N
neon777
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 639
Za chwilę na TVN24 będzie reportaż w sprawie KRS vs MS dotyczącej asesorów i będzie wypowiedź jednego asesora, któremu wyrażono sprzeciw. Ciekawe jak to przedstawią :/?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Też mi się tak wydawało, ale po ostatniej decyzji KRS nieco pogooglowałem i znalazłem wpisy (m.in. na tym forum), w którym padały informacje, że KRS może powoływać się na np. zatarte wykroczenia czy przestępstwa, bo niekaralność to jedno, a nieskazitelny charakter drugie i policja swoich "archiwów" nie czyści. W sumie nie drążyłem za bardzo tematu (wolę nie dzielić skóry na żywym niedźwiedziu, póki co egzamin na aplikację, jak i mam nadzieję sama aplikacja dopiero przede mną), niemniej jednak "śmiesznie" byłoby zdać egzamin wstępny, skończyć 3 letnią aplikację, a później nie zostać asesorem i odrabiać stypendium przez kilka kolejnych lat jako asystent za 3 tysiące na rękę, bo na 1 czy 2 roku studiów, w nowym i dużym mieście, zaraz po odebraniu prawka zawróciło się gdzieś na zakazie...oiengseg napisał:Moim zdaniem powoływanie się na zatarte wykroczenie przez KRS byłoby sprzeczne z prawem.
Ktoś oglądał? Mógłby streścić? Ja niestety wchodzę na forum w krótkich przerwach od nauki i zdążyłem tylko na Teleserwis ;/neon777 napisał:Za chwilę na TVN24 będzie reportaż w sprawie KRS vs MS dotyczącej asesorów i będzie wypowiedź jednego asesora, któremu wyrażono sprzeciw. Ciekawe jak to przedstawią :/?
mmd01 napisał:W rezultacie kolejne wybory wygra opozycja i (abstrahując czy to dobrze, czy nie) zrezygnuje z "wynalazku", jakim w ich mniemaniu jest urząd asesora.
Obym się mylił...
Martin0235 napisał:Akurat z tym że asesorów powinien mianować Prezydent trzeba się zgodzić. Naprawdę trudno racjonalnie wytłumaczyć, ze asesorzy są mianowani przez MS ktory jest przy okazji Prokuratorem Generalnym i to przed nim składają przysięgę. W tym wypadku rządzacy poszli juz zbyt daleko.
HouseMD napisał:Jest odwołanie do SN.
@Martin
Może medialny argument to jest ale tego rodzaju argumentów mogą używać politycy a nie sędziowie zasiadający w KRS i decydujący ad hoc o losie asesorów. Bo jeżeli argumenty nośne medialnie ale niemające pokrycia w przepisach mają być podstawą sprzeciwu, to zyjemy w republice bananowej.
Albvs napisał:Ja jakoś nie mam problemu z wyobrażeniem sobie sytuacji w której taki asesor sądzi, np.: znajomego jakiegoś posła z obozu władzy, okazuje się, że wyrok nie jest po jego myśli, więc daje znać MS, a MS pogrozi palcem prezesowi by wyznaczył "właściwego" wizytatora, który sporządzi "właściwą" opinię, bo jeżeli nie, pożegna się z funkcją prezesa. I tutaj ani prezes ani wizytator nie korzystają z przymiotu niezawisłości, ponieważ nie orzekają.
Ja wiem, że to brzmi abstrakcyjnie, ale przecież jest możliwe.
neon777 napisał:oczywiście, że tak... jak można wysuwać wniosek, że asesor może być podległy MS, tylko z tego powodu, że składał przed nim ślubowanie? MS nie miał żadnego wpływu na wybór asesorów i nie będzie miał żadnego wpływu na ich odwołanie... równie dobrze można zakładać, że jak ktoś wygra konkurs na sędziego to w przyszłości może przyjąć łapówkę... albo sympatyzuje z jakąś partią i będzie wydawał korzystne wyroki dla jej członków. Wszystko rozgrywa się w głowach ludzi, którzy zostają sędziami. Jeśli z góry zakładamy, że będą się sprzedawać, albo będą słuchać dyspozycji polityków to w ogóle po co nam sądy?