beti82 napisał:
pan Rafal jest zlosliwy kazdy ma prawo sie pomylic,i
jest w bledzie bo komornik nie ma prawa zrobic zajecia na wyplacie mojemu mezowi
Pan Rafał nie jest w błędzie, tylko w błędzie w takim razie jest ustawa kodeks postępowania cywilnego, którą powyżej zacytowałem.
Proszę się wysławiać jak człowiek.
Bo ostatnia Pani wypowiedź:
komornik nie ma prawa zrobic zajecia na wyplacie mojemu mezowi
Jest prawidłowa, ale ma się nijak do rozwiązywanego problemu.
Przypomnę Pani pytanie:
Witam prosze o pomoc. Mam pytanie czy komornik moze zajac konto bankowe moje za moje dlugi jesli na to konto wplywa tylko wyplata meza? Prosze o szybka odpowiedz
Później Pani sprecyzował, iż chodzi o konto wspólne.
Więc odpowiedź wynika wprost z cytowanego przeze mnie już wcześniej przepisu:
Art. 891[2]. § 1. Na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko dłużnikowi pozostającemu w związku małżeńskim
można prowadzić egzekucję z rachunku wspólnego dłużnika i jego małżonka.
§ 2. Przepis § 1 nie wyłącza możliwości obrony małżonka dłużnika w drodze powództwa o zwolnienie od egzekucji, jeżeli na rachunku wspólnym małżonków zgromadzono środki, które nie wchodzą do majątku osobistego dłużnika, albo też środki, które nie pochodzą z pobranego przez dłużnika wynagrodzenia za pracę, dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy.
Jeśli Pani uzyskała gdzieś inną odpowiedź, to gratulację. Jednak może pani przeczyta powyższy przepis i sama zastanowi się kto ma rację
Zresztą. Po co się produkuję. Zapewne szanowna Pani poszła do "prawnika" w realu i jej powiedział to co wiedział, a Pani jest tak zadowolona i szczęśliwa, że nie interesuje jej to, czy jest, czy nie jest, to prawdą.