Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
arcanuss napisał:
Nie powiedziałem, że się dostałem :3
Z przyczyn osobistych i zawodowych nie wyszło. Pracuję jako asystent sędziego. I nie, nie za bardzo pomaga mi ten fakt. Wywieranie na mnie presji, abym pracował za 3 sędziów pozbawia mnie jakiegokolwiek czasu wolnego, sił i motywacji.

Prace z taką nauką to cięzko pogodzić, ale zawsze możesz startować po paru latach bezpośrednio do egzaminu sędziowskiego. Próbujesz w tym roku swoich sił na AO?

na tym etapie nie wiem dlaczego mieliby nie wprowadzic poprawki w Senacie. nie ma sie czym ekscytowac

Kod:
http://speedy.sh/MZCN9/SKM-C3350150305123100z.pdf

Kod:
http://speedy.sh/H5YkA/pismo-z-4.03.2015.pdf

Kod:
http://speedy.sh/UxatK/Propozycje-poprawek-z.pdf

Czyli jednak ktoś o nas myśli x) Miłej lektury.

Fajnie, (jak dla mnie spoko, że chcą wprowadzić poprawki żeby umożliwić nabór na ogólną w 2015).

Tylko wydaje mi się trochę nad wyrost to sformułowanie "brak regulacji zaproponowanej w poprawce nr 12 spowoduje przerwanie naboru na oraz uniemożliwi rozpoczęcie w 2016 r. szkolenia przez VII rocznik aplikantów aplikacji ogólnej. Należy mieć przy tym na uwadze, że w praktyce nie jest już możliwym przeprowadzenia naboru na aplikację sędziowską i prokuratorską według nowych zasad ". Skoro Min. Sprawiedliwości daje do zrozumienia, że nie wyobraża sobie, żeby w tym roku nie było naboru (obojętnie czy na nowych, czy na starych zasadach), to jeżeli ustawa przejdzie bez poprawek, a zarządzenie Min.Spraw. będzie niemożliwe do wykonania to... co stoi na przeszkodzie nowemu zarządzeniu o naborze w 2015 r. tylko na nowych zasadach? Przecież nabór trzeba ogłosić o ile dobrze pamiętam najpóźniej 3 miesiące przed egz., więc jeszcze sporo czasu. Jeżeli Min. Spraw. zarządzi nabór... to chyba KSSiP nie będzie mógł nie przeprowadzić naboru?
Wiadomo, że KSSiP chce naboru na ogólną...

A już się cieszyłem, że to zarządzenie wszystko wyjaśniło ;p

ja widzę za to coś innego: raz piszą, że VIII rocznik aplikcaji sędziowskiej rozpocznie się w 2018 r., a innym razem, że w 2017 roku... mogliby się zdecydować ;)

Jak stoicie z nauką? Ja przerobiłem( testy plus ustawa i częściowa powtórka) k.c , k.r.o, kk - cz,ogólna, kpc - post. rozpoznawcze. Pytam bo chce mieć rozeznanie, czy to średnio czy kiepsko ;). Kiedy bierzecie się za kazusy ?

Ja z doświadczenia wiem że za wczesne startowanie z nauką nie ma żadnego sensu (mam wrażenie że był to jeden z moich błędów rok temu). Jeżeli nie pracujecie i zamierzacie przygotowywać się tylko pod nabór to spokojnie można zacząć od maja (i to bez szalonego tempa). Oczywiście przy pracy na pełen etat warto już teraz coś porobić.

@amox Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to ucz się pod siebie, nie pod innych. Taki wyścig szczurów i dopytywanie ile inni porobili może Cię zapędzić w kozi róg. Za szybko się wypalisz i odpuścisz. Nie ma to najmniejszego sensu, bo każdy uczy się własnym tempie i na swój sposób. Jeden woli zacząć wcześniej i rozłożyć sobie naukę na kilka powtórek, drugi woli się spiąć i przerobić coś raz a porządnie i nie ma pewności który ma większe szanse. Nie ma jednej recepty dla wszystkich. Dużo zależy od jakości nauki, predyspozycji, szczęścia. Czas przygotowania i ilość powtórek to kwestia indywidualna.

krzychszp napisał:
Ja z doświadczenia wiem że za wczesne startowanie z nauką nie ma żadnego sensu (mam wrażenie że był to jeden z moich błędów rok temu). Jeżeli nie pracujecie i zamierzacie przygotowywać się tylko pod nabór to spokojnie można zacząć od maja (i to bez szalonego tempa). Oczywiście przy pracy na pełen etat warto już teraz coś porobić.

Jak wcześnie zacząłeś się uczyć i ile pkt Ci zabrakło w ubiegłym roku?

Serio nie ma sensu bawić się w porównania kto ile już przerobił. Ja uczyłam się 2 miesiące. Fakt, nie dostałam się, ale można rzec symbolicznie. Inny uczył się parę miesięcy, a zabrakło mu sporo pkt. Ktoś inny tyle co ja i dostał się problemu. Nie ma zasady. Indywidualne tempo plus własny system nauki wypracowany w trakcie studiów powinny być decydujące. Nie ma co spinać się, że kolega/koleżanka robi w maju 20 powtórkę. ;)

czy ktoś planuje jutro oglądać transmisję z posiedzenia komisji?

Tak, już kupiłem c-colę i chipsy solone.

Już mogę Ci dać jednego: Nawałka nie powołał Błaszczykowskiego na najbliższy mecz z Irlandią.
Dzisiaj Dzień Mężczyzny oraz 75. urodziny Chucka Norrisa.

oczywiście komisja w senacie poparła wszelkie poprawki nawiązujące do ogłoszonego naboru :) liczę na przeprosiny ze strony tych, którzy moje poprzednie zapewnienia o sprawdzonym źródle w MS nazywali bzdurami :)

Jako założyciel tematu od razu ci mówię, że się nie doczekasz, bo są "mądrzejsi", a jedynie co odpowiedzą "ale głupota ze strony ministerstwa", czyli zero konkretów, a domysły i snucia.

Obejrzałam pobieżnie retransmisję z posiedzenia komisji, udało mi się wyłapać jedną rzecz- aplikacja ogólna rozpocznie się 01.02.2016r. Na etapie nauki to niezbyt przydatna informacja, ale zawsze dobrze wiedzieć.

Czy ktoś ma pomysły jakie akty prawa międzynarodowego mogą pojawić sie ewentualnie na teście. Oczywiście oprócz tych oczywistych jak traktaty, konwencja o ochronie praw człowieka, praw dziecka. Ostatnio był Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych, ciekawe czym w tym roku nas KSSIP uraczy.

Generalnie pewnie pojawią się te co do tej pory. Ale pamiętam, że w którymś roku niespodziewanie pojawiło się rozporządzenie Bruksela Bis II, także jak będą chcieli to czymś zaskoczą.

Bez przesady, na pewno jedno zaskakujące pytanie tego typu nie przeważy tego, czy ktoś się dostanie czy nie (liczą się kazusy).
Zaskoczą to jak zrobią test na nabór bezpośredni. Wtedy będzie można się pobawić.

Powrót