Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja bym się nie zgodził że łatwiejszy. Nieco trudniejszy niż rok temu. Wtedy było standardowo (poza kpa, ppsa). A teraz nawalili sądów, prokuratury, konwencje z kosmosu, plus postępowanie wykroczeniowe. A ja się obawiałem kilkunastu pytań z ordynacji i hipoteki :D. Ehhh po co było wkuwać podatki :confused:.

po ubiegłorocznym teście było wiadomo, że rozszerzyli nieco pulę pytań z ustroju sądów i prokuratury, wiec ja trochę mocniej na to położyłem nacisk, nawet to wojskowe dziadostwo poczytałem :) postępowanie wykroczeniowe nie było znów jakieś mega trudne, ale fakt tu mogli zaskoczyć. A co do konwencji międzynarodowych to wiadomo, że kosmos, ale to co roku jakieś dziwactwa dają z tej części i trzeba strzelać :D ja jednak się trzymam swojej wersji, że ubiegłoroczny test był dużo trudniejszy, ale zobaczymy po wynikach jak to wyszło :)

Stawiacie, że jaki będzie próg? Około 120 czy mniej? W zeszłym roku 120 pktów i więcej miało tylko 218 osób, myślicie że w tym roku poszło aż tak bardzo lepiej?

Hmmm wyszło mi niemal 140 punktów...Ale zdania nie zmieniam, w tym roku było ciut trudniej, poza ksh który był prostszy :). Wychodzi na to, że podchodząc do testu w kolejnych latach nie ma co się oglądać na to co było kiedyś. Może być absolutnie wszystko, nawet część szczególna kk a byli tu tacy co powątpiewali, że mogą być z tego pytania.
Co do międzynarodówki:
146. przekazanie sporu do MTS
148. członkowie grupy są powoływani przez Dyrektor Generalnego Dyrekcji Generalnej do Spraw Wewnętrznych w Komisji Europejskiej
149. uchyla immunitet Europejski Trybunał Praw Człowieka
150. Międzynarodowa Organizacja Pracy wyznacza przedstawiciela w charakterze doradcy

bbaarr napisał:
Stawiacie, że jaki będzie próg? Około 120 czy mniej? W zeszłym roku 120 pktów i więcej miało tylko 218 osób, myślicie że w tym roku poszło aż tak bardzo lepiej?

Szczerze wątpię. Ludzie po wyjściu jakoś nie wykazywali takiego optymizmu jak tutaj na grupie. Dla cywilistów to był trudny test. Dużo karnego, wykroczenia i ta wspomniana prokuratura. Z KPC tez dużo pytań z postępowań odrębnych, a z doświadczenia wiem, ze to ludzie ogarniają średnio. Więc zobaczymy jak to będzie.

Próg ciężko powiedzieć jaki będzie, bo przechodzi 560 osób na bank :) ja obstawiam coś koło 112-115, ale, żeby mieć realne szanse walczyć o miejsce na aplikacji w kazusach to trzeba te 125 pkt mieć. No i trzeba pamiętać, że test pisało prawie 2200 osób, więc siłą rzeczy ten próg z zeszłego roku powinien pójść mocno w górę. Tak bym obstawiał, ale ciężko powiedzieć jak poszło tylu osobom :D

Ja też zauważyłem, że ludzie mieli nie tęgie miny a z tego co podsłuchałem to też niespecjalnie. Nie ma się co sugerować tymi, co pisali ten test po raz drugi :).

Wyniki z kazusów to tak mniej więcej 30 - 40 pkt. Moim zdaniem nadrobić 10 pkt to już nie lada wyczyn. Osoby, które uzyskają 140 pkt mogą już szykować się do aplikacji.

neon777 i HouseMD, o ile pamiętam to rok temu też tutaj byliście "stałymi bywalcami"

Jak poszło Wam rok temu i czy to było Wasze pierwsze podejście wówczas?

Pozdrawiam,
kolega z 8 rocznika aplikacji ogólnej.

Info dla wszystkich- nie czytajcie treści spekulantów ;) Będzie dobrze. Czekajcie na wyniki, już nic nie możecie więcej zrobić. Po uzyskaniu wyników będziecie myśleć. Teraz czas na zasłużony relaks. Zapewniam, że nikt nie może być pewien - nawet osoba z maksymalną ilością punktów, że przejdzie przez II etap nie wkładając żadnego wysiłku.
Dopóki piłka jest w grze, każdy ma takie same szanse.
Taki przykład- ktoś podszedł do I etapu, a potem np w drodze na II etap poślizgnął się na chodniku, złamał nogę i zamiast na konkurs pojechał na SOR. Osoba taka odpada gdyż II etap jest obligatoryjny ;) nigdy nie wiesz co się wydarzy.
W naszym roczniku parę osób zrezygnowało z aplikacji w KSSiP, ponieważ wcześniej zdały egzamin wstępny na aplikację korporacyjną i miały ciekawszą ofertę pracy w kancelarii. Teraz osoby takie zarabiają dobre pieniądze, a aplikanci w KSSiP.... cóż, przez kolejne 3 lata żyją po studencku, marząc, że kiedyś się odbiją od dna ;).
Czasem zwalnia się miejsce na liście kwalifikacyjnej na przykład z powodów wyżej wspomnianych, dlatego głowa do góry! Tyle już przeszliście.

Nie traćcie nadziei! :)

Z osobistego doświadczenia mogę powiedzieć, że osoby które w ubiegłym roku startowały i były wówczas dość dobrze przygotowane w tym roku miały łatwiej. Mi rok temu kilku punktów zabrakło do magicznej liczby 120 i przez ten rok na spokojnie wszystko utrwaliłem + miałem czas, żeby pogłębić swoją wiedzę z tych mniej standardowych ustaw, w szczególności ustrojowych, ale nawet trochę o te konwencje zahaczyłem, czego rok temu z braku czasu nie zrobiłem :) Ale jak to faktycznie wyjdzie, to dowiemy się dopiero po wynikach :) Zaraz po teście rozmawiałem z wieloma osobami i ich reakcje po teście nie były mega entuzjastyczne i głównie przewijało się oburzenie na pytania z części, które dotychczas nie były w ogóle wykorzystywane, ale co się dziwić, to już 9 konkurs, a komisja nie może przecież rok w rok pytań powtarzać i normalne, że nowe pytania się pojawiają i będą pojawiać :) Ten brak entuzjazmu wynikał też ze zmęczenia, kto pisał test to wie, że to zmęczenie jest odczuwalne i to dosyć mocno. Generalna opinia była jednak taka, że "poszło nie najgorzej", natomiast w ubiegłym roku jak wyszedłem to opinia była "masakra, na pewno odpadam" :D

neon777 napisał:
Próg ciężko powiedzieć jaki będzie, bo przechodzi 560 osób na bank :) ja obstawiam coś koło 112-115, ale, żeby mieć realne szanse walczyć o miejsce na aplikacji w kazusach to trzeba te 125 pkt mieć. No i trzeba pamiętać, że test pisało prawie 2200 osób, więc siłą rzeczy ten próg z zeszłego roku powinien pójść mocno w górę. Tak bym obstawiał, ale ciężko powiedzieć jak poszło tylu osobom :D

Ja mam z testu 120 lub 121 (jeśli mi komputer zaliczy odpowiedź, bo mi długopis upadł i postawił kropkę sąsiedniej kratce).
Z tego co piszecie chyba będę po testach poniżej 280 miejsca i trzeba będzie gonić na kazusach, albo się niedostane na kazusy.

Nie sugeruj się tym co napisałem, bo to żadnego przełożenia na nic nie ma. Równie dobrze próg może wynieść 105 ptk i będziesz w pierwszej 150 np. :) Ja radzę teraz odpocząć i spokojnie poczekać na wyniki. Jak ktoś ma w granicach 120 pkt to myślę, że też może zacząć się uczyć do kazusów:D ja nawet mając 105-110 bym zaczął coś czytać, ale ... od jutra.... :)

4 pytania do szybkiego skonsultowania :P 1. Zgodnie z KC, jeżeli przy wznoszeniu budynku przekroczono z winy umyślnej granice sąsiedniego gruntu, właściciel tego gruntu może żądać: a. zadoścuczynienia, b. zamiany gruntów, c. przywrócenia stanu poprzedniego, d. wynagrodzenia według pzepisów o zleceniu. 2. Zgodnie z KC, testament włąsnorecny jest zawsze nieważny jeżeli: a. został sporządzony przez niewidomego, b. nie został opatrzony datą, c. został sporządzony przez osobę głuchą, d. w miejsce podpisu został opatrzony tuszowym odciskiem palca testatora. 3. Zgodnie z KPC, jeżeli w toku postępowania okaze się, że przed wniesienieniem pozwu o to samo roszczenie między tymi samymi stronami sprawa została prawomocnie osądzona, sąd: a. umarza postępowanie, b. odrzuca pozew, c. zwraca pozew d. oddala powództwo na niejawnym. 4. Zgodnie z KPK, prawo odmowy składania zeznań nie przysługuje: a. osobie najbliższej dla podejrzanego, b. świadkowi który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym postępowaniem, c. świadkowi którego treść zeznań mogłaby narazić na hańbę lub odp. karną, d. osobie pozostającej w przeszłości z oskarżonym w stosunku przysposobienia. Co daliście :P ?

bbaarr napisał:
4 pytania do szybkiego skonsultowania :P 1. Zgodnie z KC, jeżeli przy wznoszeniu budynku przekroczono z winy umyślnej granice sąsiedniego gruntu, właściciel tego gruntu może żądać: a. zadoścuczynienia, b. zamiany gruntów, c. przywrócenia stanu poprzedniego, d. wynagrodzenia według pzepisów o zleceniu. 2. Zgodnie z KC, testament włąsnorecny jest zawsze nieważny jeżeli: a. został sporządzony przez niewidomego, b. nie został opatrzony datą, c. został sporządzony przez osobę głuchą, d. w miejsce podpisu został opatrzony tuszowym odciskiem palca testatora. 3. Zgodnie z KPC, jeżeli w toku postępowania okaze się, że przed wniesienieniem pozwu o to samo roszczenie między tymi samymi stronami sprawa została prawomocnie osądzona, sąd: a. umarza postępowanie, b. odrzuca pozew, c. zwraca pozew d. oddala powództwo na niejawnym. 4. Zgodnie z KPK, prawo odmowy składania zeznań nie przysługuje: a. osobie najbliższej dla podejrzanego, b. świadkowi który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym postępowaniem, c. świadkowi którego treść zeznań mogłaby narazić na hańbę lub odp. karną, d. osobie pozostającej w przeszłości z oskarżonym w stosunku przysposobienia. Co daliście :P ?

Hanba nie uprawnia do odmowy zeznań to na bank :-)
Testament - odcisk palca. Jak wlasnorecznie mozna sporzadzic Testament zostawiajac odcisk palca ? 😂

Grunt sąsiedni - a contrario, czyli moze zadac przywrócenia stanu poprzedniego.

Ok, dzięki, ja podobnie, z tym, że przy 3. dałem A. "umorzyć postępowanie".. zmyliło mnie stwierdzenie "w toku postępowania" :/

Holmes10 napisał:
Hanba nie uprawnia do odmowy zeznań to na bank :-)
Testament - odcisk palca. Jak wlasnorecznie mozna sporzadzic Testament zostawiajac odcisk palca ? ??????

Grunt sąsiedni - a contrario, czyli moze zadac przywrócenia stanu poprzedniego.

a jak można sporządzić testament własnoręcznie będąc niewidomym ?
w mojej ocenie można było napisać testament ręcznie i podpisać się "odciskiem palca" - ale mogę być w błędzie

misia_2017 napisał:
a jak można sporządzić testament własnoręcznie będąc niewidomym ?
w mojej ocenie można było napisać testament ręcznie i podpisać się "odciskiem palca" - ale mogę być w błędzie

Testament osoba niewidoma może sporządzić, bo żaden przepis tego nie wyłącza. Zgodnie z orzecznictwem sądowy podpis to znak graficzny indywidualizujący osobę, a nie odcisk palca. Zresztą testament własnoręczny musi być w całości sporządzony pismem odręcznym, dotyczy też to podpisu.

Ostatnia edycja:
bbaarr napisał:
Ok, dzięki, ja podobnie, z tym, że przy 3. dałem A. "umorzyć postępowanie".. zmyliło mnie stwierdzenie "w toku postępowania" :/
I masz dobrze bo w toku postepowania się nie odrzuca pozwu ;) uchwala SN III CZP 73/05

coleilee napisał:
I masz dobrze bo w toku postepowania się nie odrzuca pozwu ;) uchwala SN III CZP 73/05

Pierwsze słyszę.. Oczywiście, że się odrzuca i to całkiem często się to zdarza.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót