Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mi_gotka napisał:
Wypowiem się jako osoba, która startowała w naborze 2014 :)
Nie udało mi się przejść do II etapu, miałam 121 ptk, a został podniesiony próg, ale ten egzamin oraz kilka tygodni po nim dały mi możliwość dokonania sporych przemyśleń co do przygotowań i myślę że coś może się Wam przydać

1. Uwierzcie w siebie. Jadąc na egzamin nie wierzyłam w siebie, uważałam że pójdzie mi beznadziejnie, że zdobycie od 110 ptk w górę to osiągnięcie dla geniuszy a mnie na to nie zdać. Wniosek dzisiejszy stać każdego z nas ;) Zdobyłam 121 ptk i wiecie co mimo, że się nie dostałam to jestem z siebie dumna. Około 10 ptk straciłam przez idiotyczne rozważania nad prostymi pytaniami ... około 2-3 na przenoszeniu odpowiedzi na kartę kodów. Dlatego po pierwsze WIARA W SIEBIE ;)

2. Czas nauki - od razu zaznaczam każdy uczy się inaczej - to moje subiektywne zdanie --- > 3 miesiące starczą ale dla osoby, która będzie mogła poświęcić się tylko nauce. Ja pracowałam średnio 20 h w tygodniu, zaplanowałam na naukę właśnie w okolicach 3 miesięcy i to było zbyt mało. Początkowo planowałam poświęcić czas od 15.09 tylko na powtórki, jednakże praca, różne pilne sprawy spowodowały że termin powtórek ciągle się przesuwał i ostatecznie miałam tylko tydzień na powtarzanie. Dlatego oceniam tak z własnego punktu widzenia : 2-3 miesiące nauki dla osób, które mogą poświęcić około 5 godzin dziennie, natomiast dla osób pracujących na etacie myślę że lepiej zaplanować 4-5 miesięcy. Powiem z własnego doświadczenia - po 8h w pracy często nie masz nawet ochoty myślę o nauce dlatego średnio w miesiącu stracisz 3-4 dni własnie dlatego że jestem zbyt zmęczonym.

3. Nie nie i jeszcze raz nie dla ARSLEGE !!! Zakupiłam dostęp na początku lipca i praktycznie cały lipiec czytałam + klikałam. Nie polecam gdyż : to są testy typowo na korporacyjne, są tam 3 odpowiedzi i nie dam sobie wmówić to jest różnica ;) Ponadto te pytania są sformułowane zupełnie inaczej niż na ogólną, hm takie bardziej wykuje, u nas trzeba nieco pomyśleć bo pojawiają się pytania "w związku z ". Poza tym na prawdę i mowię to z własnego doświadczenia - jeśli przeczytasz ustawę 10 razy to szczegoliki które zapamiętasz po 8-9 przeczytaniu są bezcenne i to procentuje. Natomiast klikając to zaczynasz pracować jak automat.

4. Natomiast polecam przygotowanie fiszek z wszystkich pytań jakie były wcześniej.
Sama zrobiłam sobie taką wycinankę i wiecie co ? Około 10 pytań wygrałam jak na loterii gdyż ZAWSZE są powtórki

5. Nie olewajcie międzynarodówki oraz UE - ja poświęciłam 3 dni na wybiórczą naukę i w efekcie miałam maksa z tej tematyki. Tutaj na prawdę pytania a) albo się powtarzają b) dotyczą oczywistych oczywistości.

To tyle - pytajcie - chętnie pomogę

Wiecej takich postów prosze

Sianie defektyzmu ze cos sie nie odbedzie albo ze cos nie ma sensu, bo jest styczen troche sie mija z celem i specjalnie nie pomaga. Co do oficjalnego info to proponuje sie wstrzymac z niepotrzebnym biciem piany. Pozyjemy zobaczymy - dyskusja na ten temat raczej nie zmieni tego co i tak nastapi.
Nie to co cytowany przeze mnie tekst.

Szczerze mówiąc, moim zdaniem wszystko co już mogło zostać powiedziane o tym egzaminie jest w poprzednich wątkach - patrz 2013 i 2014, nauka z ustaw nie testów bo to za mało, kazusy z oferty rynkowej + własne doświadczenie i tyle. Gwarantuję Wam, że nic nowego nie wymyślimy :)

problemem nie jest sam egzamin jako taki tylko konieczność znacznej bezbłędności. 100/150 na teście jest banalnie dostać moim zdaniem, ale na 135 to już trzeba solidnie popracować z aktami prawnymi. Powyżej 140 chylę czoła - wymiatacze

ja też czekam na inf. czy będzie nabór na apl. specjalistyczną, nabór na ogólną mnie nie interesuje. Pracuje jako asystent dwa lata, czas na małe zmiany :)

oprócz tego co wszyscy do tej pory napisali, a w szczególności Mi_gotka, zwróciłabym uwagę na nowelę kc i kpc, która weszła w życie pod koniec 2014, a przede wszystkim na ogromną nowelę kk i kpk, która wejdzie w życie w lipcu 2015.

to takie moje skromne spostrzeżenia, ale chyba godne uwagi, więc chyba warto poświęcić więcej uwagi na zapoznanie się z nowym brzmieniem, w zeszłym roku łączna ilość pytań z karnego i cywilnego to 107!

a co do kazusów, polecam książki, z których korzystam:
1) kazus z prawa publicznego - Postępowanie administracyjne, sądowoadministracyjne i egzekucyjne w administracji. Kazusy. Celińska-Grzegorczyk Katarzyna, Sawczyn Wojciech, Skoczylas Andrzej
2) kazus z prawa prywatnego - a) Prawo cywilne. Część ogólna i prawo rzeczowe. Kazusy
Mróz Teresa, Zając Agata; b) Zobowiązania. Kazusy dla aplikantów Kocemba Karolina; c) Postępowanie cywilne. Kazusy Manowska Małgorzata.
3) kazus z prawa karnego - a) Kodeks postępowania karnego. Kazusy Młodawska-Piaseczna Małgorzata, Wielgolewska Anna; b) Prawo karne materialne. Kazusy dla aplikantów Mierzwińska-Lorencka Joanna

sama już rozpoczęłam przygotowania, optymizm jest!

odnosząc się jeszcze do wątku dot. wielkiego znaku zapytania odnośnie naboru, pragnę zauważyć, że nawet jeżeli okazałoby się, że go nie będzie, to wszelkie nauki jak poczynicie w oczekiwaniu na wiadomości z kssip wyjdą Wam jedynie na dobre!

To ja się też wypowiem, jako osoba, która miała w poprzednim naborze bardzo dobry wynik (skromność ;P)

Po pierwsze, niezależnie jaki będzie nabór, na 99% proces rekrutacji będzie identyczny. Byleby ten nabór był.

Co do samej nauki. Nie jest tak, że kazusy są decydujące. To jest tylko 1/3 całości punktów z całości, z czego na dobrą sprawą nikt nie ma szans na maksa. Ale z drugiej strony, przez kazusy odpadały osoby z 138-140 pkt z testu, jak też dostawały się osoby, które miały 123-125 pkt a potem były w pierwszej 30 na liście. To są jednak przypadki skrajne i nie ma co się nimi kierować. Pamiętajcie też, że w przypadku kazusów, przeciętny wynik w tym roku to było ok 35 pkt, a najwyższy chyba 59. Osiągnąć ponad 50 pkt, czyli ponad 66% to naprawdę osiągnięcie. 6 pkt tak naprawdę jest od razu do straty, bo jest przyznawane za ponadprzeciętną argumentację, znajomość orzecznictwa itp. Uważam, że jeśli ktoś nie trafi z kazusem w temat swojej pracy magisterskiej lub coś w podobnym stylu to tych dwóch punktów nigdy nie dostanie. Tak więc kazusy kazusami, ale osobiście uważam, że dobrze napisany test bardzo dobrze was ustawi przed drugim etapem - choć oczywiście nic nie zagwarantuje.
Dlatego najpierw skoncentrujcie się na teście, a jak przejdziecie dalej to zaczniecie się przygotowywać do kazusów. Oczywiście, gdzieśtam z tyłu głowy trzeba mieć, że ten drugi etap jest i jest inny, ale po kolei.

Trudno mi się dzielić wskazówkami co do nauki i źródeł, ponieważ ja się przygotowywałem równocześnie do egzaminu korporacyjnego i na AO. Jeśli chodzi o ustawy - wiadomo, że zakres w obu egzaminach jest inny, jednak ten taki rdzeń się powtarza - wszystkie kodeksy, Konstytucja, prawo Unii, ustrój sądów i prokuratur, ustawy samorządowe (chociaż ich w tym roku nie było). Na ogólnej do tego dochodzi prawo międzynarodowe, czyli kilka umów, ordynacja podatkowa. No i niestety zawsze mogą dorzucić coś gratis, czego nigdy nie było. Co do tej ostatniej kategorii - radzę to zignorować, nie jesteście w stanie wyczarować co może być, a czego nie. Należy sie przygotować, że ten pkt-dwa stracicie albo strzelicie. Ja osobiście do ogólnej uczyłem się tylko z tych aktów, które były w poprzednich latach (wykaz jest m.in. na Arslege).

Przede wszystkim odradzam podejście typu "tego i tak się nie nauczę, więc odpuszczam". Jeśli zrezygnujecie z 2-3 ustaw w taki sposób, to możecie już mieć mniej o 10 pkt do zdobycia, a to bardzo dużo. Do tego dodacie 1 pkt stracony np. z części szczegółowej z KK, drugi z KW, trzeci z międzynarodowej z KPK, czwarty z przekształceń z KSH itp itd. I do tego trzeba wziąć pod uwagę, że popełnicie błędy nawet tam gdzie się uważacie za najmocniejszych. Więc jeśli z własnego wyboru pozbywacie się 10 pkt, a popełnicie 15 błędów w innej materii to już jest problem.

Sposób nauki? Ja czytałem w kółko ustawy, wyszło mi chyba z 12 razy. Czas, który każdy może i da radę przeznaczyć to kwestia indywidualna. Według mnie 3 miesiące wystarczy, jeśli nie pracuje. Nie wiem czy to dobry pomysł zaczynać na 8 miesięcy przed. Mi po dwóch pękała głowa, w pewnym momencie zacznie się mieszać. Ale to też zależy od intensywności tej nauki.

Oprócz ustaw robiłem pytania z arslege - z tym, że rzeczywiscie bardziej pod kątem egzaminu korpo. Ale i tak uważam, że jako forma usystematyzowania wiedzy jest niezastąpione. Ale tylko jak utrwalanie, na pewno ni jako źródło nauki. I warto przerabiać działami, całymi ustawami, a nie wybierać losowo po 150 pytań. Dopiero pod sam koniec warto porobić już te testy. No i koniecznie egzaminy z poprzednich lat. Ale racje mają Ci, co mówią, że do ogólnej tak dobrze się nie nadaje jak np do egzaminu na adwokacką.

I jeszcze materiały do kazusów - trzeba zdobyć książki z różnymi kazusami, jak najbardziej rozbudowanymi. W nich nie chodzi o to, żeby się czegoś nauczyć, tylko żeby wyrobić w sobie umiejętność zwracania uwagę na pewne rzeczy, uchybienia w postępowaniu.

asdero gratulacje i, nawiasem, wczoraj mieliście inaugurację. Burza dotycząca likwidacji aplikacji was na szczęście nie dotyczy.

8 miesięcy to rzeczywiście bardzo dużo czasu, chciałem przede wszystkim rozpocząć dyskusję nad samymi przygotowaniami i - co najważniejsze dla kandydatów - zmianą przepisów ustawy o KSSIP, o której z oficjalnych źródeł ani widu ani słychu. Ktoś wcześniej palnął, że naboru nie będzie i myślałem, że informacja nieoficjalnie pochodzi z KSSIP, ale okazało się, że nie. Ja również jestem przekonany, że nabór będzie, choć zastanawia mnie, że na stronie wciąż nie ma niczego konkretnego na ten temat. A dla wprowadzenia takiej małej rewolucji w systemie szkolenia niecałe pół roku do przewidywanego terminu naboru, gdzie projekt raczkuje jest czasem raczej nierealnym.

Dokładnie tak samo uważam, że czytanie ustaw to podstawa i od tego, jak się do nich zabierzemy zależy powodzenie całego testu. Obecnie arslege udostępniło też opcję wykupienia audioustaw, choć czytane przez syntezator mowy. Jeśli chodzi o same ustawy to chyba te z wykazu dla aplikacji korporacyjnych powinny wystarczyć (doczytam jeszcze).

Co do kazusów - zgadzam się z opracowywaniem z książkami nie tyle w celu wyuczenia konkretnych przypadków kazuistycznych (choć pewnie zdarzali się i tacy szczęściarze, którzy podobny kazus rozwiązywali wcześniej), co na samej metodyki rozkładania stanu faktycznego na czynniki pierwsze. W moim odczuciu kazus z zakresu prawa administracyjnego jest o tyle łatwiejszy, że bazuje właściwie na kpa, bo nikt nie będzie wymagać znajomości aktów prawnych... Orzecznictwo - jak to wygląda w praktyce? Trzeba podać sygnaturę przy powołaniu się na orzeczenie? Nie wydaje mi się, że wystarczy wstawka "zgodnie z linią orzeczniczą...". Jakie materiały są udostępniane do rozwiązania kazusów?

Ostatnia edycja:
Buliusz napisał:
asdero gratulacje i, nawiasem, wczoraj mieliście inaugurację. Burza dotycząca likwidacji aplikacji was na szczęście nie dotyczy.

8 miesięcy to rzeczywiście bardzo dużo czasu, chciałem przede wszystkim rozpocząć dyskusję nad samymi przygotowaniami i - co najważniejsze dla kandydatów - zmianą przepisów ustawy o KSSIP, o której z oficjalnych źródeł ani widu ani słychu. Ktoś wcześniej palnął, że naboru nie będzie i myślałem, że informacja nieoficjalnie pochodzi z KSSIP, ale okazało się, że nie. Ja również jestem przekonany, że nabór będzie, choć zastanawia mnie, że na stronie wciąż nie ma niczego konkretnego na ten temat. A dla wprowadzenia takiej małej rewolucji w systemie szkolenia niecałe pół roku do przewidywanego terminu naboru, gdzie projekt raczkuje jest czasem raczej nierealnym.

Dokładnie tak samo uważam, że czytanie ustaw to podstawa i od tego, jak się do nich zabierzemy zależy powodzenie całego testu. Obecnie arslege udostępniło też opcję wykupienia audioustaw, choć czytane przez syntezator mowy. Jeśli chodzi o same ustawy to chyba te z wykazu dla aplikacji korporacyjnych powinny wystarczyć (doczytam jeszcze).

Co do kazusów - zgadzam się z opracowywaniem z książkami nie tyle w celu wyuczenia konkretnych przypadków kazuistycznych (choć pewnie zdarzali się i tacy szczęściarze, którzy podobny kazus rozwiązywali wcześniej), co na samej metodyki rozkładania stanu faktycznego na czynniki pierwsze. W moim odczuciu kazus z zakresu prawa administracyjnego jest o tyle łatwiejszy, że bazuje właściwie na kpa, bo nikt nie będzie wymagać znajomości aktów prawnych... Orzecznictwo - jak to wygląda w praktyce? Trzeba podać sygnaturę przy powołaniu się na orzeczenie? Nie wydaje mi się, że wystarczy wstawka "zgodnie z linią orzeczniczą...". Jakie materiały są udostępniane do rozwiązania kazusów?

Tak dla uporządkowania:
1. Na stronie KSSiP jest informacja o tym, że Dyrektor wystąpił do Ministra o zarządzenie naboru.
2. Minister zwleka z ogłoszeniem bo czeka na dalsze losy projektu zmieniającego ustawę o KSSiP
3. Projekt wcale tak nie raczkuje, jest w tej chwili po 1 czytaniu, przyjęto sprawozdanie podkomisji:
2356

krzychszp napisał:
Tak dla uporządkowania:
1. Na stronie KSSiP jest informacja o tym, że Dyrektor wystąpił do Ministra o zarządzenie naboru.
2. Minister zwleka z ogłoszeniem bo czeka na dalsze losy projektu zmieniającego ustawę o KSSiP
3. Projekt wcale tak nie raczkuje, jest w tej chwili po 1 czytaniu, przyjęto sprawozdanie podkomisji:
2356
1. Tak, ale nie wiemy jak to się ma do likwidacji aplikacji ogólnej. Już pisałem wcześniej wielokrotnie, że moim zdaniem to mało prawdopodobne.
2. Racja.
3. Dla mnie to nowość - wczoraj ostatnią informacją było "stanowisko rządu" albo to wina linku.

wyżej na stronie tego druku był odnośnik do posiedzeń podkomisji ;)

na ostatnim posiedzeniu wysłannik ministra powiedział 3 razy, że nabór będzie i wg niego zdążą z ustawą i będzie to nabór na specjalistyczne, a jak nie zdążą to jakiś nabór będzie ;)

nierealne wcale nie jest, bo chcą, żeby w lutym jeszcze było na posiedzeniu sejmowym, a że to projekt senacki, więc może nie być poprawek i innych takich...

poza tym skrócili vacatio legis z 3 miesięcy do 1, więc się starają :)

Buliusz napisał:
Ktoś wcześniej palnął, że naboru nie będzie i myślałem, że informacja nieoficjalnie pochodzi z KSSIP, ale okazało się, że nie.
Proponuję, żebyś naukę zaczął od prawa konstytucyjnego. Podział władzy i kto tutaj jest władzą ustawodawczą (bo nie KSSiP). Z samej lektury ustawy zmieniającej wynika, że nie ma w planach naboru na aplikację ogólną w tym roku (tylko czytaj ze zrozumieniem ją i znaj dotychczasowe przepisy o ogólnej). Prawdopodobnie nie będzie żadnego naboru do KSSiP w tym roku. Inna decyzja byłaby albo absurdalna i nielogiczna (zrobienie mimo wszystko naboru na aplikację ogólną) albo krzywdząca dla naboru z 2014 roku i bardzo trudna do przeprowadzenia (bo część z nich będzie musiała odpaść, gdyby był bezpośredni nabór na specjalistyczne w 2015, a jak porównać punkty tych na ogólnej i tych z naboru to już czarna magia albo po prostu rzucenie jakiegoś procentu co przejdzie z ogólnej, a reszta to nowi).

Octoman napisał:
Proponuję, żebyś naukę zaczął od prawa konstytucyjnego. Podział władzy i kto tutaj jest władzą ustawodawczą (bo nie KSSiP). Z samej lektury ustawy zmieniającej wynika, że nie ma w planach naboru na aplikację ogólną w tym roku (tylko czytaj ze zrozumieniem ją i znaj dotychczasowe przepisy o ogólnej). Prawdopodobnie nie będzie żadnego naboru do KSSiP w tym roku. Inna decyzja byłaby albo absurdalna i nielogiczna (zrobienie mimo wszystko naboru na aplikację ogólną) albo krzywdząca dla naboru z 2014 roku i bardzo trudna do przeprowadzenia (bo część z nich będzie musiała odpaść, gdyby był bezpośredni nabór na specjalistyczne w 2015, a jak porównać punkty tych na ogólnej i tych z naboru to już czarna magia albo po prostu rzucenie jakiegoś procentu co przejdzie z ogólnej, a reszta to nowi).

Masz dużo racji. Nie mam pojęcia jak rozsądnie rozwiązać problem kolizji między nowym naborem bezpośrednim a ludźmi kończącymi tegoroczną ogólną.

arabeska1125 napisał:
wyżej na stronie tego druku był odnośnik do posiedzeń podkomisji ;)

na ostatnim posiedzeniu wysłannik ministra powiedział 3 razy, że nabór będzie i wg niego zdążą z ustawą i będzie to nabór na specjalistyczne, a jak nie zdążą to jakiś nabór będzie ;)

nierealne wcale nie jest, bo chcą, żeby w lutym jeszcze było na posiedzeniu sejmowym, a że to projekt senacki, więc może nie być poprawek i innych takich...

poza tym skrócili vacatio legis z 3 miesięcy do 1, więc się starają :)

ale fakt, że ustawa może wejść w życie najwczesniej z początkiem kwietnia. bo luty to komisja, sejm, może przy ogromnym staraniu jeszcze senat. Potem głowa państwa, a to już marzec no i 1 miesiac vacatio legis.

normalnie bym mówił, że nie ma szans. Ale słyszac przedstawicieli MS i ich determinacje do likwidacji ogólnej jestem pewien, że jeżeli nie będzie jakiegos wywrotowego stanowiska sejmu będzie ta specjalistycza.

Ktos tu pisał , że ludzie z aplikacji ogólnej albo Ci co nie zdali rok wczesniej będą pozniej podchodzic na tą specjalistyczną. Ciekawi mnie tylko jedno jak do tego podejdzie Kssip. Dzis jest takie stanowisko, że dopóki masz mozliwosc składania wniosku o wpisanie na liste klasyfikacyjną po ogólnej to nie możesz jeszcze raz podchodzic do ogólnej. Czyli w praktyce pod 4 latach możesz zdawac jeszcze raz. Wiem, że specjalistyczna to jednak, przynajmniej teoretycznie, inna aplikacja ale czy nie będa pochodzic do tego tak samo :D

członkowie podkomisji też nie mają pojęcia co zrobić z aplikantami ostatnich roczników ogólnej - niestety...

ale to nikogo nie powstrzymuje przed likwidacją ogólnej, a co za tym idzie z wystawieniem ludzi (z kilku naborów) do wiatru :/

arabeska1125 napisał:
członkowie podkomisji też nie mają pojęcia co zrobić z aplikantami ostatnich roczników ogólnej - niestety...

ale to nikogo nie powstrzymuje przed likwidacją ogólnej, a co za tym idzie z wystawieniem ludzi (z kilku naborów) do wiatru :/

ale jakiego wiatru. Jakbym nie zdał ogólnej to bym skakał pod niebiosa, że ktos mi sprezentował specjalistyczną (o ile mógłbym startowac). Bo zdanie na specjalistyczną z listy klasyfikacyjnej rok pozniej jest praktycznie niemożliwe. Co roku są coraz wyższe progi. Nigdy się nie zdarzyło aby jakis rocznik był gorszy od tego poprzedniego. Wiec po co komu takie uprawnienie?

w sumie... na pewno opcja z ponownym naborem jest lepsza od ubiegania się o wpis przy coraz wyższych progach :)

A nie będzie tak, jeżeli przyjmą te zmiany, że w tym roku dla ludzi z zewnątrz nie będzie żadnego naboru na specjalistyczne lub będzie jakaś garstka miejsc?

Bo ja to rozumiem tak: MS zarządza nabór na x miejsc na sędziowską i y miejsc na prokuratorską, wszystkie miejsca zajmują ludzie po ogólnej z listy klasyfikacyjnej, a reszta musi się obejść smakiem. Może dopiero w 2016 r. będzie nabór ludzi z zewnątrz, a i wtedy mogą aplikantami ogólnymi z wcześniejszych lat zapełnić większość lub nawet wszystkie miejsca.

Polecam poczytać art. 16 projektowanej ustawy o zmianie ustawy o kssip:
Kod:
Art. 16.
1. Osoby, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu
obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, mogą złożyć
wniosek o umieszczenie na liście klasyfikacyjnej aplikantów, o której mowa w
art. 26 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed
dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, nie później jednak niż do dnia zakoń-
czenia aplikacji ogólnej rozpoczętej w roku 2015.
2. Do sporządzania list klasyfikacyjnych aplikantów, którzy ukończyli aplikację
ogólną w latach 2013–2016, oraz do składania wniosków o kontynuowanie
szkolenia na aplikacji sędziowskiej lub aplikacji prokuratorskiej, stosuje się
przepisy dotychczasowe.
3. Kandydaci przyjęci na aplikację sędziowską albo aplikację prokuratorską w la-
tach 2015 i 2016 na podstawie art. 29 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu
obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, odbywają apli-
kację sędziowską albo aplikację prokuratorską na podstawie przepisów dotych-
czasowych.

Więc wcale aplikanci po ogólnej nie będą wystawieni do wiatru, z tego co rozumiem. Do wiatru będą wystawieni ci, co chcą z zewnątrz startować w tym lub przyszłym roku na specjalistyczne.

Ostatnia edycja:
seba-st napisał:
A nie będzie tak, jeżeli przyjmą te zmiany, że w tym roku dla ludzi z zewnątrz nie będzie żadnego naboru na specjalistyczne lub będzie jakaś garstka miejsc?

Bo ja to rozumiem tak: MS zarządza nabór na x miejsc na sędziowską i y miejsc na prokuratorską, wszystkie miejsca zajmują ludzie po ogólnej z listy klasyfikacyjnej, a reszta musi się obejść smakiem. Może dopiero w 2016 r. będzie nabór ludzi z zewnątrz, a i wtedy mogą aplikantami ogólnymi z wcześniejszych lat zapełnić większość lub nawet wszystkie miejsca.

Polecam poczytać art. 16 projektowanej ustawy o zmianie ustawy o kssip:
Kod:
Art. 16.
1. Osoby, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu
obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, mogą złożyć
wniosek o umieszczenie na liście klasyfikacyjnej aplikantów, o której mowa w
art. 26 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed
dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, nie później jednak niż do dnia zakoń-
czenia aplikacji ogólnej rozpoczętej w roku 2015.
2. Do sporządzania list klasyfikacyjnych aplikantów, którzy ukończyli aplikację
ogólną w latach 2013–2016, oraz do składania wniosków o kontynuowanie
szkolenia na aplikacji sędziowskiej lub aplikacji prokuratorskiej, stosuje się
przepisy dotychczasowe.
3. Kandydaci przyjęci na aplikację sędziowską albo aplikację prokuratorską w la-
tach 2015 i 2016 na podstawie art. 29 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu
obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, odbywają apli-
kację sędziowską albo aplikację prokuratorską na podstawie przepisów dotych-
czasowych.

Więc wcale aplikanci po ogólnej nie będą wystawieni do wiatru, z tego co rozumiem. Do wiatru będą wystawieni ci, co chcą z zewnątrz startować w tym lub przyszłym roku na specjalistyczne.

Nie. Oprócz tego naboru dawnego ma byc jeszcze zewnętrzny.
Pytano kilkukrotnie przedstawiciela ministerstwa i mówił, że będzie zewnętrzny nabór w tym roku.

Po prostu ta aplikacja ogólna, kótra startuje w styczniu kończy się w styczniu 2016 roku i pozniej specjalistyczne przez 2, 5 roku.

Oprócz tego będzie nabór prawdopodobnie pod koniec tego roku. Specjalistyczne mają trwac 3 lata. Nie wiadomo kiedy taka specjalistyczna miała by wystartowac. Wiec nie wiem jak liczyc termin jej zakończenia.

Koniec końców pomiedzy tymi aplikacjami będzie pół roku róznicy, a biorąc pod uwagę, iż egzaminy sędziowski i prokuratorski odbywają się raz w roku to rzeczywista różnica będzie wynosiła rok.

Nowe aplikacje mają trwać po 36 miesięcy każda, więc moim zdaniem bezpośredni może się odbyć w tym roku, nawet na posiedzeniu podkomisji zwrócili uwagę, że konkurs można zrobić nawet w listopadzie.

Redakcja przywołanego przepisu cały czas jest fatalna, nie rozwiązuje żadnych wątpliwości w obliczu deklaracji MS, że w tym roku możliwy jest nabór na specjalistyczne od razu w formie konkursu. Z tego wszystkiego wychodzi na to, że rocznik AO, który obecnie zaczął aplikację pójdzie na aplikacje specjalistyczne starym trybem, a obok niego będzie funkcjonować specjalistyczna z naboru konkursowego. Jaki to ma sens? Żaden. Na wcześniejszych posiedzeniach Komisji Sprawiedliwości MS również mówiło, że ze względów finansowych nie ma takiej opcji, aby były dwa równoległe roczniki specjalistyczne i to jeszcze na różnych zasadach. Jeśli w tym roku będzie nabór bezpośredni, to ktoś na pewno będzie straty.

Powrót