Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
News prawie, że zbieżny do tego, który ukazał się wczoraj w rzepie, tylko, że tam nazwano obecny rocznik AO szóstym, a nie ostatnim ;)

może czerpią z innych źródeł niż projekt, np z MS?

dyl napisał:
serio ? ludzie trochę samodzielności. Wcześniej w tym wątku wielokrotnie był podawany link. Ponadto wystarczy wejść na strone Sejmu i zobaczyć ostatnie posiedzenie.

A nabór będzie taki jaki ogłoszą. Dopóki nie będzie uchwalonej ustawy i ogłoszonego zarządzenia wszystko może się zdarzyć.

Zgadza się, aczkolwiek chodziło o mi stwierdzenie:

aleksa24 napisał:
Zgodnie z nową ustawą, w 2016 roku odbędzie się pierwszy nabór na aplikacje specjalistyczne: sędziowską i prokuratorską.

które jest nieprawdą.

Nie wiem gdzie dziennikarz wyczytał w ustawie taki przepis.

Jedno jest pewne - niezależnie od tego na jaki rodzaj aplikacji będzie egzamin wstępny, na pewno będzie z nim wielki bałagan. Zresztą już jest niemały - jest koniec lutego 7 miesięcy do hipotetycznego egzaminu, a my nie wiemy jeszcze czy w ogóle w tym roku będzie ten egzamin wstępny, a jeśli będzie to na jaki rodzaj aplikacji . Czy w tym kraju jakakolwiek poważna zmiana nie może być sprawnie przeprowadzona, bez tego wielkiego bałaganu ?

galicjanin napisał:
Jedno jest pewne - niezależnie od tego na jaki rodzaj aplikacji będzie egzamin wstępny, na pewno będzie z nim wielki bałagan. Zresztą już jest niemały - jest koniec lutego 7 miesięcy do hipotetycznego egzaminu, a my nie wiemy jeszcze czy w ogóle w tym roku będzie ten egzamin wstępny, a jeśli będzie to na jaki rodzaj aplikacji . Czy w tym kraju jakakolwiek poważna zmiana nie może być sprawnie przeprowadzona, bez tego wielkiego bałaganu ?

Nabór wcale nie musi być w październiku jak co roku.

Prorok P napisał:
Nabór wcale nie musi być w październiku jak co roku.

To też wprowadziłoby zamieszanie i to jeszcze większe, zwłaszcza przy takim zorganizowaniu jakie panuje w MS.

Zgadzam się z galicjaninem- jak już zrobili nową ustawę, to istnieje taki wynalazek jak "przepisy przejściowe", który uświadomiłby ludziom, co się będzie działo w najbliższej przyszłości. Pewnie, że może być nabór w tym roku, kto powiedział, że koniecznie w październiku? Może w grudniu? Albo w przyszłym roku, ale na początku, w styczniu?
Tylko takie domyślanie się i "gdybanie" świadczy o chaosie panującym w naszym kraju, bo nie jesteśmy pierwszym rocznikiem prowadzącym podobną dyskusję.

Ciekawe kiedy Senat zajmie się projektem. Póki co nie jest uwzględniony w porządku najbliższego posiedzenia, ale może jeszcze nie zaktualizowali. Wszakże dopiero wczoraj został przekazany dalej.

dyl napisał:
serio ? ludzie trochę samodzielności. Wcześniej w tym wątku wielokrotnie był podawany link. Ponadto wystarczy wejść na strone Sejmu i zobaczyć ostatnie posiedzenie.

A nabór będzie taki jaki ogłoszą. Dopóki nie będzie uchwalonej ustawy i ogłoszonego zarządzenia wszystko może się zdarzyć.

W tym wątku jedyne, co można znaleźć, to wzajemne obrzucanie się spekulacjami. Faktów jak najmniej.

Skoro nie ma uchwalonej ustawy i proces legislacyjny jest w toku to trudno, żeby mówić o czymkolwiek pewnym i nie wiem o jakie fakty przedmówcy chodzi. :rolleyes:
Losy ustawy każdy może sobie śledzić na stronie Sejmu, a za jakiś czas także Senatu i właściwie nie ma o czym pisać.

A co to jest fakt? Konkret, informacja, coś pewnego. Nie możemy się niestety nimi posiłkować.
To, że grzecznie spytałem,gdzie znajdę projekt, nie oznacza automatycznie, że trzeba na mnie wsiadać z dziobem, nie mając świadomości tego, że ktoś zwyczajnie może nie mieć czasu na przewracanie 25 stron wątku i pierdyliardu postów o dolnej części pleców Maryni.

"Uroki" forum internetowego. Dlatego każdy musi liczyć na siebie (taka dobra rada bez wsiadania z dziobem). :cool:

Ja tam jestem miły :-)
A jeśli będę potrzebował Twojej rady, to z pewnością o nią poproszę. ;p

przecież Ci pomogłem i napisałem gdzie znajdziesz projekt.

Panowie, ja uważam, że trochę przesadzacie z tymi spekulacjami i trywializowaniem tematu. Mimo, że każdy rzeczywiście może sobie sprawdzić postęp wdrażania ustawy czy to ze strony sejmu czy z posiedzeń komisji to tak naprawdę dyskusja tu - na forum - dostarcza wielu cennych opinii i poglądów na stronę techniczną ewentualnych aplikacji i jak to się odbije na obecnych aplikantach i kandydatach.

Buliusz napisał:
Panowie, ja uważam, że trochę przesadzacie z tymi spekulacjami i trywializowaniem tematu. Mimo, że każdy rzeczywiście może sobie sprawdzić postęp wdrażania ustawy czy to ze strony sejmu czy z posiedzeń komisji to tak naprawdę dyskusja tu - na forum - dostarcza wielu cennych opinii i poglądów na stronę techniczną ewentualnych aplikacji i jak to się odbije na obecnych aplikantach i kandydatach.

No właśnie i sama ustawa nie daje nam odpowiedzi jak to będzie wszystko wyglądać w okresie przejściowym i czy nabór bezpośrednio na aplikacje specjalistyczne odbędzie się w 2015 czy 2016 r. Bo nie oszukujmy się część aplikantów ogólnych (zwłaszcza biedniejsi ze wschodniej Polski), nie zamierzało kontynuować kariery na aplikacji sędziowskiej czy prokuratorskiej, a tylko zaoszczędzić pieniądze ze stypendium (w końcu 2800 na czysto miesięcznie przez 1 rok) i pójść na aplikacje korporacyjne. Teraz to już nie będzie tak dobrze na aplikacji specjalistycznej już raczej wypadałoby zostać, w że się tak wyrażę branży sędziowskiej czy prokuratorskiej, a i pensja będzie na czysto o około 1000 zł niższa (nie czarujmy się, że któryś z sądów czy któraś z prokuratur zapłaci więcej niż najniższa przewidziana ustawowo stawka).

galicjanin napisał:
Bo nie oszukujmy się część aplikantów ogólnych (zwłaszcza biedniejsi ze wschodniej Polski), nie zamierzało kontynuować kariery na aplikacji sędziowskiej czy prokuratorskiej, a tylko zaoszczędzić pieniądze ze stypendium (w końcu 2800 na czysto miesięcznie przez 1 rok) i pójść na aplikacje korporacyjne.
Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją i nie chce mi się wierzyć, że aplikant porzuci możliwość odbycia aplikacji prokuratorskiej czy sędziowskiej po roku ogólnej na rzecz korporacyjnej. I nie chodzi mi tu tylko o pieniądze.

a ja się spotkałem. Praktycznie każdego roku 1-2 osoby rezygnują po ogólnej mimo, że się dostały. Pewnie znajda się i tacy, co w trakcie aplikacji odpuszczają z nauką i zależy im tylko na jej skończeniu.

Prawda jest taka, że sama aplikacja wymaga niestety nauki i to ciągłej. Nie każdemu się to podoba, a nie każdy wiedział w jakiej ilości trzeba się uczyc. Praca sędziego też nie jest różowa. Coraz więcej roboty, w szczególności w rejonie. Jak ktoś nie śnił po nocach o łańcuchu to przyjdzie moment refleksji. Nie każdego stac fizycznie i psychicznie aby po powrocie z pracy pisac uzasy.

galicjanin napisał:
No właśnie i sama ustawa nie daje nam odpowiedzi jak to będzie wszystko wyglądać w okresie przejściowym i czy nabór bezpośrednio na aplikacje specjalistyczne odbędzie się w 2015 czy 2016 r. Bo nie oszukujmy się część aplikantów ogólnych (zwłaszcza biedniejsi ze wschodniej Polski), nie zamierzało kontynuować kariery na aplikacji sędziowskiej czy prokuratorskiej, a tylko zaoszczędzić pieniądze ze stypendium (w końcu 2800 na czysto miesięcznie przez 1 rok) i pójść na aplikacje korporacyjne. Teraz to już nie będzie tak dobrze na aplikacji specjalistycznej już raczej wypadałoby zostać, w że się tak wyrażę branży sędziowskiej czy prokuratorskiej, a i pensja będzie na czysto o około 1000 zł niższa (nie czarujmy się, że któryś z sądów czy któraś z prokuratur zapłaci więcej niż najniższa przewidziana ustawowo stawka).

Inna sprawa, że ładowanie kasy na poczet aplikacji korporacyjnej w obliczu jej rosnących kosztów nie wydaje mi się najrozsądniejszym pomysłem na lokowanie kapitału, no ale kto bogatemu zabroni....
Apla korporacyjna w porównaniu z aplą specjalistyczną również ma jednak swoje zalety. Choćby taki, że zaczynając taką radcowską człowiek wie, że co do zasady po 3 latach zyska uprawnienia do wykonywania zawodu radcy prawnego i idzie we właściwym kierunku.

galicjanin napisał:
No właśnie i sama ustawa nie daje nam odpowiedzi jak to będzie wszystko wyglądać w okresie przejściowym i czy nabór bezpośrednio na aplikacje specjalistyczne odbędzie się w 2015 czy 2016 r.

Dokładnie, dlatego następnym razem zamiast wstawiać durnowate artykuły z lex.pl proszę najpierw pomyślcie.

Buliusz napisał:
Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją.
To mało życia znasz. Bywa nawet, że początkujący radcy/adwokaci idą po roczną jałmużnę z kssipu.

Powrót