Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dyl napisał:serio ? ludzie trochę samodzielności. Wcześniej w tym wątku wielokrotnie był podawany link. Ponadto wystarczy wejść na strone Sejmu i zobaczyć ostatnie posiedzenie.
A nabór będzie taki jaki ogłoszą. Dopóki nie będzie uchwalonej ustawy i ogłoszonego zarządzenia wszystko może się zdarzyć.
aleksa24 napisał:Zgodnie z nową ustawą, w 2016 roku odbędzie się pierwszy nabór na aplikacje specjalistyczne: sędziowską i prokuratorską.
galicjanin napisał:Jedno jest pewne - niezależnie od tego na jaki rodzaj aplikacji będzie egzamin wstępny, na pewno będzie z nim wielki bałagan. Zresztą już jest niemały - jest koniec lutego 7 miesięcy do hipotetycznego egzaminu, a my nie wiemy jeszcze czy w ogóle w tym roku będzie ten egzamin wstępny, a jeśli będzie to na jaki rodzaj aplikacji . Czy w tym kraju jakakolwiek poważna zmiana nie może być sprawnie przeprowadzona, bez tego wielkiego bałaganu ?
Prorok P napisał:Nabór wcale nie musi być w październiku jak co roku.
dyl napisał:serio ? ludzie trochę samodzielności. Wcześniej w tym wątku wielokrotnie był podawany link. Ponadto wystarczy wejść na strone Sejmu i zobaczyć ostatnie posiedzenie.
A nabór będzie taki jaki ogłoszą. Dopóki nie będzie uchwalonej ustawy i ogłoszonego zarządzenia wszystko może się zdarzyć.
Buliusz napisał:Panowie, ja uważam, że trochę przesadzacie z tymi spekulacjami i trywializowaniem tematu. Mimo, że każdy rzeczywiście może sobie sprawdzić postęp wdrażania ustawy czy to ze strony sejmu czy z posiedzeń komisji to tak naprawdę dyskusja tu - na forum - dostarcza wielu cennych opinii i poglądów na stronę techniczną ewentualnych aplikacji i jak to się odbije na obecnych aplikantach i kandydatach.
Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją i nie chce mi się wierzyć, że aplikant porzuci możliwość odbycia aplikacji prokuratorskiej czy sędziowskiej po roku ogólnej na rzecz korporacyjnej. I nie chodzi mi tu tylko o pieniądze.galicjanin napisał:Bo nie oszukujmy się część aplikantów ogólnych (zwłaszcza biedniejsi ze wschodniej Polski), nie zamierzało kontynuować kariery na aplikacji sędziowskiej czy prokuratorskiej, a tylko zaoszczędzić pieniądze ze stypendium (w końcu 2800 na czysto miesięcznie przez 1 rok) i pójść na aplikacje korporacyjne.
galicjanin napisał:No właśnie i sama ustawa nie daje nam odpowiedzi jak to będzie wszystko wyglądać w okresie przejściowym i czy nabór bezpośrednio na aplikacje specjalistyczne odbędzie się w 2015 czy 2016 r. Bo nie oszukujmy się część aplikantów ogólnych (zwłaszcza biedniejsi ze wschodniej Polski), nie zamierzało kontynuować kariery na aplikacji sędziowskiej czy prokuratorskiej, a tylko zaoszczędzić pieniądze ze stypendium (w końcu 2800 na czysto miesięcznie przez 1 rok) i pójść na aplikacje korporacyjne. Teraz to już nie będzie tak dobrze na aplikacji specjalistycznej już raczej wypadałoby zostać, w że się tak wyrażę branży sędziowskiej czy prokuratorskiej, a i pensja będzie na czysto o około 1000 zł niższa (nie czarujmy się, że któryś z sądów czy któraś z prokuratur zapłaci więcej niż najniższa przewidziana ustawowo stawka).
galicjanin napisał:No właśnie i sama ustawa nie daje nam odpowiedzi jak to będzie wszystko wyglądać w okresie przejściowym i czy nabór bezpośrednio na aplikacje specjalistyczne odbędzie się w 2015 czy 2016 r.
To mało życia znasz. Bywa nawet, że początkujący radcy/adwokaci idą po roczną jałmużnę z kssipu.Buliusz napisał:Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją.