komu przyznawane są świadczenia rodzinne holenderskie?

• Autor wątku Autor wątku anita_p87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anita_p87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam taki problem. Otóż ojciec mojego dziecka, do niedawna w sumie, bo do lipca 2011 mój partner, pobiera świadczenia rodzinne holenderskie. I teraz mam pytanie, na kogo przyznawane są świadczenia rodzinne holenderskie, bowiem żeby dostać cokolwiek ja musiałam również się z dzieckiem które jest przy mnie wykazywać z dochodów itp., a świadczenia pobiera ojciec (kiedy dostał decyzję nie byliśmy już razem, więc nawet o niczym mnie nie poinformował, dowiedziałam się dopiero z informacji jaką dostałam od regionalnego centrum polityki społecznej, w związku ze zwrotem nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych w Polsce). Ojciec dziecka jest święcie przekonany, że te świadczenia są jego i jemu się należą za jego "ciężką" (bynajmniej z jego opowieści tak wynika) pracę. Instytucja holenderska niestety też nie chce zająć stanowiska w tej sprawie, a ubiegam się o, teraz już w sumie cokolwiek, od grudnia. Istotnym może być fakt, że ojciec mojego dziecka ma jeszcze jedno dziecko, nie całe 3 tygodnie starsze od mojego (wiadomość o czym była przyczyną naszego rozstania) i teraz zaczynam się zastanawiać, czy nie wykorzystał tego w związku z w/w świadczeniami... Tyle tylko, czy istnieje możliwość aby to wykorzystać? Bardzo proszę o jakąś podpowiedź i na odpowiedź na moje pytanie. Z góry bardzo serdecznie dziękuję!! Aha!! Ojciec ma zasądzone alimenty w wysokości 350 zł miesięcznie; od grudnia nie wywiązuje się i z tego obowiązku.

zadzwoń tam i zapytaj,bo weszły nowe przepisy i teraz matki w Polsce mogą pobierać świadczenia rodzinne zagraniczne ,wystarczy ze choć jeden z rodziców pracuje za granica

tu
Informacje ogólne

Dnia 1 maja 2010 r. weszły w życie dwa rozporządzenia zmieniające zasady postępowania w sprawach świadczeń rodzinnych w związku z koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego i mają one wpływ także na sposób przekazywania informacji pomiędzy właściwymi organami poszczególnych krajów.Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.

Jednym z zadań ROPS jest gromadzenie oraz przekazywanie do właściwych instytucji krajów Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Szwajcarii informacji niezbędnych do ustalenia przez te organy uprawnień do świadczeń rodzinnych dla osób przebywających na terenie ich krajów, bądź dla członków rodzin tych osób przebywających w Polsce!!

nie wiem jak w Holandii, ale z Niemiec otrzymują matki do polski zagraniczne świadczenia rodzinne po zmianie przepisów,dlatego najlepiej zadzwonić i popytać

a wszystko dlatego iż własnie pieniądze nie trafiały tam gdzie maja

Ostatnia edycja:
tyle tylko, że ja jestem w kontakcie z Regionalnym Centrum Polityki Społecznej. W grudniu składałam wniosek o wysyłanie tych świadczeń bezpośrednio do mnie. Na początku lutego o ponaglenie instytucji holenderskiej w sprawie wydania jakiejś decyzji i nadal nic. Wkurza już mnie to bo nie ma decyzji, tamten w dalszym ciągu kasę pobiera, a ja nawet nie mam żadnej decyzji żebym się mogła odwołać albo cokolwiek. A w październiku składałam też wniosek w Polsce o rodzinne, niestety też nic.. Przyznam się szczerze, że ja już nawet nie chcę tych holenderskich świadczeń!! Ale żebym chociaż Polskie miała.. Niby nie dużo, ale przynajmniej na jakiś czas na mleko dla dziecka by było a tak to nie mam nic.. Poza tym jak już pisałam ojciec dziecka uważa że jemu się te pieniądze należą, a nie chciałabym żeby też mi wytykał później, że dzięki niemu my mamy cokolwiek (bo ostatnio mi nawet wytknął, że dziecku zabawkę kupił albo trochę ubrań 1,5 roku temu).. Ale z drugiej strony nie pozwolę też żeby kosztem mojego dziecka utrzymywał siebie albo i jeszcze tamto dziecko i tamtą kobietę!! Przez 3 lata żył można powiedzieć na dwa domy.. I już dosyć! I choć on tego nie rozumie, i uważa że ja mu brudzę w życiu cały czas bo tak mi wypomniał ostatnio, to ja nie pozwolę mu na to, żeby sobie to rodzinne brał. To tak, jakbym miała pieniądze i mu oddawała wszystko, żeby sobie poużywał trochę albo na swoją drugą rodzinę wydawał... Kurcze skomplikowane i głupie to wszystko.. Ale mam jeszcze takie pytanie jedno, a mogę sobie wybrać jakie świadczenia chcę dostawać? czy z Polski czy z Holandii?

Ojciec dziecka powinien Tobie przekazywac kwote KWARTALNIE kwote 408 euro, ta kwota musi byc udokumentowana,a wiec urzad holenderski czas od czasu prosi o przeslanie potwierdzenia przekazywania pieniedzy i ojciec dziecka, aby otrzymac pieniadze musi udokumentowac. Tytul przelewu powinien byc "na utrzymanie dziecka/i tu wymienic imie dziecka/dzieci".
Natomiast Ty nie pracuje w Holandii i nie mozesz byc wnioskodawca. Wnioskodawca moze byc tylko i wylacznie osoba pracujaca w Holandii, ktorej pracodawca odprowadza podatki do urzedu oraz skladki socjalne.

Witam,
podepnę się pod ten temat :-)
Mój partner złożył w SVB wniosek o zasiłek rodzinny i przesłano do Polski formularze E401 i E411. Dostarczyłam do ROPS-u wymagane dokumenty i dzisiaj dowiedziałam się, że formularze są już wypełnione i zostaną odesłane do Holandii. Ale mam pewne wątpliwości:
jestem zatrudniona w Polsce i przebywam na urlopie wychowawczym. Do ROPS-u dostarczyłam zaświadczenie, że nie ubiegałam się w Polsce o zasiłki społeczne (bo z racji dochodu partnera i tak nie zostałyby mi przyznane). Przeczytałam linki zamieszczane na tym forum, odnośnie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Czy w związku z treścią tych wytycznych, nie powinnam najpierw ubiegać się o zasiłek rodzinny w Polsce, a ewentualna decyzja odmowna byłaby podstawą do ubiegania się o zasiłek w Holandii?? Z drugiej strony ROPS nie zgłosił zastrzeżeń co do zaświadczenia z MOPS i odeśle formularze do Holandii. Proszę o pomoc, bo już sama nie wiem czy czekać, czy działać dalej.

Jezeli Twoj partner pracuje w Holandii i zlozyl wniosek o zasilek rodzinny, to otrzymacie zasilek rodzinny, nie powinno byc zadnych problemow. Sama jednak procedura trwac moze dosc dlugo, iz urzad marszalkowski w Polsce musi odpowiedziec na pytania ktore przesyla holenderska strona. Z doswiadczenia wiem, ze polskie urzedy maja bardzo duzo podobnych spraw i okres oczekiwania na zalatwienie przez polska strone to kwestia 3 miesiecy, jezeli zle zostanie przez nich wypelniony wniosek, to dodatkowy okres oczekiwania na uzupelnienie informacji.

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że może to długo trwać, bo formularze w Polsce są od 2,5 miesiąca, chociaż wszystkie dokumenty jakich wymagali dostarczyłam po 10 dniach od dnia otrzymania pisma. Wszystko podane na srebrnej tacy, a i tak trzymają się tego, że na odesłanie formularzy mają 3 miesiące. Podobno do końca tego tygodnia zostaną wysłane do Holandii. A w związku z tym, że SVB nie otrzymała jeszcze informacji z Polski, wydłużyli okres na wydanie decyzji do 4 grudnia. Już teraz trwa to pół roku. Grunt, że prędzej czy później decyzja zostanie wydana. Trochę mnie Pani uspokoiła :-) Pozdrawiam

Oznacza to, że do 4 grudnia najdalej otrzymasz decyzje, jeżeli polski urząd marszałkowski wcześniej prześle odpowiedź, decyzję holenderski urząd wyda wcześniej.

A jak sprawdzic czy dana osoba pobiera takie świadczenia będąc rodzicem Polsce?

Po prostu trzeba zapytać czy otrzymuje takie świadczenia.

Powrót