Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tego nie wiem i nawet nie pytałam bo nie po to dzwoniłam :) tez wolałabym nie mieć racji bo co godzinę odświeżam stronę kssipu :] niby nie mam jakiegoś ciśnienia żeby się dostać ale jednak nielubie niepewności :)

Po co mają się zbierać do sprawdzania. Po to prace są kserowane, aby każdy mógł je sprawdzać niezależnie.

Proszę o pomoc osoby, które znają się na regulaminie aplikacji adwokackiej. Dowiedziałem się dziś z ORA Kraków, że do jutra muszę zdecydować o wpisie. Jeżeli się wpisze na listę aplikantów adw, to rezygnuję tym samym z KSSIP. Czy wpisanie się rzeczywiście pociąga takie skutki?

Dużo osób się wypowiadało tutaj, że się wpisało i planują później wystąpić o urlop lub zrezygnować. O co tutaj chodzi? Dlaczego rzucają tak kłody pod nogi, nie można się wpisać i zrezygnować serio?

thrashat napisał:
Proszę o pomoc osoby, które znają się na regulaminie aplikacji adwokackiej. Dowiedziałem się dziś z ORA Kraków, że do jutra muszę zdecydować o wpisie. Jeżeli się wpisze na listę aplikantów adw, to rezygnuję tym samym z KSSIP. Czy wpisanie się rzeczywiście pociąga takie skutki?

Dużo osób się wypowiadało tutaj, że się wpisało i planują później wystąpić o urlop lub zrezygnować. O co tutaj chodzi? Dlaczego rzucają tak kłody pod nogi, nie można się wpisać i zrezygnować serio?

Ja już od listopada jestem wpisana na listę aplikantów radcowskich. Nie wiem jak jest w przypadku adwokatów, ale zawsze możesz zrezygnować. Nikt Ci tego nie może zabronić i trzymać na sile.

Ostatnia edycja:
Też rozmawiałam z Panią z ORA - do jutra mamy czas na podtrzymanie wniosku gdyż jutro jest ostatnie posiedzenie. Wydaje mi się że samo złożenie tego oświadczenia do ORA o "rezygnacji z aplikacji w KSSiPie ma tylko mieć charakter informacyjny dla ORA, a później ewentualnie po wynikach zdecydujemy - czy rezygnujemy i podejmujemy się ap. w KSSiPie :).

Tylko pewnie późniejsza rezygnacja z aplikacji adwokackiej wiąże się z utratą prawa do wpisu ponowne za rok, w razie np gdyby KSSIP nie spełnił moich oczekiwań :D Ja jestem bardzo niezdecydowany i nie chciałbym sobie zamykać żadnych drzwi.

Nikt Ci nie rzuca żadnych kłód pod nogi. Wpisujesz się na listę i zaczynasz aplikację. Jeśli nie, to składasz wniosek o urlop dziekański. Albo w ogóle się nie wpisujesz, tylko czekasz do przyszłego roku. To dość sporo wariantów.

89Dominika napisał:
Nikt Ci nie rzuca żadnych kłód pod nogi. Wpisujesz się na listę i zaczynasz aplikację. Jeśli nie, to składasz wniosek o urlop dziekański. Albo w ogóle się nie wpisujesz, tylko czekasz do przyszłego roku. To dość sporo wariantów.

Można tez chyba złożyć wniosek o wykreślenie ?

No ok dzięki za pomoc ;) Po prostu z informacji, które mi udzielono, wynikało że trzeba złożyć oświadczenie o podtrzymanie wniosku o wpis z jednoczesna rezygnacja z Kssipu.

Tylko, że to rzeczywiście ma zapewne charakter jedynie informacyjny dla ORA, żeby mogli po prostu podjać uchwałę, a później pewnie można wdrażać te inne warianty.

Nie wiem co to za dziwne procedury. Na pewno nieopisane w żadnym regulaminie. :) Podtrzymaj wniosek o wpis i tyle. A o dziekankę można wystąpić zawsze.

A czy można być na urlopie dziekańskim na aplikacji radcowskiej/adwokackiej i jednocześnie być aplikantem w KSSiP? Przecież w takiej sytuacji nadal jesteśmy aplikantami radcowskimi/adwokackimi z tym, że na urlopie dziekańskim.

Tak, ale ogólnie dotychczas to przechodziło. Zresztą to w sumie zrozumiałe, bo i tak nie możesz wtedy wykonywać żadnych obowiązków aplikanckich.

@ thras Pamiętaj, ze decyzja o nauce w kssip to w pewnym sensie bilet w jedna stronę. Rezygnacja wiaze się z koniecznością zwrotu stypendium.

Urlop dziekański miał tylko jakikolwiek sens w przypadku aplikacji ogólnej.

KSSIP na pewno dzięki nam podbije sobie wskaźniki odwiedzalności swojej strony internetowej :???:

Też poczuliście dziś adrenalinę, gdy na stronie głównej kssip pojawił się na niebiesko nowy komunikat? xD Oby wyniki były w tym tygodniu, chyba każdego męczy już ta niepewność...

Nie wydaje mi się, żeby wszyscy byli zdenerwowani..., tylko te osoby, które nie mają zapasu pkt z testu...
ja z testu miałem 121 pkt, a z kazusów po sprawdzeniu z kluczem ok 35 pkt (może być mniej, może być więcej) i czuję, że może być różnie...
Dzwonił ktoś do KSSIP ?? tak szczerze ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót