Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
neon777 napisał:
btw. gdyby ktoś składał wniosek o skrócenie aplikacji z uwagi na 3-letni staż pracy jako asystent to dajcie znać :)

Ja się wciąż nad tym zastanawiam i zdecyduje chyba dopiero bezpośrednio przed upływem terminu do złożenia takiego wniosku ( wdg ustawy do 30 dni po rozpoczęciu aplikacji). Obecnie brak jest jakichkolwiek informacji na temat tego jak by to miało wyglądać. Może przez pierwszy miesiąc aplikacji uda się czegoś dowiedzieć.

Tez się ciągle waham odnośnie tego wniosku.
Z jednej strony dobrze byłoby rok wcześniej zdać egzamin żeby wyprzedzić te tłumy,które egzamin będą miały po 3 latach,z drugiej pytanie czy MS zdając sobie sprawę z licznego rocznika nie będzie ,,kumulował" miejsc asesorskich i wtedy większy wybór będzie się miało idąc normalnym trybem.

neon777 napisał:
Powiem szerze, że te nowe aplikacje specjalistyczne mi się coraz bardziej podobają, większe stypendium, zjazdy też wydają się łatwiejsze, nie po każdym zjeździe będzie sprawdzian :) można patrzeć optymistycznie na przyszłe szkolenie> Pewnie część osób z ogólnej trochę żałuje, że w tym roku nie startowała w konkursie na bezpośrednie aplikacje. No ale tak to już jest nowe zawsze jest faworyzowane, a stare chce się przesunąć do lamusa :/

btw. gdyby ktoś składał wniosek o skrócenie aplikacji z uwagi na 3-letni staż pracy jako asystent to dajcie znać :)

Ja będę na pewno składać tylko nie wiem jak to ma później wyglądać to szkolenie indywidualnym tokiem. Z tego co widze, nie ma "wyższego" rocznika nowej aplikacji prokuratorskiej (jak i sędziowskiej), który by szedł tym samym tokiem nauki. W związku z tym moje pytanie - jak to będzie wyglądać? bo nie mam pojęcia. Zjazdy będą po załóżmy 5 osób czy też z wyższym rocznikiem będziemy na zjazdach? choć nie wiem który to wyższy rocznik :confused:

Witam! Jakie są Wasze preferencje odnośnie do wyboru aplikacji? Kto składa na sędziowską? Kto na prokuratorską?

Pojawił się na plan 1 zjazdu aplikacji sędziowskiej VIII rocznika. Przewidziano 7 grup a to oznacza wedlug mnie ze limit na ta aplikacje wyniesie 105-110 miejsc, tak zeby w grupie bylo po 15 osob. Tyle samo miejsc zapewne przeznaczą na prokuratorskiej. Myślę ze nie ma juz żadnych wątpliwości ze cały VIII rocznik znajdzie sie na aplikacjach specjalistycznych.

HorN napisał:
Tez się ciągle waham odnośnie tego wniosku.
Z jednej strony dobrze byłoby rok wcześniej zdać egzamin żeby wyprzedzić te tłumy,które egzamin będą miały po 3 latach,z drugiej pytanie czy MS zdając sobie sprawę z licznego rocznika nie będzie ,,kumulował" miejsc asesorskich i wtedy większy wybór będzie się miało idąc normalnym trybem.

IX rocznik może mieć problem z tym rocznym skróceniem aplikacji bo musieliby dla tych osób robić osobny egzamin. VIII rocznik będzie zdawał egzamin pół roku wcześniej a nie rok.

@martin

Masz rację. Jeżeli ustalą, że nie ma już osób po poprzednich rocznikach AO, to zrobią nabór po 105 osób bo obecnie jest nas 209.

Ostatnia edycja:
Wiecie może jak wygląda podział do takich grup (chodzi mi o IX rocznik AS): alfabetycznie, zgodnie z listą klasyfikacyjną czy się samemu wybiera?

A czy wiadomo jak ten indywidualny tok nauczania przy skróconej aplikacji wygląda? Czy to jest jakaś nowość, czy może funkcjonowało to już w poprzednich rocznikach?

Nie, nie funkcjonowało. Nawet kobiety przed rozwiążaniem ciąży i tu po porodzie musiały przyjeżdzać na sprawdziany.

intr napisał:
Nie, nie funkcjonowało. Nawet kobiety przed rozwiążaniem ciąży i tu po porodzie musiały przyjeżdzać na sprawdziany.

A co ma do tego to, że były w ciąży i musiały na sprawdziany przyjeżdżać ? Nie od tego zależy indywidualny tok nauki.

Zgodnie z art. 27 ust 7 ustawy o kssip Dyrektor Krajowej Szkoły może, na wniosek aplikanta, ustalić indywidualny tok szkolenia, jeżeli aplikant przed podjęciem aplikacji co najmniej 3 lata zajmował stanowisko referendarza sądowego, asystenta sędziego lub asystenta prokuratora. W takim przypadku czas trwania aplikacji sędziowskiej albo aplikacji prokuratorskiej może zostać skrócony, jednak nie więcej niż o 12 miesięcy. Aplikant może złożyć taki wniosek przed upływem 30 dni od dnia rozpoczęcia aplikacji.

HouseMD napisał:
Masz rację. Jeżeli ustalą, że nie ma już osób po poprzednich rocznikach AO, to zrobią nabór po 105 osób bo obecnie jest nas 209.

generalnie to jak dla mnie macie limity po 105-120 osób :) więc chyba nie ma się co już martwić

VII rocznik - limit 90 osób na sędziowskiej - 5 grup (czyli średnio grupy po 18 osób)
IX rocznik - limit po 155 osób na sędziowskiej - 9 grup (średnio grupy po 17 osób, kilka po 18 osób)

Więc u Was wychodzi, że jeśli przyjąć, że grupy miałyby po 17-18 osób to macie limit 115-120 osób i tak też mogą zakładać, sumując również ludzi z poprzednich dwóch roczników.

Co do wniosku o skrócenie aplikacji, to znajduję więcej minusów niż plusów, więc chwilowo podjąłem decyzję, że nie będę składał. Ale jeśli ktoś będzie się dowiadywał na jakich zasadach będzie to ewentualne skrócenie aplikacji to dajcie znać. Ja sam na początku lutego udam się do KSSiP i może uda mi się coś dowiedzieć.

jazz_ napisał:
A co ma do tego to, że były w ciąży i musiały na sprawdziany przyjeżdżać ? Nie od tego zależy indywidualny tok nauki.

Zgodnie z art. 27 ust 7 ustawy o kssip Dyrektor Krajowej Szkoły może, na wniosek aplikanta, ustalić indywidualny tok szkolenia, jeżeli aplikant przed podjęciem aplikacji co najmniej 3 lata zajmował stanowisko referendarza sądowego, asystenta sędziego lub asystenta prokuratora. W takim przypadku czas trwania aplikacji sędziowskiej albo aplikacji prokuratorskiej może zostać skrócony, jednak nie więcej niż o 12 miesięcy. Aplikant może złożyć taki wniosek przed upływem 30 dni od dnia rozpoczęcia aplikacji.

A gdzie napisałam, że ma? to była luźna dygresja. Radzę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.

ania7071 napisał:
Wiecie może jak wygląda podział do takich grup (chodzi mi o IX rocznik AS): alfabetycznie, zgodnie z listą klasyfikacyjną czy się samemu wybiera?

Szkoła sama dzieli na grupy według alfabetu.

Czy ktoś wie czy Szkoła zawsze wzywa do uzupełnienia braków z powodu przedłożenia do wniosku o przyjęcie na aplikację otrzymanego z Uniwersytetu odpisu dyplomu (z podpisami i pieczątką)? Czy taki odpis jest urzędowym odpisem dyplomu?Oryginał przedłożyłem do innego podmiotu i nie uzyskam go w terminie do wpisu niestety, zostały mi same dwa odpisy który otrzymałem wraz z oryginałem po obronie...

bbaarr napisał:
Czy ktoś wie czy Szkoła zawsze wzywa do uzupełnienia braków z powodu przedłożenia do wniosku o przyjęcie na aplikację otrzymanego z Uniwersytetu odpisu dyplomu (z podpisami i pieczątką)? Czy taki odpis jest urzędowym odpisem dyplomu?Oryginał przedłożyłem do innego podmiotu i nie uzyskam go w terminie do wpisu niestety, zostały mi same dwa odpisy który otrzymałem wraz z oryginałem po obronie...

Tyle wystarczy, śpij spokojnie.

bbaarr napisał:

Przecież to jest właśnie poswiadczony urzędowo odpis dyplomu i on jest w porządku. Ja złożyłam swój odpis, który dostałam z UWr i jest jak najbardziej w porządku

bbaarr napisał:

A wezwali Cię? to jest urzędowo poświadczony odpis.

Czy ktoś z składał może odpis dyplomu, który został poświadczony za zgodność przez notariusza? Słyszałam, że szkoła tego komuś takiego dokumentu- ku mojemu zdziwieniu- nie zaakceptowoała. Ja złożyłam taki odpis- kierując się prawem o notariacie- i teraz nie wiem, czy nie przekombinowałam.

Martin0235 napisał:
Pojawił się na plan 1 zjazdu aplikacji sędziowskiej VIII rocznika. Przewidziano 7 grup a to oznacza wedlug mnie ze limit na ta aplikacje wyniesie 105-110 miejsc, tak zeby w grupie bylo po 15 osob. Tyle samo miejsc zapewne przeznaczą na prokuratorskiej. Myślę ze nie ma juz żadnych wątpliwości ze cały VIII rocznik znajdzie sie na aplikacjach specjalistycznych.

W sumie to nie są dobre wiadomości. Bo to może oznaczać, że jeśli nikogo nawet nie okroją to wyjdzie na styk miejsc. Powiedzmy po 105. A to oznacza, że nie będą wszyscy mogli sobie wybrać rodzaju aplikacji i będą osoby, które jeśli pójdą to w stronę niechcianego zawodu. Powinni zrobić większe limity, bo wtedy każdy by wybrał co by chciał. Poza tym, grupa grupie nie równa, np. sala 211 i 221 są bardzo małe, liczą po 13 czy 14 miejsc i jest tam ciasno. A sala 6 czy 7 po 20 miejsc. Niepokoi też brak jednoczesnego zakończenia aplikacji ogólnej i jednoczesnego rozpoczęcia aplikacji specjalistycznej. W ubiegłym roku wszystkich wzięli i te dwie uroczystości były jednocześnie, dostawało się dyplom po ogólnej i rozpoczynało specjalistyczną, teraz tego nie ma napisanego wprost w planie I zjazdu. Więc może wszystkich nie wezmą i dlatego obie uroczystości będą w innych dniach?

https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/doc20170227105029.pdf

Ostatnia edycja:
A kiedy ma być zakończenie ogólnej i rozdanie dyplomów?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót