S
stivenh
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Mi_gotka napisał:Wypowiem się jako osoba, która startowała w naborze 2014![]()
Nie udało mi się przejść do II etapu, miałam 121 ptk, a został podniesiony próg, ale ten egzamin oraz kilka tygodni po nim dały mi możliwość dokonania sporych przemyśleń co do przygotowań i myślę że coś może się Wam przydać
1. Uwierzcie w siebie. Jadąc na egzamin nie wierzyłam w siebie, uważałam że pójdzie mi beznadziejnie, że zdobycie od 110 ptk w górę to osiągnięcie dla geniuszy a mnie na to nie zdać. Wniosek dzisiejszy stać każdego z nasZdobyłam 121 ptk i wiecie co mimo, że się nie dostałam to jestem z siebie dumna. Około 10 ptk straciłam przez idiotyczne rozważania nad prostymi pytaniami ... około 2-3 na przenoszeniu odpowiedzi na kartę kodów. Dlatego po pierwsze WIARA W SIEBIE
2. Czas nauki - od razu zaznaczam każdy uczy się inaczej - to moje subiektywne zdanie --- > 3 miesiące starczą ale dla osoby, która będzie mogła poświęcić się tylko nauce. Ja pracowałam średnio 20 h w tygodniu, zaplanowałam na naukę właśnie w okolicach 3 miesięcy i to było zbyt mało. Początkowo planowałam poświęcić czas od 15.09 tylko na powtórki, jednakże praca, różne pilne sprawy spowodowały że termin powtórek ciągle się przesuwał i ostatecznie miałam tylko tydzień na powtarzanie. Dlatego oceniam tak z własnego punktu widzenia : 2-3 miesiące nauki dla osób, które mogą poświęcić około 5 godzin dziennie, natomiast dla osób pracujących na etacie myślę że lepiej zaplanować 4-5 miesięcy. Powiem z własnego doświadczenia - po 8h w pracy często nie masz nawet ochoty myślę o nauce dlatego średnio w miesiącu stracisz 3-4 dni własnie dlatego że jestem zbyt zmęczonym.
3. Nie nie i jeszcze raz nie dla ARSLEGE !!! Zakupiłam dostęp na początku lipca i praktycznie cały lipiec czytałam + klikałam. Nie polecam gdyż : to są testy typowo na korporacyjne, są tam 3 odpowiedzi i nie dam sobie wmówić to jest różnicaPonadto te pytania są sformułowane zupełnie inaczej niż na ogólną, hm takie bardziej wykuje, u nas trzeba nieco pomyśleć bo pojawiają się pytania "w związku z ". Poza tym na prawdę i mowię to z własnego doświadczenia - jeśli przeczytasz ustawę 10 razy to szczegoliki które zapamiętasz po 8-9 przeczytaniu są bezcenne i to procentuje. Natomiast klikając to zaczynasz pracować jak automat.
4. Natomiast polecam przygotowanie fiszek z wszystkich pytań jakie były wcześniej.
Sama zrobiłam sobie taką wycinankę i wiecie co ? Około 10 pytań wygrałam jak na loterii gdyż ZAWSZE są powtórki
5. Nie olewajcie międzynarodówki oraz UE - ja poświęciłam 3 dni na wybiórczą naukę i w efekcie miałam maksa z tej tematyki. Tutaj na prawdę pytania a) albo się powtarzają b) dotyczą oczywistych oczywistości.
To tyle - pytajcie - chętnie pomogę
Wiecej takich postów prosze
Sianie defektyzmu ze cos sie nie odbedzie albo ze cos nie ma sensu, bo jest styczen troche sie mija z celem i specjalnie nie pomaga. Co do oficjalnego info to proponuje sie wstrzymac z niepotrzebnym biciem piany. Pozyjemy zobaczymy - dyskusja na ten temat raczej nie zmieni tego co i tak nastapi.
Nie to co cytowany przeze mnie tekst.