czy mogę coś zrobić?

Ostatnia edycja:
fgn2k15 napisał:
Czy jeśli jakimś sposobem uda im się ustalić gdzie zamieszkuję to mogą wejść do tego domu mimo iż nie jestem zameldowany?
Tak
fgn2k15 napisał:
Posiadam auto czy mogą w jakiś sposób się dobrać?
Tak
fgn2k15 napisał:
czy faktycznie może ktoś przyjść w asyście policji i coś chcieć za kwotę 1100zł.
Tak plus koszt ślusarza

Czytaj wątki przyklejone w dziale komorniczym

korf napisał:
Tak

Tak

Tak plus koszt ślusarza

Czytaj wątki przyklejone w dziale komorniczym

Widzę komornik mi odpisał? :)

Jeśli komornik zapuka do drzwi i osoba otwierająca powie że nie znajduje sie taka osoba jak to będzie?Równie dobrze może iść do sąsiada i jemu zaje... co chce?bo ktoś powie ze tam zamieszkuje?Nie odpowiedzialeś na pytanie czy taka byle *** może dzwonić i mnie straszyć....

Mam sygnaturę i dane komornika,tak jak pisałem może sprawa jest przedawniona?Początek tego dlugu był jakieś 5-6 lat tamu?

Proszę ważyć słowa. Nikt nie ma ochoty na czytanie wulgaryzmów, kiedy chce pomóc.
-Moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja bym stawiał że dzwoniła do ciebie firma windykacyjna, a nie ktoś z kancelarii komorniczej.

fgn2k15 napisał:
Aha po przeczytaniu kilku wątków mogę dodać iż nie odebrałem żadnego pisma związanego z tym ponieważ nie zamieszkiwałem od 4 lat pod adresem zameldowania,czy jest możliwość że sprawa przedawniona czy mogę coś zrobić?
Tak, możesz. Więc skup się na tym.

amelia2013 napisał:
Tak, możesz. Więc skup się na tym.

Dzięki za konkret.Mogę prosić o link lub w skrócie co robić i jak to robić?

Przeglądając dokumenty wychodzi na to że to już 3 osoba która zarządza moim dlugiem...

W 2010 dostałem od wierzyciela przedsądowe wezwanie.
W 2011 pismo z Intrum Justitia
W 2012 pismo od komornika sądowego o zajęciu wynagrodzenia(pracowałem i potrącili coś około 500zł)
w tym roku przyszlo do kolejnej pracy o zajeciu ale już od innego komornika...
W tamtym roku nie dostałem też zwrotu podatku więc prawdopodobnie też zabral komornik...
na pismach które przyszły do pracy widnieją inne KM-czy to znaczy że to 2 inne sprawy czy jak?bo nie rozumiem....

Ostatnia edycja:
A nakaz zapłaty w sądzie był? Pozew z sądu dostałeś?

US gdyby przelał zwrot komornikowi poinformował by cię o tym fakcie listownie, no chyba że tam też podałeś nieaktualny adres.

fgn2k15 napisał:
W 2010 dostałem od wierzyciela przedsądowe wezwanie.
W 2011 pismo z Intrum Justitia
W 2012 pismo od komornika sądowego o zajęciu wynagrodzenia(pracowałem i potrącili coś około 500zł)
Jaka była data wymagalności roszczenia, z jakiego tytułu?

amelia2013 napisał:
Jaka była data wymagalności roszczenia, z jakiego tytułu?

Mam szukać tych informacji z pierwszego pisma od wierzyciela w 2010r?

Ze wszystkich, byle znaleźć. Jak się nie uda, to pójdziesz już dalszą drogą, którą i tak musisz iść chcąc to odkręcić

Witaj,dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Na piśmie o zajęciu z 2012 które przyszlo do pracy jest napisane :

Postanowienie z sądu rejonowego w Lublinie z dnia 21.03.2012 Sygn.akt XXXXX

Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sąd rejonowy w Lublinie z dnia 05-01-2012 sygn.XXXX zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 21.03.2012 ?Czy o to chodzi?mogę podać sygnaturę jeśli to ma w czymś mi pomóc :)
Na piśmie które przyszło do pracy gdzie już nie pracowałem 08.12.2015 zatytułowanym WEZWANIE nie ma żadnej sygnatury ,jest tylko o należność na rzecz : Intrum Justitia Debt Fund 1.......którego reprezentuje Radca prawny XXXX(pokrywa się z pismem z 2012 gdzie również ta osoba była wymieniona jako osoba reprezentująca Intrum Justitia....

Jeśli chodzi z jakiego tytułu roszczenie to usługi telekomunikacyjne-zerwanie umowy.
Pierwsze pismo jakie dostałem było od Polkomtel S.A czyt. PLUS?
Zatytułowane "Oświadczenie o rozwiązaniu umowy i ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty
TREŚĆ-Informujemy ze do dnia 2010/01/25 nie otrzymaliśmy płatności na kwotę 835zł z tytułu świadczonych przez polkomtel sa usług telekomunikacyjnych,w związku z tym umowa o świadczenie usług tele.... zostaje rozwiązana.Tym samym informujemy ze wyczerpaliśmy wewnętrzna procedure dochodzenia nieuiszczonych wymagalnych zobowiązań wobec polkomtel s.a. w ww kwocie.W przypadku nieuregulowania ww należności w terminie 10 dni od daty otrzymania niniejszego pisma podejmiemy jedno z następujących działań :
1 przekażemy obsługę zadłużenia firmom windy
2 skierujemy sprawę do sadu
3 sprzedamy wierzytelność innym podmiotom

To jest jedyny dług jakiego nie spłacam ponieważ uważam że te pieniądze im się nie nalezą,a dodkladnie firmie PLUS która mnie oszukała,zanim zerwałem umowę pisałem do PLUSA reklamacje itp ale oni mnie zlali...Zastanawiam się czy nie zadzwonić do tej kancelarii i poprosić o miesiąc czasu na "załatwienie gotówki" chciałbym uniknąć wizyty jakiegoś komornika w czyimś domu...Wolał bym ten 1000zl przeznaczyć na dziecko ale jak nie będzie wyjscia..

Ostatnia edycja:
fgn2k15 napisał:
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sąd rejonowy w Lublinie z dnia 05-01-2012 sygn.XXXX zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 21.03.2012 ?Czy o to chodzi?
Między innymi o to
fgn2k15 napisał:
Na piśmie które przyszło do pracy gdzie już nie pracowałem 08.12.2015 zatytułowanym WEZWANIE nie ma żadnej sygnatury ,jest tylko o należność na rzecz : Intrum Justitia Debt Fund 1.......którego reprezentuje Radca prawny XXXX(pokrywa się z pismem z 2012 gdzie również ta osoba była wymieniona jako osoba reprezentująca Intrum Justitia....
Skąd to przyszło: od komornika czy od Intrum?
fgn2k15 napisał:
Pierwsze pismo jakie dostałem było od Polkomtel S.A czyt. PLUS?
Zatytułowane "Oświadczenie o rozwiązaniu umowy i ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty
TREŚĆ-Informujemy ze do dnia 2010/01/25 nie otrzymaliśmy płatności na kwotę 835zł z tytułu świadczonych przez polkomtel sa usług telekomunikacyjnych,
Kiedy był zapłacony ostatni rachunek? To że Plus robi z klientów durni, to ja doskonale wiem.

Wygląda, że może nie być przedawnione, ale nawet jak nie jest to i tak 70% szansy na wygraną (ostatnio w podobnej sprawie udało się pogonić Ultimo :) ).
Jaki to sąd, rejonowy w Lublinie czy Lublin-Zachód i sygn. akt (VI) N-ce? Tak czy inaczej, dzwoń do sądu, podaj sygn akt i zapytaj na jaki adres wysłano nakaz i kto odebrał (jeśli odebrał). Wtedy można iść dalej ze sprzeciwem.

Witam,dzwoniłem wychodzi na to iż żaden nakaz nie był odebrany,2 krotnie awizowany w styczniu 2012r.Co teraz?

fgn2k15 napisał:
Witam,dzwoniłem wychodzi na to iż żaden nakaz nie był odebrany,2 krotnie awizowany w styczniu 2012r.Co teraz?

A na właściwy adres był wysyłany?Tam gdzie mieszkałeś w 2012r .

fgn2k15 napisał:
Miałeś zapytać o:
amelia2013 napisał:
Tak czy inaczej, dzwoń do sądu, podaj sygn akt i zapytaj na jaki adres wysłano nakaz i kto odebrał (jeśli odebrał). Wtedy można iść dalej ze sprzeciwem.

Został nadany na adres zameldowania pod którym nie przebywałem.tzn nie zamieszkiwałem ale byłem tam zameldowany;/

fgn2k15 napisał:
Został nadany na adres zameldowania pod którym nie przebywałem.tzn nie zamieszkiwałem
Jesteś to w stanie udowodnić, przynajmniej uprawdopodobnić ?

Powrót