Konfiskata tytoniu na lotnisku

• Autor wątku Autor wątku frez3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frez3r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Moja sytuacja wyglada tak ze 2 miesiące temu zostałem złapany w luton na lotnisku na kontroli i miałem kilka kilogramów tytoniu z polska akcyza.Po 15 minutowym wywiadzie Tytoń mi zabrano mimo tłumaczeń ze to gift dla znajomych itp, podpisałem jakiś papier dostałem 2 dokumenty (warning letter about seized goods) jakiś drugi opisujący co mi zarekwirowano oraz ulotkę co można przewozić a czego nie. Dodam ze był to mój pierwszy raz w życiu kiedy w ogole mnie skontrolowano. Nie mieszkam w UK, latałem tylko reguralnie do znajomych oraz oglądać angliki na handel. Czy jedyne co mi grozi to dostanie pisma do polski z zapłaceniem cła oraz czy w Polsce musze to płacić? Słyszałem tez ze nie zawsze wysyłają i jeśli to było pierwszy raz to nie powinienem dostać nic. Na dokumencie celnika podałem adres pod którym już nie mieszkam. Proszę o rady co powinienem zrobić

przyjdzie mandat, który koniecznie trzeba uregulować

frez3r napisał:
podałem adres pod którym już nie mieszkam. Proszę o rady co powinienem zrobić

To teraz skontaktuj się z obecnie tam zamieszkującą osobą i poproś by Cię powiadomiono o jakimkolwiek piśmie / awizo do Ciebie.

Czy to prawda ze nie zawsze to przysyłają i nie mogą tego ściągnąć ze mnie w Polsce ?

jak należność nie zostanie uregulowana sprawę przejmie sąd w Polsce i będzie i tak trzeba zapłacić z dodatkowymi kosztami

Co w najlepszym wypadku będzie można zrobić ? Raczej nie będę dysponował gotówka żeby spłacić ta karę która pewnie będzie wysoka. Czy opłaca się pisac do nich pismo o ułożenie kary bądź jest jakieś inne korzystne wyjście

jeśli kara nie zostanie spłacona to wtedy zostanie zamieniona na karę pozbawienia wolności ale to już sąd wyliczy ile dni itd.

spróbować napisać pismo o rozłożenie na raty zawsze można czy to pomoże trudno powiedzieć

a czy to pewne ze ta kara przyjdzie ? bo slyszalem że rzadko wysylaja to za granice...

Powrót