Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Najwięcej pytań jest z:
- Konstytucji
- Kodeksu cywilnego
- Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego
- Kodeksu postępowania cywilnego
- Kodeksu pracy
- Kodeksu spółek handlowych
- Kodeksu postępowania administracyjnego
- Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
- Kodeksu karnego
- Kodeksu postępowania karnego
- Traktatu o funkcjonowaniu UE
Opanowanie tych aktów daje właściwie wygraną.

Inne akty, które choć raz pojawiły się na którymś z egzaminów to:
- Prawo o ustroju sądów powszechnych
- Ustawa o prokuraturze
- Ustawa o Rzeczniku Praw Obywatelskich
- Ustawa o Trybunale Konstytucyjnym
- Ustawa o Sądzie Najwyższym
- Ustawa o księgach wieczystych i hipotece
- Ustawa o własności lokali
- Konwencja o uprowadzeniu dziecka
- Rozporządzenie Rady o jurysdykcji w sprawie władzy rodzicielskiej
- Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej
- Ustawa o samorządzie województwa
- Ustawa o samorządzie powiatowym
- Ustawa o samorządzie gminnym
- Ustawa o wojewodzie i administracji rządowej w województwie
- Ordynacja podatkowa
- Konwencja wiedeńska o prawie traktatów
- Konwencja o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności
- Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską
- Traktat o Unii Europejskiej
- Traktat z Lizbony
- Karta Narodów Zjednoczonych
- Decyzja Rady w sprawie sprawowania prezydencji (pytanie incydentalne z 2011 r. kiedy Polska przewodniczyła UE)
- Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych
- Ustawa o umowach międzynarodowych
- w 2010 r. pojawiły się jeszcze 2 pytania ogólne o organy międzynarodowe, gdzie w pytaniu nie pada podstawa prawna.

było, chciałeś powiedzieć - było. To koniec, trzeba to sobie jasno powiedzieć.
Dlatego, kończąc to wieloletnie wspieranie forumowiczów, mówię, pa pa.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za podpowiedzi, ale wiedze ze ta lista przedstawiona powyzej w znacznej czesc,napewno wiekszej niż polowa pokrywa sie z lista aktów prawnych obowiazujacych na egzminy radcowskie i adwokackie. Podejrzewam tylko ze w przypadku ogolnej szczegolowosc pytan jest wieksza.

@stivenh, Minister Sprawiedliwości nie wskazuje aktów prawnych, które pojawią się na egzaminie wstępnym, tylko dziedziny prawa (ogłaszane m.in. na stronie MS), chociaż to oczywiście nadal niewiele daje :) najlepiej będzie jak wejdziesz sobie na stronę kssip i przejrzysz dotychczasowe testy (nie jest tego dużo, bo ogólna jest dopiero od 2009) - wtedy będziesz mógł się zorientować dokładnie czego wymagają i w jakiej proporcji; oczywiście największy nacisk na kodeksy, w tym najwięcej z KC, ale ustaw też jest trochę, choć nie tyle co na radcowską/adwokacką - za to szczegółowość pytań jest zdecydowanie większa niż na korporacyjne.

samodzielne stworzenie takiej listy ustaw (ergo: przejrzenie dotychczasowych testów) niektórych przerasta? :rolleyes:
Tym bardziej, że z testów wynikały ewidentne prawidłowości z czego trzeba się przygotować (z pewnym marginesem błędu ze względu na brak listy aktów pr)

Ostatnia edycja:
Prokurator89 napisał:
samodzielne stworzenie takiej listy ustaw (ergo: przejrzenie dotychczasowych testów) niektórych przerasta? :rolleyes:
Tym bardziej, że z testów wynikały ewidentne prawidłowości z czego trzeba się przygotować (z pewnym marginesem błędu ze względu na brak listy aktów pr)

Wersja dla leniwych: taka lista jest dostępna na pewnym znanym portalu.

chciałbym tylko zauważyć, iż jeżeli będzie wprowadzona ta specjalistyczna to pewnie będzie nowe rozporządzenie wykonawcze. Czy będzie identyczne, tego nie wie nikt :D

To swoją droga. Plus: nie wyobrażam sobie, aby np lwia część była z bloku cywilnego, rodzinnego i gospodarczego przy egzaminie wstepnym na prokuratorską.

Przecież egzamin wstępny ma być wspólny na sędziowską i prokuratorską.

Wątpię, że zakres materiału zostanie zmieniony m.in. z powodu wskazanego post wyżej.

Sorry, moje przeoczenie. W tym zakresie jakoś nie zwróciłam uwagi, bo to i tak melodia przyszłości.

Prorok P napisał:
Wersja dla leniwych: taka lista jest dostępna na pewnym znanym portalu.

Jeśli chodzi Ci o stronę z testami Becka, to zestawienie tam zamieszczone ma błędy. Ale w istocie dla leniwych, żeby mieli chociaż ogólne rozeznanie, to zawsze jakaś pomoc.

Chodzi o arslege zapewne.

Cały czas, mówicie o nieistniejącym już egzaminie na ao i przewidywanym najwcześniej na przyszły rok, na listopad egzaminie na nowe aplikacje...

To jakieś natręctwo?

Natręctwem jest Twoje zachowanie. Nie chcesz - nie czytaj.

Podobno dyrekcja Kssip nadal liczy, ze jednak nie wyrobia sie z likwidacja ogolnej w tym roku i jeszcze jeden rocznik pojdzie. Szczerze mowiac ja tez mam taka nadzieje, wizja "pracowniczego stosunku aplikanckiego" brzmi dla mnie niebezpiecznie blisko zrownania statusu aplikanta z asystentem i grozi otrzymywaniem przez cala aplikacje wynagrodzenia rzedu 3000 brutto. Ogolna jako taka to straszna strata czasu, ale chyba wole mimo wszystko specjalizacje na starych zasadach.

2015 zapowiada sie zabawnie :beer:

Zawsze lepiej być w tym mrocznym, złym i ozusowanym stosunku pracy niż iść na absurdalną ogólną, która jest stratą czasu, a można po niej wylecieć z KSSiP. Tak to wygląda z mojego punktu widzenia, zwłaszcza, ze nie jestem "świeżo" po studiach. Ale nie ukrywam, że jestem zainteresowana naborem w dowolnej postaci.
I oczywiście obawy podzielam.

Ostatnia edycja:
Gwoli ścisłości z nowej specjalistycznej też można będzie po roku wylecieć jeśli się nie zda kolokwium, czyli jak rozumiem też zostaje się tak naprawdę z niczym.

dziś też można wylecieć jak się nie zda kolokwium na specjalistycznej :D

Dla chcącego nic trudnego, a sądząc po ostatnim posiedzeniu komisji, które oglądałem i po skróceniu vacatio legis do jednego miesiąca, nowelizacja zostanie przyjęta w czasie "właściwym". Przed wyborami wprowadzą nowe przepisy choćby mieli stanąć na głowie. Powiem więcej, nieoficjalnie mówi się o powrocie do aplikacji odbywanej przy apelacjach. I oczywiście w tym roku nabór na nowych przepisach.

Powrót