Konfrontacja

• Autor wątku Autor wątku olimp-ia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bo jeśli będzie mógł zadawać pytania to w końcu ten co pomawia męża może się pomylić i na to liczę bo może da to prokuratorowi trochę do myślenia. No jeszcze mam nadzieję że sumienie ruszy tego chłopaka i przestanie kłamać i powie jak naprawdę było że mój mąż nic nie robił.

Może być tak, że prokurator zgodzi się na zadawanie pytań, ale raczej nie wprost, tylko za pośrednictwem prokuratora.

Co do samej konfrontacji to zgadzam się z Markizem - rzadko kiedy coś wnosi do sprawy. Choc oczywiscie jak kogos ruszy sumienie i powie coś odmiennego - może coś dać.

Może w końcu doczekam się konfrontacji. Dzwoniłam do prokuratora i powiedział że w ciągu tygodnia zrobi. Już myślałam że nie będzie bo ten z którym ma być konfrontacja był wzywany w tamtym tygodniu na przesłuchanie(wiem to z innych źródeł). Prokurator powiedział że po konfrontacji do końca listopada uchyli areszt :) ale po co to przesłuchanie przed konfrontacja?

Moja żona jako urzędnik państwowy została pomówiona przez przestępcę o przyjmowanie łapówek. Ma od roku postawione zarzuty, przez ten czas nikt z prokuratury ani policji się z nią nie kontaktował, nigdzie też nie była wzywana. Teraz po roku czasu jej sprawę dostał inny prokurator i on skłania się aby skonfrontować żonę z tym przestępcą.
Przyznam się, że nie bardzo wyobrażam sobie tę konfrontację, bo popatrzmy z jednej strony mamy przestępcę z 20letnim "stażem" w tym procederze przestępczym, a z drugiej strony jest moja żona osoba cicha, spokojna i przerażona. Przecież on ją podczas tej konfrontacji zje.
Przeczytałem ten wątek, przeczytałem też ten artykuł na stronie podanej wyżej. Po tym wszystkim moje obawy jeszcze wzrosły, po przecież prokuratura uwierzyła temu pomawiającemu, a nie mojej żonie i to ona będzie traktowana jako kłamca. Mam prośbę, czy może ktoś opisac swoje przeżycia z konfrontacji? Czy adwokat może być podczas konfrontacji obecny?

Adwokat może uczestniczyć podczas konfrontacji podejrzana ma do tego prawo. Z tego co słyszałam to takie przesłuchanie gdzie świadek i podejrzana mogą sobie zadawać pytania.
Acha zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa może złożyć nawet "przestępca z 20sto letnim stażem"

[cytat="Barbie":3dtwhapl]Adwokat może uczestniczyć podczas konfrontacji podejrzana ma do tego prawo. Z tego co słyszałam to takie przesłuchanie gdzie świadek i podejrzana mogą sobie zadawać pytania.
[/cytat:3dtwhapl]

Ściślej - to prowadzący czynność zadaje pytania przesłuchiwanym. Jeśli prowadzący czynność wyczerpie kwestie które chce wyjaśnić, a osoby konfrontowane chcą zadać pytanie - to tak jak wspomniał Atmosphere - robią to za posrednictwem prowadzącego. Gdyby pozwolić stronom na pełną swobodę, to szybko doszloby do pyskówki.

Ten przestępca nie poszedł złożyć zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, bo w tym czasie przebywał w areszcie śledczym i robił wszystko aby z niego wyjść. Zakapował kogo mógł i pomówił kogo tylko mógł aby wyjść z tego aresztu. Teraz już sobie chodzi wolny po ulicach.

A jeśli obrońca złożył u prokuratora wniosek o przeprowadzenie konfrontacji to prokurator musi go powiadomic o terminie tej konfrontacji?i co w przypadku jeśli zeznania świadków nie zadzają sie z zeznaniami poszkodowanych?dodam że poszkodowani zmienili zeznania, na drugim przesłuchaniu.

konfrontacja jest tylko jedną z wielu czynności w postępowaniu , jednym z dowodów...- bynajmniej nie jedynym...

A to ze poszkodowani zmieniaja zeznania jest z korzyścią dla oskarżonego?

Jeśli chodzi o konfrontację z udziałem mojej żony, to pomawiający ją nie przyszedł na nią. Żona czekała na niego ponad godzinę, i muszę powiedzieć że to pchnęło sprawę do przodu, po 1,5 miesiąca zamknęłi sprawę, z powodu nie popołnmienia przez żone zarzucanych jej czynów. jestem szczęsliwy.

Powrót