Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
caroline_1993 napisał:
Żałuję tylko, że mieliśmy tak bardzo mało czasu. Myślę, że każdy z nas chciał napisać dużo więcej. Przeczytanie kazusów, wyłapanie błędów, szukanie w wielkiej księdze artykułów :-x

Zgadzam się. Myślę, że komisja też doskonale o tym wie, więc oby jutro wyniki były przejawem ich dobrej woli...

Niestety ja wątpię w ich dobrą wolę, ponieważ co roku widać, że te kazusy idą jednak słabo, co to są za wyniki poniżej 50%, przecież na studiach to 2, a tutaj 37 punktów to wspaniały wynik, do tego problematyczne są też te "dodatkowe" 6pkt.

DonAlex napisał:
Niestety ja wątpię w ich dobrą wolę, ponieważ co roku widać, że te kazusy idą jednak słabo, co to są za wyniki poniżej 50%, przecież na studiach to 2, a tutaj 37 punktów to wspaniały wynik, do tego problematyczne są też te "dodatkowe" 6pkt.

Dodatkowe 6 punktów?

Ja się obawiam, że jeden egzaminator może być bardziej liberalny pro-kandydat, a ktoś siekierą i służbistą :(:(

beauti_decayed napisał:
Dodatkowe 6 punktów?

W moim mniemaniu egzamin jest na 69 pkt., a te dodatkowe 6pkt za argumentację czy wyjątkową wiedzę z danej tematyki to chyba taka utopia, czy się mylę ?

@burgundczyk też nad tym się zastanawiam, najgorzej będzie chyba trafić na dwóch służbistów, zresztą np. HouseMD pisał, że podeszli liberalnie do sprawdzenia pracy, ale kampinosek1990, stwierdził, że wstrzelił się idealnie z kluczem, miał 75% dobrze, a miał mocno poniżej 40pkt, więc chyba trzeba się egzaminatorowi "spodobać" i to też budzi niepokój.

Tak w każdym kazusie są 2 pkty z 25 za argumentację prawniczą i generalnie za jakieś większe rozkminy.

DonAlex napisał:
W moim mniemaniu egzamin jest na 69 pkt., a te dodatkowe 6pkt za argumentację czy wyjątkową wiedzę z danej tematyki to chyba taka utopia, czy się mylę ?

@burgundczyk też nad tym się zastanawiam, najgorzej będzie chyba trafić na dwóch służbistów, zresztą np. HouseMD pisał, że podeszli liberalnie do sprawdzenia pracy, ale kampinosek1990, stwierdził, że wstrzelił się idealnie z kluczem, miał 75% dobrze, a miał mocno poniżej 40pkt, więc chyba trzeba się egzaminatorowi "spodobać" i to też budzi niepokój.

Według mnie z karnego można zdobyć ten magiczny dodatkowy punkt za znajomość orzeczenia SN na temat początku "człowieka". W cywilu nie mam pojęcia. Ja wprawdzie napisałam w ostatnim pytaniu, że wcześniej brak oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku oznaczał przyjęcie wprost, a dopiero od niedawna z dobrodziejstwem inwentarza, ale chyba za to dodatkowego punktu nie dostanę. :D

Dla mnie można mażyć o dodatkowych 2 pkt jak się ma rozwalone kazus na maksa :)

Ja np. w karnym rozwodziłem się nad subsydiarnym aktem oskarżenia (3-4 zdania), ale pod kątem klucza było to bez sensu więc nie spodziewam się dodatkowych 2 pkt...

Bez względu na to, co się jutro stanie:
1) KSSIP odtrąbi sukces sprawnie przeprowadzonego konkursu,
2) poziom kandaydatów będzie niski (jak rok temu napisała GP tworząc przekłamany obraz rzeczywistości).

Polecam zrobienia drinka, bo na trzeźwo to się nie da :)

Dlatego też uważam, że te 6 pkt są bez jakiegoś większego sensu, bo chyba nie można podważyć tego, że nie dostało się dodatkowych 2 punktów, bo nie ma podstaw, kwestia uznania.

Ps. Jakie już definitywnie przewidywania na próg punktowy ?

Ja myślę że ok 150 p jest bardzo realny. Wątpię że nagle 280 osób napisze kazusy na 35+.

Kurdę, PannaAnna1993 to byłoby coś, ale z tego wynikałoby, że 28 pkt musiałaby "tylko" dostać osoba, która ma 122p w pierwszym etapie. W 2011 roku udział brało 488 osób, ale każdy z nich miał 120+ i wynik dla 280 miejsca wynosił 157, w tym roku tych ze 120+ jest mniej bo 362 osoby, ale jest więcej ludzi bo aż 585, dlatego ja stawiałbym na jakieś 155-156.

Na pewno będzie spłaszczenie w granicach 140 - 280 miejsca i będzie to różnica 4-6 pkt

Jak już ktoś przekroczy bramy raju i to będzie mu nie wiele brakowało do środka stawki :) Zapas z testu zrobi swoje w wielu przypadkach i walka dla mnie toczy się wśród osób 118-124... różne są przypadki zwalenia kazusów lub dobrego wyniku. Wysoko mogą być po kazusach absolwenci UJ i jak ktoś napisał UŚ jak sie miało na zajęciach poruszaną tematykę I zadania kazusów na adminach na studiach...

Ostatnia edycja:
Powodzenia wszystkim, zwłaszcza stronie internetowej kssip :D

P 1 etapie stronę sprawdzało o wiele więcej osób i jakoś nic się nie stało. :)

Burgundczyk - czemu piszesz, że rozważania na temat subsydiarnego aktu oskarżenia były nie potrzebne? Wprawdzie czytałem kazusy ostatni raz miesiąc temu, ale z tego co kojarzę, to właśnie wniesienie subsydiarnego aktu oskarżenia stanowiło istotę odpowiedzi na 3 pytanie.

Mad Max7 napisał:
Burgundczyk - czemu piszesz, że rozważania na temat subsydiarnego aktu oskarżenia były nie potrzebne? Wprawdzie czytałem kazusy ostatni raz miesiąc temu, ale z tego co kojarzę, to właśnie wniesienie subsydiarnego aktu oskarżenia stanowiło istotę odpowiedzi na 3 pytanie.

3 pytanie z karnego miało 3 istotne problemy. Subsydiarny akt oskarżenia to może 1,5-2 punkty.

Ja jak sobie liczyłem, to za wniesienie subsydiarnego aktu oskarżenia i powołanie podstawy prawnej dałem 1pkt, tam były jeszcze ze 4 kwestie do omówienia, a do rozdania tylko 6pkt, ciekawe też jak będą 1 pytanie punktować bo tam było 5 kwestii, a do zdobycia tylko 9 pkt.

Don Alex - w 2010 brało udział jeszcze więcej osób a wynik 280 osoby to 150 p. To takie gdybanie. Trudno przewidzieć.

Takkkk niby dobrze, ale niepełnie...
Tak samo w I cywila pisałem o interesie prawnym każdego uczestnika a wystarczyło napisać 1 zdaniem, kto jest stroną, a kto nie :(

PannaAnna1993 napisał:
Don Alex - w 2010 brało udział jeszcze więcej osób a wynik 280 osoby to 150 p. To takie gdybanie. Trudno przewidzieć.

Ale w 2010 były osoby nawet z 110 punktami z 1 etapu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót