koniec umowy na czas określony, a urlop macierzyński

• Autor wątku Autor wątku feriwi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feriwi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.

Odpowiedzi na moje pytania długo szukałam w necie, ale im więcej czytam tym bardziej się gubię i nie wiem co robić.

Oto moja sytuacja:

Jestem w ósmym miesiącu ciąży. Planowana data porodu jest na 17 październik. Przed ciążą byłam zatrudniona przez okres powyżej roku na umowę o pracę na czas określony (2 lata). Ze względu na charakter mojej pracy praktycznie już od samego początku jestem na zwolnieniu lekarskim i na nim pozostanę do dnia porodu. Problem polega na tym, że moja umowa kończy się 23 października. A oto moje pytania:

1) Jeśli urodzę tak jak jest planowana data, czyli przed zakończeniem umowy o pracę to czy należy mi się urlop macierzyński i rodzicielski? Gdzie, kiedy i jakie dokumenty mam złożyć, aby ten urlop otrzymać.

2)Wiem, że jeśli urodzę po 23 to umowa jest przedłużana do dnia porodu, ale co wtedy z urlopem macierzyńskim i rodzicielskim? Czy nadal mam do nich prawo? No i znów gdzie i jakie dokumenty mam złożyć?

3) Czym się różni zasiłek macierzyński od urlopu macierzyńskiego? Czy w mojej sytuacji, na tych nowych zasadach będę otrzymywała przez rok 80% pensji tak jak osoby zatrudnione na umowę o pracę na czas nieokreślony? co powinnam zrobić, aby taki zasiłek uzyskać? i gdzie złożyć dokumenty do pracodawcy czy do ZUS?

Bardzo proszę o pomoc, gdyż jestem w trudnej sytuacji, a niestety wiem, że pracodawca nie przedłuży mi umowy i nie ma szans by wrócić do tej pracy po porodzie.

1/ Na urlopie macierzyńskim będziesz do 23 października. Dokumenty składasz do pracodawcy. Przeczytaj poniższe linki:
Serwis ZUS - Zasiłek macierzyński
http://www.zus.pl/files/Wyja%C5%9Bnienia%20w%C4%85tpliwo%C5%9Bci%20dotycz%C4%85cych%20zmian%20przepis%C3%B3w%20w%20zakresie%20zasi%C5%82ku%20macierzy%C5%84skiego.pdf
2/ Urlop macierzyński tylko w dniu porodu. Po zatrudnieniu będziesz miała prawo do dalszej części zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu dodatkowego i rodzicielskiego. Płatnikiem będzie ZUS.
3/ Urlop macierzyński przysługuje wyłącznie pracownikom, więc należy się tylko do końca trwania umowy czyli 23 października lub do dnia porodu.
Zasiłek macierzyński /świadczenie pieniężne/, które przysługuje kobiecie, która urodziła dziecko w czasie ubezpieczenia chorobowego.
Jeśli nie później niż 14 dni po porodzie zadeklarujesz pełny wymiar wszystkich urlopów ogółem 52 tygodnie, wówczas wypłata zasiłku będzie w wysokości 80% podstawy.
W sprawie dokumentacji - zgłoś się do pracodawcy.

dziękuje za odpowiedź:) dużo mi to dało. Ale mam jeszcze pytanie dodatkowe. Czy kiedy skończy mi się umowa i będę tylko na zasiłku macierzyńskim mam prawo do jakiegoś ubezpieczenia zdrowotnego? Bo dziecko jest chyba objęte ubezpieczeniem do 18 roku życia prawda? a może powinnam się zapisać do urzędu pracy by takie ubezpieczenie otrzymać? tylko to trochę by mnie dziwiło, bo przecież po urodzeniu wcale nie będę gotowa na podjęcie pracy zarobkowej, gdyż muszę się zająć dzieckiem.

Przez cały okres pobierania świadczenia z ZUS masz prawo do świadczeń zdrowotnych. Poproś w ZUS o zaświadczenie.
W urzędzie pracy zarejestrujesz się dopiero po zakończeniu pobierania zasiłku rodzicielskiego.

wielkie, bardzo wielkie dziękuję!! próbowałam tego poszukać w necie ale tyle jest tych info, a nic tak naprawdę konkretnego. Jeszcze raz dziękuję:)

Witam.Chcę sie dowiedzieć co jest bardziej kożystne finansowo,mieć umowę do porodu czy po porodzie być dalej pracownikiem? Mam taką możliwość. Do pracy u obecnego pracodawcy już nie wrócę.

Dla Ciebie zdecydowanie po porodzie być dalej pracownikiem - dla pracodawcy nie.

Dzięki Siisii ale czy mogła byś to rozwinąć. Chodzi mi o róznice między jednym a drugim.:smile:
Czy jest róznica w wysokości świadczeń ze strony ZUS?

Ostatnia edycja:
1/ Jeśli po porodzie masz dalsze zatrudnienie, korzystasz z wszystkich praw jako pracownik /urlop macierzyński, wypoczynkowy, wychowawczy, liczy się staż pracy etc./
2/ Pracodawca co m-c musi wykazywać Ciebie w raportach rozliczeniowych ZUS. Po urlopie macierzyńskim i rodzicielskim musi zapłacić wynagrodzenie za należny urlop.

Nie wiem czy dobrze rozumiem ,ale urlop rodzicielski i macieżyński trwa przez 52 tyg,a zasiłek wychowawczy też tyle samo , również jeśli chodzi o kwote to jest to to samo ?

Nie zasiłek wychowawczy, tylko urlop wychowawczy, który jest niepłatny. Wymiar urlopu wychowawczego wynosi do 36 miesięcy i udzielany jest na okres nie dłuższy niż do ukończenia przez dziecko 5 roku życia.

To może inaczej zapytam,jeśli by się okazało,że umowe o prace mam tylko przedłużoną do dnia porodu,to po urodzeniu jestem bezrobotna i co wtedy mi się należy i na jak długo ?

Ogółem przysługuje 52 tygodnie urlopu:
- 20 tygodni podstawowego urlopu macierzyńskiego
- 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego
- 26 tygodni urlopu rodzicielskiego

O zasiłek macierzyński za okres odpowiadający dodatkowemu urlopowi macierzyńskiemu i rodzicielskiemu należy złożyć wniosek do płatnika zasiłków.

Dopiero po skończeniu pobierania zasiłku rodzicielskiego będziesz mogła zarejestrować się w UP jako osoba bezrobotna.

Megiix też właśnie tego nie wiedziałam. Jeśli umowa skończy Ci się z dniem porodu to przejdziesz na zasiłek macierzyński, który wypłacać Ci będzie ZUS. Żeby tak było musisz u pracodawcy najpóźniej 14 dni po porodzie złożyć wniosek o urlop macierzyński, dodatkowy urlop macierzyński oraz urlop rodzicielski i wtedy przez 52 tygodnie dostaniesz 80% wynagrodzenia. Ja już jestem właśnie na takim zasiłku.

feriwi dzięki CI wielkie.Wreszcie coś krutko i zwiężle. Oto mi chodziło.:D

Witam, mam pytanie jestem w 8 tygodniu ciąży i obejmuje mnie umowa na czas określony do września 2014 stanowisko kierownik. Jednak jest to aneks do umowy.Wcześniejszą umowa która nadal mnie obowiązuje jest umowa na asystenta na czas nieokreślony. termin porodu jest wyznaczony na koniec lipca 2014.
Tu moje pytanie:
Czy jest możliwe ze pracodawca przedłuży mi umowę na stanowisku kierownika czy umowa nie zostanie przedłużona i co wtedy?
Co w tej sytuacji będzie dla mnie najlepsze ?

Witam!
Mam podobny problem.
Jestem w 38 tyg ciąży umowę mam do 14.03.2014 termin 19.03.2014
1) Czy pracodawca przedłuży mi umowę do dnia porodu?
2) Co będzie mnie obowiązywać zasiłek macierzyński czy urlop macierzyński
3) Gdzie i jakie złożyć papiery
4) w jakich terminach składa się te podania czy wnioski

martyna5a nie jestem ekspertem w tym temacie, ale na moim przykładzie wydaje mi się, że masz podobnie:
1) tak pracodawca ma obowiązek przedłużenia Ci umowy do dnia porodu
2) zasiłek macierzyński, który będzie wypłacany przez ZUS, ponieważ z dniem porodu przestajesz być pracownikiem, a tylko pracownikowiprzysługuje urlop macierzyński
3 i 4) w terminie 2 tygodni od porodu musisz złożyć do pracodawcy WNIOSEK O UDZIELENIE URLOPU MACIERZYŃSKIEGO, DODATKOWEGO URLOPU
MACIERZYŃSKIEGO I URLOPU RODZICIELSKIEGO. Możesz to zrobić na w jednym wniosku jak i w różnych. Takie wnioski składasz jeśli chcesz dostawać zasiłek przez cały rok czyli 52 tygodnie. Jeśli nie wiesz jak go napisać to daj znać, a prześlę Ci wzór takiego wniosku:)

pozdrawiam

feriwi Dzięki wielkie za odpowiedź :) Już coś więcej wiem. Prosiłabym o przesłanie tego wzoru będzie mi łatwiej ubiegać się o te wszystkie świadczenia :) Pozdrawiam

Nie umiesz wyszukać w google ? Kobieto proszę cię...

Powrót