Dakota 13
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 219
Witam i proszę o pomoc. W poniedzialek mąż dowiedział się że ma blokadę na koncie. Zadzwonił do banku i okazało się że komornik zablokował konto za jakiś dług wobec PKP z 2007 roku. Po wizycie u niego okazało się że wszystko kierował na stary adres. W 2007 roku był wydanych Nakaz zapłaty którego mąż nie odebrał bo mieszkał o pracował wtedy 300 km od miejsca zameldowania. Nic mu wtedy nie bylo wiadome o żadnym dlugu ani zadnej sprawie. Klauzula wykonalnosci tego nakazu jest z roku 22017.Dodatkowo komornik pomylił daty na zawiadomieniu o wszczeciu egzekucji i jest tam data nakazu zaplaty z dnia 03 08 2017 roku , gdy tak naprawdę Nakaz zaplaty był z dnia 03 08 2007 r. Sprawa ta ma dwie teczki akt. Jedna leży w SR i jest tam wszystko co nas interesuje czyli na jakiej podstawie wydano nakaz zapłaty itp. Jest ona w archiwum i nie mamy do niej dostępu. Powiedziało nam że to bardzo stara sprawa i udostepnienie nam akt z archiwum będzie trwało ze trzy tyg. Druga teczka jest w Sądzie cywilnym i jest w niej umowa cesji sprzedaży tegoż długu w maju 2017 roku firmie Inturium Justitia. Klauzula wykonalnosci jest z października 2017 roku. W sumie komornik działa na podstawie sygnatury akt z tych akt i chodzi o tytuł egzekucyjny. W sumie sprawa ma dwie sygnatury. Sygnatura akt Nakazu zaplaty i sygnatura akt klauzuli wykonalnosci.
Nie możemy się dostać do tych akt z archiwum.Błądzimy po omacku. Odsylają nas z sądu do sądu do sądu a czas biegnie. Komornik wpisał inną datę Nakazu Zapłaty. Zapowiedział że pieniądze z potrącenia pomimo okolicznosci wysyla do wierzyciela czyli tej firmy windykacyjnej. Napisalam sprzeciw i wniosek o przywrocenie terminu. Mąż napisał wniosek o zawieszenie egzekucji ale to nic nie dało.
Sprzeciw i Wniosek o przywrocenie terminu pisałam tylko na podstawie pisma od komornika które ma złą datę Nakazu Zaplaty. Na tym pismie są dwie sygnatury akt .Nie wiem jak to chociaż zatrzymać. Akta z 2007 roku są w archiwum a oni każą mi pisać Sprzeciw i Wniosek o przywrocenie terminu na ich podstawie. Jednocześnie komornik zapowiedział że tylko spotkanie z sedzią który potwierdzi że wszystko było kierowane na zły adres sprawi że on zatrzyma egzekucję. Dlug na 175 zł urósł do 1100. De facto mąż nie jeździł koleją. Zawsze autem.
Co zrobić aby zatrzymać komornika przed tym zanim dostaniemy się do tych archiwalnych akt. Przepraszam że tak dlugo się rozpisałam ale nawet panie w sądzie nie wiedziały jak nam pomóc.
Nie możemy się dostać do tych akt z archiwum.Błądzimy po omacku. Odsylają nas z sądu do sądu do sądu a czas biegnie. Komornik wpisał inną datę Nakazu Zapłaty. Zapowiedział że pieniądze z potrącenia pomimo okolicznosci wysyla do wierzyciela czyli tej firmy windykacyjnej. Napisalam sprzeciw i wniosek o przywrocenie terminu. Mąż napisał wniosek o zawieszenie egzekucji ale to nic nie dało.
Sprzeciw i Wniosek o przywrocenie terminu pisałam tylko na podstawie pisma od komornika które ma złą datę Nakazu Zaplaty. Na tym pismie są dwie sygnatury akt .Nie wiem jak to chociaż zatrzymać. Akta z 2007 roku są w archiwum a oni każą mi pisać Sprzeciw i Wniosek o przywrocenie terminu na ich podstawie. Jednocześnie komornik zapowiedział że tylko spotkanie z sedzią który potwierdzi że wszystko było kierowane na zły adres sprawi że on zatrzyma egzekucję. Dlug na 175 zł urósł do 1100. De facto mąż nie jeździł koleją. Zawsze autem.
Co zrobić aby zatrzymać komornika przed tym zanim dostaniemy się do tych archiwalnych akt. Przepraszam że tak dlugo się rozpisałam ale nawet panie w sądzie nie wiedziały jak nam pomóc.