komornik

• Autor wątku Autor wątku beti82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beti82

Witam prosze o pomoc. Mam pytanie czy komornik moze zajac konto bankowe moje za moje dlugi jesli na to konto wplywa tylko wyplata meza? Prosze o szybka odpowiedz;)

a czy maz sie zgodzil na zaciagniecie dlugow? macie rozdzielczosc? no i czy konto tylko Twoje, czy wspolne?

nie ma znaczenia to o co pyta anuschka, bo komornik zajmie TWOJE konto, nie ważne, co sie na nim znajduje;

niech mąż założy swoje i zmieni przekaz u pracodawcy, nie będzie problemów;

na pewno? na koncie sa srodki stanowiace majatek wspolny. jesli maz nie wyrazil pisemnej zgody na zaciagniecie zobowiazania, nie moze byc dlug zaspokojony z majatku wspolnego, a jedynie z majatku dluznika. czy pieniadze z wynagrodzenia meza staja sie moim majatkiem odrebnym, poprzez wplyw na moje konto?
nie upieram sie, ale proponuje wystapic z powodztwem przeciwegzekucyjnym i wskazac, ze zajete srodki stanowia majatek wspolny? Czyz nie warto Rafale?

maz nie podpisywal zadnej zgody na kredyt jest wspolwlascicielem konta i tam wplywa tylko jego wynagrodzenie z moich dochodow wplywaja tam tylko alimenty w kwocie 400zl mamy debet na koncie i nie bardzo mamy z czego go splacic zeby zlikwidowac konto nie wiem jak to ugryzc zeby mi nie zajal tego konta?

no to tym bardziej komornik nie moze zajac WASZEGO konta, moza zadac zaspokojenia tylko z Twojego, odrebnego majatku

czyli na chwile obecna moge byc spokojna o konto?ja wiem ze predzej czy pozniej komornik mnie dopadnie,ale na chwile obecna najwazniejsze jest dla mnie zycie i zdrowie mojego syna.

anuschka1 napisał:
no to tym bardziej komornik nie moze zajac WASZEGO konta, moza zadac zaspokojenia tylko z Twojego, odrebnego majatku

Koleżanko droga, wiem że chcesz dobrze. Jednak radzę zajrzeć do przepisu.

Szanowna pani pytająca:

Proszę następnym razem konstruować prawidłowo posta. Napisała pani, iż jest to pani konto, a dopiero później sprecyzowała, iż jest to konto wspólne.

Niestety, ale nie uniknie pani mąż konieczności złożenia powództwa z art. 841 kpc w zw. z art. i tutaj nie pamiętam, ale szanowa anu (...) w ramach ćwiczenia udzielania prawidłowych porad znajdzie przepis w części egzekucji z rachunku bankowego i pani wskaże.

Na szczęście w tej sytuacji po trudnej drodze uda się odzyskać kasę. Ale na przyszłość (albo teraźniejszość, jeśli komornik nie zajął tych pieniędzy), radzę aby mąż zmienił KONTO - po raz drugi to piszę i nie będę się powtarzał.

Drogi Kolego rafale_26,
szkoda, ze skupiasz sie na strofowaniu innych, miast samemu zajrzec do przepisow :) i udzielic kompleksowej porady :)
napierw zaczelo sie, ze moje pytania nie maja znaczenia, a jak sie okazalo, ze jednak maja, to pozniej dostalam polecenie na pismie wykonania pracy domowej w ramach zleconych cwiczen....
dziekuje Ci za ta dawnke humoru na rozpoczecie dnia, pozdrawiam serdecznie :)

co do mojego imienia, bo widze, ze klopociki z czytaniem, to imie brzmi ANUSCHKA (fonetycznie wymiawia sie: anuszka). Mam nadzieje, ze jesli nst razem bedziech chcial mnie "skarcic", chociaz imie wpiszesz w calosci.

co do warstwy merytorycznej, to jak pisalam - powodztwo przeciwegzekucyjne, a sznowny kolega rafal_26 uzupelni podstawy prawne, w ramach kompleksowego udzielania odp., a nie zlecania zadan drogim kolezankom :)

anuschka1 napisał:

Art. 891{2}. § 1 kpc Na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko dłużnikowi pozostającemu w związku małżeńskim można prowadzić egzekucję z rachunku wspólnego dłużnika i jego małżonka

Taka mała nieścisłość :D

no, niescislosc. zdarza sie, ale przytocz § 2 tego przepisu i bedzie juz wzorowo :cool:

Nie mówiąc już o tym, iż egzekucja jest dopuszczalna nie tylko z majątku OSOBISTEGO (odrębny się zakończył 19 stycznia 2005 roku:D), ale także z wynagrodzenia za pracę dłużnika itp.

W sumie to nie ma się co wtrącać. Pani pytająca nie odróżnia wspólnego rachunku od jej osobistego, Ty wierzytelności z rachunku od źródła pochodzenia. W sumie, to w prawie jest najważniejsze, aby coś wiedzieć. Nie jest ważne, że to kompletne pomieszanie podstaw normatywnych.

najpierw skarciles, potem rozdales zadania, potem znowu strofowanie, a na koniec foch :)
a § 2, jak nie wpisales - tak nie wpisales.
do powodztwa przeciwegzekucyjnego tez sie nie odniosles, bo i uznales, ze po co? skoro wszyscy i tak dookola sie nie znaja.
pytajaca i tak chyba niewiele z tej naszej wymiany wiadomosci (wpisywanych w przerwach miedzy rozprawami) niewiele wyniesie, a szkoda. Bo moim zamiarem nie sa utarczki ani z Toba, Drogi Rafale, ani z kimkolwiek innym, a chec niesienia pomocy. Jesli bylam nieprecyzyjna - skoryguj i juz. Bez docinkow i wycieczek po mnie. To forum (tak mi sie wydaje), to nie wyscig kto komu bardziej dolozy i komu nie bedzie sie chcialo schodzic ponizej poziomu dyskusji, tylko pomoc pro bono ludziom, ktorzy tego potrzebuja i oczekuja.
jesli potrzebujesz polechtania Twojej proznosci, poprzez czolobitnosc, co do nieomylnosci - no coz, tu komentarz chyba zbyteczny.
pozdrawiam i wiecej usmiechu, a mniej zlosliwosci zycze :)

Co ma pani zrobić, to jej napisałem dwa razy. Ja rozumiem, iż jeszcze komornik nie zajął rachunku z wynagrodzeniem męża, więc mąż ma założyć sobie odrębny rachunek i zmienić dyspozycję u pracodawcy.

Nie potrzebuję łechtania, tylko gdy się popełnia błąd, to się pisze. Źle napisałam, to było niezgodne z prawem. Nie po to, aby łechtać mój nos, tylko aby pytająca WIEDZIAŁA, kto ma rację i dlaczego.

pan Rafal jest zlosliwy kazdy ma prawo sie pomylic,i jest w bledzie bo komornik nie ma prawa zrobic zajecia na wyplacie mojemu mezowi;)

beti82 napisał:
pan Rafal jest zlosliwy kazdy ma prawo sie pomylic,i jest w bledzie bo komornik nie ma prawa zrobic zajecia na wyplacie mojemu mezowi;)

Pan Rafał nie jest w błędzie, tylko w błędzie w takim razie jest ustawa kodeks postępowania cywilnego, którą powyżej zacytowałem.

Proszę się wysławiać jak człowiek.

Bo ostatnia Pani wypowiedź:

komornik nie ma prawa zrobic zajecia na wyplacie mojemu mezowi;)

Jest prawidłowa, ale ma się nijak do rozwiązywanego problemu.

Przypomnę Pani pytanie:

Witam prosze o pomoc. Mam pytanie czy komornik moze zajac konto bankowe moje za moje dlugi jesli na to konto wplywa tylko wyplata meza? Prosze o szybka odpowiedz

Później Pani sprecyzował, iż chodzi o konto wspólne.

Więc odpowiedź wynika wprost z cytowanego przeze mnie już wcześniej przepisu:

Art. 891[2]. § 1. Na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko dłużnikowi pozostającemu w związku małżeńskim można prowadzić egzekucję z rachunku wspólnego dłużnika i jego małżonka.

§ 2. Przepis § 1 nie wyłącza możliwości obrony małżonka dłużnika w drodze powództwa o zwolnienie od egzekucji, jeżeli na rachunku wspólnym małżonków zgromadzono środki, które nie wchodzą do majątku osobistego dłużnika, albo też środki, które nie pochodzą z pobranego przez dłużnika wynagrodzenia za pracę, dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy.

Jeśli Pani uzyskała gdzieś inną odpowiedź, to gratulację. Jednak może pani przeczyta powyższy przepis i sama zastanowi się kto ma rację :o

Zresztą. Po co się produkuję. Zapewne szanowna Pani poszła do "prawnika" w realu i jej powiedział to co wiedział, a Pani jest tak zadowolona i szczęśliwa, że nie interesuje jej to, czy jest, czy nie jest, to prawdą.

Beti, sukces osiagniety, w koncu zostal przywolany § 2, gdzie jest podstawa do wytoczenia powodztwa przeciwegzekucyjnego :) o ktorym mowilam (domyslam sie, ze Rafal tez) :)

Rafal, ochlon. To forum jest dla udzielania pomocy, a nie punkowania ludzi. juz raz napisalam - bylam nieprecyzyjna, wczesniej napisalam o mozliwosci wytoczenia powodztwa przeciwegzekucyjnego.
Ty rozpoczales swoja aktywnosc w tym poscie od deprecjonowania moich pytan.
Ostojo wiedzy, mam Ci wyslac Barolo i kosz kwiatow, czy co? ;)

beti82 i anuschka1 - używajcie opcji "edytuj".
Za kolejne posty jeden pod drugim będą ostrzeżenia.

Powrót