Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mmd01 napisał:
Problem w tym, że nigdy nie dowiesz się czy nowa lista nie będzie miała błędów.

Nawet jak umożliwią wgląd do swoich kazusów (przez wysyłanie ich skanów), to jaką masz gwarancję że nie pomylili się w punktach u innego kandydata, który np. dostał ich o kilka za dużo i dzięki temu wyprzedził Ciebie na liście (a siedzi teraz cicho, bo na tym skorzystał)?

Pomylili się raz, mogą pomylić się drugi...
Tak samo z kazusami... Jeśli pomylili się przy tak prostej czynności jak dodawanie do siebie dwóch liczb, to jaką mamy gwarancję że rzetelnie ocenili nasze prace? Że tam gdzie trzeba było dać punkt - tam dali, a gdzie nie trzeba - nie?

KSSiP kolejny raz (po ubiegłorocznej wpadce z plombami) dał popis...

Aż się odechciewa :/ mimo ze dostałam się na podstawie pierwotnej listy to teraz już niczego nie jestem pewna. Zaczynam doceniać ze zdawałam tez na adwokacka.

RE: Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

mmd01 napisał:

Nawet jak umożliwią wgląd do swoich kazusów (przez wysyłanie ich skanów), to jaką masz gwarancję że nie pomylili się w punktach u innego kandydata, który np. dostał ich o kilka za dużo i dzięki temu wyprzedził Ciebie na liście (a siedzi teraz cicho, bo na tym skorzystał)?

Pomylili się raz, mogą pomylić się drugi...
Tak samo z kazusami... Jeśli pomylili się przy tak prostej czynności jak dodawanie do siebie dwóch liczb, to jaką mamy gwarancję że rzetelnie ocenili nasze prace? Że tam gdzie trzeba było dać punkt - tam dali, a gdzie nie trzeba - nie?

KSSiP kolejny raz (po ubiegłorocznej wpadce z plombami) dał popis...

Masz rację, ale w takim razie z tej sytuacji nie ma dobrego wyjścia...

natalis napisał:
Ale na tym etapie coś takiego nie powinno mieć miejsca. To są Twoje pieniądze i cała przyszłość. Powinni to jakoś zobiektywizować.

Nie rozumiem dlaczego wylewasz frustracje na mnie, nie mam wpływu na to jak ocenili moją pracę (o ile jest to moja punktacja) chociaż bardzo bym chciała ;)
Żeby ten egzamin był sprawiedliwy to nie wiem co trzeba byłoby zrobić, chyba umieścić bardzo szczegółowy klucz i za co są poszczególne punkty.

CarycaKatarzyna napisał:
Nie rozumiem dlaczego wylewasz frustracje na mnie, nie mam wpływu na to jak ocenili moją pracę (o ile jest to moja punktacja) chociaż bardzo bym chciała ;)
Żeby ten egzamin był sprawiedliwy to nie wiem co trzeba byłoby zrobić, chyba umieścić bardzo szczegółowy klucz i za co są poszczególne punkty.

Albo dać sobie spokój z drugim etapem.

CarycaKatarzyna napisał:

Mój post absolutnie nie miał na celu krytyki Twojej wypowiedzi. To byl głos w dyskusji dotyczący całej tej sytuacji. :)

beauti_decayed napisał:
Albo dać sobie spokój z drugim etapem.

Takie postulaty już dawno słyszałam w środowisku. I to chyba byłby jedyny sposób na uniknięcie takich rozbieżności.

mmd01 napisał:

Nie mam. Tylko takie jest życie i to jest wliczone w ryzyko zdawania.

Mi w pierwszym etapie w jednym pytaniu spad mi długopis na kartkę i zrobił mi kropkę w sąsiedniej kratce. Nie zaliczyli mi tego pytania mimo, że znałem odpowiedź. W sumie słusznie, ale komuś może w podobnej sytuacji komputer zaliczył. Z kazusami jest podobnie i po prostu jest tak.

natalis napisał:
Takie postulaty już dawno słyszałam w środowisku. I to chyba byłby jedyny sposób na uniknięcie takich rozbieżności.

W sumie racja, chociaż przy testach też można kombinować :D

CarycaKatarzyna napisał:
W sumie racja, chociaż przy testach też można kombinować :D

Tak jak pisałam wcześniej. Ja z testu dostałam dwa punkty więcej niż dostać powinnam więc jednak się da ;)

Teraz takie rozważanie typu "a bo ja powinnam/powinienem mieć 80% z tego i owego", "wydawało mi się, że wszystko mam dobrze" jest totalnie pozbawione sensu. Iluż to już na studiach przerabiało się takich, co to byli święcie przekonani o swojej rzekomej wiedzy, a potem wychodziło, co wychodziło. To czysto subiektywne odczucia.

Mi teoretycznie też się wydaje, że to co akurat zdążyłem napisać (cały karny, cały cywil, pół admina), napisałem dobrze, a punktów mam (wg listy aktualnej listy) 29,5 (lub 30, bo mój wynik z testu przydzielono innej osobie o tym samym nazwisku). A przecież nie to jest w tej chwili najważniejsze tylko to, że błędnie zsumowano mi punkty z pierwszego etapu/ew. przypisano moją sumę punktów do tej drugiej osoby o tym samym nazwisku.

Mam gdzieś to, czy miałem 30 czy 40 punktów z kazusów, bo fakty są takie, że gdyby tylko właściwie dodano punkty z testu z kazusami, to tak czy tak dostałbym się na wysokim miejscu.

natalis napisał:
Tak jak pisałam wcześniej. Ja z testu dostałam dwa punkty więcej niż dostać powinnam więc jednak się da ;)

Zgłosiłaś to gdzieś?

mariopl napisał:
Mam gdzieś to, czy miałem 30 czy 40 punktów z kazusów, bo fakty są takie, że gdyby tylko właściwie dodano punkty z testu z kazusami, to tak czy tak dostałbym się na wysokim miejscu.

No i właśnie dlatego masz to gdzieś bo i tak się dostaniesz. A są osoby którym te 2-3 pkt robią sporą różnicę i stąd nieco inne podejście.

natalis napisał:

U mnie jak i większości z testu było w porządku. A ja bym się tym nie chwalił, bo po pierwsze siejesz większą frustracje, a po drugie pewnie w teście zaznaczyłaś błędnie, a w kluczu odpowiedzi dobrze i to cała filozofia.

beauti_decayed napisał:
Zgłosiłaś to gdzieś?

Ja akurat niestety ( dla mnie ) jestem z tych uczciwych więc zadzwoniłam do KSSiPu i poprosiłam żeby zweryfikowali czy podane wyniki są w rzeczywistości poprawne, wskazując na swój przykład. Uzyskałam odpowiedz ze sprawdzał to komputer więc nic nie mogło soe pomylić...

Myślicie, że dziś mogą ponowic wczorajszą taktykę i umieścić komunikat późnym wieczorem? Myślę, że już chyba nie zaryzykują powierzenia tego tylko informatykowi.

natalis napisał:
Ja akurat niestety ( dla mnie ) jestem z tych uczciwych więc zadzwoniłam do KSSiPu i poprosiłam żeby zweryfikowali czy podane wyniki są w rzeczywistości poprawne, wskazując na swój przykład. Uzyskałam odpowiedz ze sprawdzał to komputer więc nic nie mogło soe pomylić...

Jeśli tak to chylę czoło. W naszym kraju gdzie przyzwolenie na ściąganie, oszukiwanie na egzaminach ludzie mają we krwi, takie postawy zasługują na szczególny szacunek.

..Daniel.. napisał:
U mnie jak i większości z testu było w porządku. A ja bym się tym nie chwalił, bo po pierwsze siejesz większą frustracje, a po drugie pewnie w teście zaznaczyłaś błędni, a w kluczu odpowiedzi dobrze i to cała filozofia.

Pewnie większość osób zachowałoby to dla siebie. Mnie osobiście jednak taka niesprawiedliwość frustruje. Pokazuje przykład, żeby niektórzy walczyli o swoje na tyle na ile to możliwe. Bo patologii na tym egzaminie jest wiele.

Twoja koncepcja co do możliwości złego przeniesienia na arkusz oczywiście jest możliwa.

jakubn napisał:
Jeśli tak to chylę czoło. W naszym kraju gdzie przyzwolenie na ściąganie, oszukiwanie na egzaminach ludzie mają we krwi, takie postawy zasługują na szczególny szacunek.
Dziękuje, ale nie uważam ze to coś niezwykłego. Ja wierze w swoje umiejętności i wiedzę oraz w to, ze jestem w stanie wygrać ten konkurs bez doliczania mi dodatkowych punktów.

cosmopolitan99 napisał:
Myślicie, że dziś mogą ponowic wczorajszą taktykę i umieścić komunikat późnym wieczorem? Myślę, że już chyba nie zaryzykują powierzenia tego tylko informatykowi.

Wspominałeś, że będziesz dzwonić koło 13. Udało się wyciągnąć jakieś informacje?

Co do idei sprawdzania kazusów to z racji doświadczenia po aplikacji korporacyjnej powiem wam jedno. Zawsze będzie tak ze jednych ocenia ostrzej a innych bardziej pobłażliwie. W trakcie egzaminu cząstkowego miałam sytuacje w której i ja i koleżanka na jedno pytanie odpowiedzialysmy zle, ona oblała a ja dostałam 4. W żuciu poza wiedza trzeba mieć dużo szczęścia. Na każdym etapie swojego zawodowego życia spotkamy się z takimi małymi niesprawiedliwościami trzeba przywyknąć :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót