W
woto
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, czy wykonanie tego manewru jest zgodne z prawem?
Zrobiłem małe śledztwo, z którego wynika, że:
1. Mogę zakończyć taki manewr na linii P-3
2. Mogę trafić na początek podwójnej ciągłej, który będzie poprzedzony linią ostrzegawczą P-6
Przepis ten jednak nie mówi jednoznacznie, czy mogę przekroczyć linię P-6.
Mamy jednak następujący przepis:
Nie mogę więc wykonać tego manewru, jeżeli utrudnię ruch. Ale jeżeli droga jest prosta, z dobrą widocznością i nie porusza się nią nikt, poza mną i pojazdem wyprzedzanym?
3.
Oznacza to bezwzględny zakaz przekraczania podwójnej ciągłej. Jeżeli jednak nic nie zabrania mi wjazdu na lewy pas na przerywanej P-1, nie mam możliwości jednoznacznego stwierdzenia, że niedługo zacznie się P-4 i nie mogę wrócić na swój pas, to muszę jechać do końca lewym pasem, aż napotkam linię jednostronnie przekraczalną P-3, na której już mogę (wg jasno ustalonego przepisu) zakończyć manewr wyprzedzania? Przecież to bez sensu.
Proszę o odpowiedź - w miarę możliwości - popartą podstawą prawną.
Pozdrawiam.
Zrobiłem małe śledztwo, z którego wynika, że:
1. Mogę zakończyć taki manewr na linii P-3
- Przepis prawny:
Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, rozdz. 4, § 86
4. Znak P-3 "linia jednostronnie przekraczalna" oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.
2. Mogę trafić na początek podwójnej ciągłej, który będzie poprzedzony linią ostrzegawczą P-6
- Przepis prawny:
Akt prawny j/w
7. Znak P-6 "linia ostrzegawcza", w której kreski są dłuższe od przerw, rozdziela pasy ruchu i uprzedza o zbliżaniu się do linii, przez którą przejeżdżanie jest zabronione, lub do miejsca niebezpiecznego.
Przepis ten jednak nie mówi jednoznacznie, czy mogę przekroczyć linię P-6.
Mamy jednak następujący przepis:
- Przepis prawny:
Ustawa Prawo o ruchu drogowym, oddz. 6, art. 24.1
Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1.ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
Nie mogę więc wykonać tego manewru, jeżeli utrudnię ruch. Ale jeżeli droga jest prosta, z dobrą widocznością i nie porusza się nią nikt, poza mną i pojazdem wyprzedzanym?
3.
- Przepis prawny:
Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, rozdz. 4, § 86
5. Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
Oznacza to bezwzględny zakaz przekraczania podwójnej ciągłej. Jeżeli jednak nic nie zabrania mi wjazdu na lewy pas na przerywanej P-1, nie mam możliwości jednoznacznego stwierdzenia, że niedługo zacznie się P-4 i nie mogę wrócić na swój pas, to muszę jechać do końca lewym pasem, aż napotkam linię jednostronnie przekraczalną P-3, na której już mogę (wg jasno ustalonego przepisu) zakończyć manewr wyprzedzania? Przecież to bez sensu.
Proszę o odpowiedź - w miarę możliwości - popartą podstawą prawną.
Pozdrawiam.