A
anita_p87
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
mam taki problem. Otóż ojciec mojego dziecka, do niedawna w sumie, bo do lipca 2011 mój partner, pobiera świadczenia rodzinne holenderskie. I teraz mam pytanie, na kogo przyznawane są świadczenia rodzinne holenderskie, bowiem żeby dostać cokolwiek ja musiałam również się z dzieckiem które jest przy mnie wykazywać z dochodów itp., a świadczenia pobiera ojciec (kiedy dostał decyzję nie byliśmy już razem, więc nawet o niczym mnie nie poinformował, dowiedziałam się dopiero z informacji jaką dostałam od regionalnego centrum polityki społecznej, w związku ze zwrotem nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych w Polsce). Ojciec dziecka jest święcie przekonany, że te świadczenia są jego i jemu się należą za jego "ciężką" (bynajmniej z jego opowieści tak wynika) pracę. Instytucja holenderska niestety też nie chce zająć stanowiska w tej sprawie, a ubiegam się o, teraz już w sumie cokolwiek, od grudnia. Istotnym może być fakt, że ojciec mojego dziecka ma jeszcze jedno dziecko, nie całe 3 tygodnie starsze od mojego (wiadomość o czym była przyczyną naszego rozstania) i teraz zaczynam się zastanawiać, czy nie wykorzystał tego w związku z w/w świadczeniami... Tyle tylko, czy istnieje możliwość aby to wykorzystać? Bardzo proszę o jakąś podpowiedź i na odpowiedź na moje pytanie. Z góry bardzo serdecznie dziękuję!! Aha!! Ojciec ma zasądzone alimenty w wysokości 350 zł miesięcznie; od grudnia nie wywiązuje się i z tego obowiązku.