Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ref. i asystent może podejść do egzaminu sędziowskiego jeśli był na stanowisku w chwili wejścia w żucie nowelizacji. Egzamin taki może zdać do 2022 bodajże a potem ma 5 lat na wygranie konkursu bo inaczej egzamin przepada. Także to raczej wątpliwe szanse na wymarzona prace.

Czy ktoś dzwonił się do KSSIP, aby dowiedzieć się czy wszystko w dokumentach się zgadza? Ja jeszcze nie dzwoniłem, pisałem maila (niestety bez odpowiedzi). Czy gdyby były jakieś braki to kontaktują się telefonicznie z kandydatem?

Mają sie kontaktowac. Na maile raczej nie odpisują.

Ok, czyli mogę założyć, że jeżeli złożyłem 11.01 dokumenty, a do dzisiaj nie dzwonili, to powinno być wszystko ok.

Mam taki problem po prostu, że moje zaświadczenia są właściwe tylko do pełnienia urzędu prokuratora, a we wniosku zaznaczyłem, że w razie nie dostania się na prokuratorską wybieram alternatywnie sędziowską. Nie chciało mi się już chodzić po lekarzach, jak ogłoszono zwiększenie limitów, bo teraz wiem, że na pewno się zakwalifikuje na prokuratorską. Więc z logicznego pkt widzenia wszystko jest ok, no ale to KSSIP, temu taka niepewność, gdyż nie mam prawidłowego zaświadczenia na sędziego, a w sumie alternatywnie taki wniosek złożyłem.

A wysyłałeś pocztą? Bo z przesyłkami to oni się dość powoli zapoznają. ;)

r50 napisał:
Super informacja! Zwłaszcza teraz, kiedy tylu asów i refów się dostało do KSSiP! Jeszcze się okaże, że aplikacja uzupełniająca to będzie znacznie lepsze rozwiązanie (etat / wynagrodzenie / premie / profity + pewnie mniej wymagające zajęcia tylko w sobotki i niedziele + brak dojazdów do Krakowa) niż tok indywidualny w KSSiP.

Nota bene do mnie już pół roku temu dotarła plotka, że indywidualny tok ma polegać na zajęciach w soboty / niedziele - chociaż nie wiadomo, czy autor plotki miał na myśli tok indywidualny, czy tę "aplikację uzupełniającą".

Ten pomysł (aplikacji uzupełniających) jest całkowicie niepoważny- nie sam w sobie (uważam, że refy i asystenci powinni mieć możliwość awansu), ale w kontekście dotychczasowych wypowiedzi kierownictwa MS. Przecież jeszcze pół roku temu jeden z wiceministrów zapewniał w każdym wywiadzie (poczynając od resortowych gazetek, a na DGP i Rzepie kończąc), że te zawody mają być docelowe, bez możliwości awansu (chyba, że w trybie zwykłego konkursu przez okres przejściowy, potem uprawnienia wygasają, tak zresztą uchwalono). I teraz mój brat, który jest refem i dostał się w tym roku (a zdecydował się m.in. opierając się na w/w wypowiedziach medialnych) ma bardzo, bardzo poważny dylemat. Czy opłaca się rzucać dobrze płatną pracę, jeździć do Krakowa na tygodniowe zjazdy, jak będzie możliwość robienia tego samego w trybie zaocznym i to z referendarskim wynagrodzeniem? Już pomijam fakt, że przed egzaminem wstępnym brał trzy miesiące urlopu bezpłatnego (grubo ponad 15 tys. w plecy) :rolleyes: No ale niestety w tym kraju trzeba się przygotować, że nieważne kto rządzi, to nie ma żadnej pewności prawa i określonych rozwiązań.
Natomiast dla aplikantów KSSiP, niezależnie od trybu aplikacji tak naprawdę to dobra wiadomość. Bo skoro MS chce dopuścić w takim trybie refów i asów do orzekania, to znaczy, że ilość "zwykłych" aplikantów nie pozwoli zaspokoić potrzeb etatowych sądów, mówiąc inaczej asesury będą dla wszystkich.

thrashat napisał:
Ok, czyli mogę założyć, że jeżeli złożyłem 11.01 dokumenty, a do dzisiaj nie dzwonili, to powinno być wszystko ok.

Mam taki problem po prostu, że moje zaświadczenia są właściwe tylko do pełnienia urzędu prokuratora, a we wniosku zaznaczyłem, że w razie nie dostania się na prokuratorską wybieram alternatywnie sędziowską. Nie chciało mi się już chodzić po lekarzach, jak ogłoszono zwiększenie limitów, bo teraz wiem, że na pewno się zakwalifikuje na prokuratorską. Więc z logicznego pkt widzenia wszystko jest ok, no ale to KSSIP, temu taka niepewność, gdyż nie mam prawidłowego zaświadczenia na sędziego, a w sumie alternatywnie taki wniosek złożyłem.

Jesteś z dodatkowej szczęśliwej 30tki (o ile dobrze zrozumiałam) i jesteś pewien, że wystarczy miejsc i dostaniesz się na prokuraturska?

Ostatnia edycja:
Mam taki problem po prostu, że moje zaświadczenia są właściwe tylko do pełnienia urzędu prokuratora, a we wniosku zaznaczyłem, że w razie nie dostania się na prokuratorską wybieram alternatywnie sędziowską. Nie chciało mi się już chodzić po lekarzach, jak ogłoszono zwiększenie limitów, bo teraz wiem, że na pewno się zakwalifikuje na prokuratorską. Więc z logicznego pkt widzenia wszystko jest ok, no ale to KSSIP, temu taka niepewność, gdyż nie mam prawidłowego zaświadczenia na sędziego, a w sumie alternatywnie taki wniosek złożyłem.[/QUOTE]

W moim pierwotnym wniosku zaznaczyłem podobnie jak Ty, że w razie nie dostania się na prokuratorską wybieram alternatywnie sędziowską.Dysponowałem przy tym opinią psychologiczną, w której miałem wpisaną zdolność do pełnienia urzędu prokuratora. Okazało się to nie wystarczające. Pani z KSSiPu dzwoniła do mnie dzień po złożeniu wniosku, wskazując bądź na konieczność przedłożenia prawidłowego zaświadczenia psychologicznego ( tj. dotyczącego obu zawodów) bądź też poprawienia wniosku i wskazanie tylko aplikacji prokuratorskiej. Jednocześnie dostałem e-maila od szkoły w którym wezwano mnie do przedłożenia takiego dwoistego zaświadczenia. W związku z miejscem na liście i pewnością zakwalifikowania się na aplikację prokuratorską, poprawiłem wniosek, gdzie wskazałem tylko aplikację prokuratorską. W rozmowie z tą samą panią z KSSiP uzyskałem potwierdzenie, iż teraz wszystko się zgadza, a także informacje, iż w razie zaistnienia innych błędów formalnych będą do mnie dzwonić.

Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił do szkoły i dowiedział się co i jak.

Słuchajcie mam pytanie odnośnie odbywania aplikacji: czy w sytuacji, gdy z powodu braku miejsc na apl. sędziowską dostanę się na apl. prokuratorską istnieje możliwość późniejszego przeniesienia się na apl. sędziowską w trakcie aplikacji? Jak generalnie wygląda kwestia przenosin pomiędzy aplikacjami? Mam jeszcze inne pytanie: czy w sytuacji zakończenia apl. prokuratorskiej i zdania egzaminu prokuratorskiego istnieje możliwość zakwalifikowania się na asesurę sędziowską albo na referendarza sądowego?

thrashat napisał:
Czy ktoś dzwonił się do KSSIP, aby dowiedzieć się czy wszystko w dokumentach się zgadza? Ja jeszcze nie dzwoniłem, pisałem maila (niestety bez odpowiedzi). Czy gdyby były jakieś braki to kontaktują się telefonicznie z kandydatem?

Ja dzwoniłam, naszymi dokumentami zajmuje się pani prokurator Anna Filipek-Woźniak, udziela szczegółowych informacji, w tym mailowych.

Szymon1993 napisał:
Słuchajcie mam pytanie odnośnie odbywania aplikacji: czy w sytuacji, gdy z powodu braku miejsc na apl. sędziowską dostanę się na apl. prokuratorską istnieje możliwość późniejszego przeniesienia się na apl. sędziowską w trakcie aplikacji? Jak generalnie wygląda kwestia przenosin pomiędzy aplikacjami? Mam jeszcze inne pytanie: czy w sytuacji zakończenia apl. prokuratorskiej i zdania egzaminu prokuratorskiego istnieje możliwość zakwalifikowania się na asesurę sędziowską albo na referendarza sądowego?

W toku to niemożliwe.
Potem teoretycznie tak.

89Dominika napisał:
W toku to niemożliwe.
Potem teoretycznie tak.

Trzeba dodać, czy możliwość taka jest zawężona do asesury w wydziale karnym. Co oczywiście nie wyklucza, że po nominacji sędziowskiej taki były aplikant prokuratorski nie mógłby orzekać w sprawach cywilnych ale to dopiero po asesurze.

Pojawiły się harmonogramy zjazdów na 2018 rok. Jak rozumiem nasz "urlop" będzie od 6 sierpnia do 3 września?

Skoro aplikacja sędziowska i prokuratorska IX rocznika ma mieć wspólne zjazdy to wie ktoś jak KSSiP zamierza rozwiązać problem logistyczny związany z liczbą słuchaczy?

Mad Max7 napisał:
Skoro aplikacja sędziowska i prokuratorska IX rocznika ma mieć wspólne zjazdy to wie ktoś jak KSSiP zamierza rozwiązać problem logistyczny związany z liczbą słuchaczy?

Liczba słuchaczy to nazwa stosowana w Ksapie, a nie w Kssipie. W Kssipie mówi się "aplikanci". A rozwiąże się tak, że kilka grup będzie mieć zajęcia w sądzie apelacyjnym, który sąsiaduje z budynkiem szkoły. Wszyscy w Szkole się nie pomieszczą, bo waszych grup jest łącznie 18, a sal dostępnych 13. A co do Domu Aplikanta- miejsc 150, także kto wyżej w rankingu będzie mógł wybrać pierwszy, a części zainteresowanym zabraknie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót