Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

..Daniel.. napisał:
Członków komisji jest 11 osób. Piszących było 585 osób. To daje 1170 prac do sprawdzenia, czyli około 107 prac na członka.
Według mnie dziennie członek komisji jest w stanie sprawdzić około 10 prac, więc ogłoszenie listy kwalifikacyjnej do końca przyszłego tygodnia jest jak najbardziej realne.

Więc za kilka dni pewnie wyniki będą;)

nie ogarniam tego rozmnożenia prac z 585 na 1170 :P nie wiem jak Ty to liczysz

Każda praca jest sprawdzona przez 2 członków :)

Każda praca jest sprawdzana przez dwóch członków komisji oddzielnie, a więc ilość prac do sprawdzenia to 2x585=1170.

wydawało mi się zawsze, że przez 3:)

Przez dwóch.

Hej😊 mam pytanie dotyczące zasad odbywania praktyk w sądach/prokuraturach. Nie wiecie czy do tej pory był jakis problem z wyborem jednostki,np. w przypadku gdy w mieście jest kilka PR lub SR? Czy wtedy decyduje właściwość terytorialna tej jednostki, czy można sobie wybrać sąd/prokuraturę samemu? Ew.dogadać się z patronem koordynatorem praktyk w tej sprawie?

Można robić praktyki gdzie się zechce.

HouseMD napisał:
Można robić praktyki gdzie się zechce.

Dzoęki za odpowiedź ☺ A czy to się gdzieś zglasza wcześniej? Wypełnia jakieś deklaracje w tej sprawie czy coś w tym stylu?

RAzem z deklaracją o podjęciu aplikacji.

Ktoś już wcześniej wspominał o tym, że bez wątpienia był to jeden z najtrudniejszych "kazusowych" egzaminów w historii konkursu. A może wręcz najtrudniejszy? Ilość pytań, obszerność klucza odpowiedzi, długość samych kazusów. Czy ktoś, kto w tym roku nie zdawał może to wiarygodnie zaopiniować? My, zdający siłą rzeczy nie potrafimy na to spojrzeć w pełni obiektywnie.

Nie wydaje mi się ze był najtrudniejszy, bardziej skomplikowane kazusy były na poczatku istnienia Kssip (lata 2009 -2010)

Grzegorz002 napisał:
Ktoś już wcześniej wspominał o tym, że bez wątpienia był to jeden z najtrudniejszych "kazusowych" egzaminów w historii konkursu. A może wręcz najtrudniejszy? Ilość pytań, obszerność klucza odpowiedzi, długość samych kazusów. Czy ktoś, kto w tym roku nie zdawał może to wiarygodnie zaopiniować? My, zdający siłą rzeczy nie potrafimy na to spojrzeć w pełni obiektywnie.

Ja rozmawiałam zarówno z osobami, które na aplikacji już są, jak i tymi, które startują po raz kolejny. Miałam tez okazje usłyszeć rozmowę samych członków komisji - wszyscy oni twierdzą, ze test należał do najtrudniejszych w historii. Moim zdaniem jego trudność nie polegała nawet na jakiś szczególnie skomplikowanych zagadnieniach, co na długości kazusów i ilości zagadnień do rozstrzygnięcia.

Porównując z kazusami ubiegłorocznymi to moim zdaniem w tym roku kazusy były, poza adminem, nieznacznie trudniejsze pod względem stanu faktycznego i prawnego. Podstawową trudnością było natomiast to, że kazusy były rozbudowane i należało poruszyć wiele kwestii. W tym sensie ich rozwiązanie nie wymagało jakiejś szczególnej wiedzy, lecz umiejętności szybkiego myślenia, szybkiego wyszukiwania przepisów i szybkiego przelewania myśli na papier. Ta umiejętność jest przydatna bo już na samej aplikacji czekają was sprawy, które w 99% nie są szczególnie skomplikowane a cały problem polega na tym, by w krótkim czasie napisać sprawdzian z zachowaniem wszelkich wymogów dla danego orzeczenia i jego uzasadnienia.

Moim zdaniem średnie wyniki z kazusów będą podobne do ubiegłorocznych, to jest bardzo nieliczni przekroczą 50 pkt (o ile w ogóle) jak również stosunkowo mało osób spadnie znacząco poniżej 30 pkt.

W sumie łatwo mówić, jak się nie siedzi na hali :D
Dla znudzonych oczekiwaniem na wyniki aferka: zauważyliście, że "skan" tegorocznych zadań z II etapu nie ma plomb egzaminacyjnych? I jeszcze ten dziwny dopisek w nazwie pliku "popr"? Do tego dochodzi jeszcze fakt, że nie mogliśmy ich zabrać, ciekawe :what:

Ja sobie naliczyłem między 32-37
Zobaczymy. Chociaż wiem, że mój los zależy od tego jak napisała konkurencja:mad:

Nieprecyzyjny, często rozbuchany klucz o kwestie poboczne powoduje, że nie dało się tego napisać super dobrze. Gdyby klucz był super precyzyjny i merytoryczny, to wszystkie 3 kazusy powinni być na jakieś 30 pkt (po 10 na kazus), a odpowiedzi powinny być udzielane na maks 5 zdań każde....
Etap I wszystko ustawił :( Osoby mające plus 127 o ile kompletnie nie zwaliły kazusu mogą spać spokojnie.

burgundczyk napisał:
Ja sobie naliczyłem między 32-37
Etap I wszystko ustawił :( Osoby mające plus 127 o ile kompletnie nie zwaliły kazusu mogą spać spokojnie.

Ale tak zawsze było, że jak ktoś miał dobry wynik z 1 etapu, to mógł spać spokojnie. Natomiast według mnie, nawet osoba co ma 114 pkt jak napisze kazusy na 40 pkt to może się dostać.

..Daniel.. napisał:
Ale tak zawsze było, że jak ktoś miał dobry wynik z 1 etapu, to mógł spać spokojnie. Natomiast według mnie, nawet osoba co ma 114 pkt jak napisze kazusy na 40 pkt to może się dostać.

Zobaczymy jak do oceniania podejdzie sama komisja, ale kierując się ścisłe opublikowanym kluczem ciężko moim zdaniem uzbierać te 35-40 pkt. Może się więc okazać, ze wyniki z kazusów globalnie pójdą słabiej punktowo, a co za tym idzie osobom mającym 114 pkt wystarczy napisanie kazusu na poziomie 30 pkt. To wszystko jest gdybanie, natomiast ja mam wrażenie, ze w tym roku dużo wiecej będzie wyników poniżej 30 pkt, o ile oczywiście komisja nie złagodzi kryteriów.

Jesteś bardzo śmiałą optymistką :) zapewniam, że 30pkt osobie mającej 114pkt na pewno nie da miejsca na aplikacji.

To nie jest matematyka !!!!! Nie ma co liczyć teraz pkt z klucza, liczy się siła argumentacji A sam klucz jest dla nakierunkowania wiec prosze nikogo nie zniechęcać

Ale do czego tu zniechęcać? Teraz już pozamiatane. Posty na forum mają kogoś pozbawić nadziei na dostanie się do KSSiP? Ech, no i nie wytrzymałem. Minął ledwie tydzień a ciągnął się niemiłosiernie :).
Ja stawiam, że próg nie będzie wyższy niż 155 punktów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót