Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Można też wylecieć jak się przestanie w ogóle wpadać na zjazdy i praktyki. Nie taki był cel mojego postu. Jakby się postarać, to można i wylecieć w pierwszym miesiącu.
Bezsensowny rok (bo w sumie niezbyt się po nim zbliżamy do wymarzonego zawodu), po którym można zakończyć przygodę w kssip..trochę za dużo przesłanek, żeby uznać ją za stratę czasu. Dlatego kibicuję, aby mimo wszystko udało się przeforsować ostatecznie ten projekt.

amox napisał:
Dla chcącego nic trudnego, a sądząc po ostatnim posiedzeniu komisji, które oglądałem i po skróceniu vacatio legis do jednego miesiąca, nowelizacja zostanie przyjęta w czasie "właściwym". Przed wyborami wprowadzą nowe przepisy choćby mieli stanąć na głowie. I oczywiście w tym roku nabór na nowych przepisach.

Zgadzam się.

Siemka wszystkim  od nie dawna śledzę to forum i niestety muszę powiedzieć że zaczynam wątpić w co poniektórych inteligencję ( oczywiście nie chcę tu nikogo obrazić )  - ale jak mi się wydaję kiepscy z Tych osób prawnicy będą – a jak już skończyli studia to lepiej niech oddadzą dyplom  Jak się przepisów nie umie czytać to lepiej nic nie pisać  Już od dawna wiadomo że AO idzie do likwidacji i jak widać po pośpiechu wnioskodawców się im uda  Nie będzie ogłoszonego naboru na specjalistyczne – a jak będzie ogłoszony - udział – jak się wydaje – będą mogły wziąć w nim tylko te osoby które ukończyły aplikacje ogólną wcześniej albo Ten rocznik co zaczął teraz aplikację  bo raczej było by absurdalne prowadzić 2 aplikacje jednocześnie  niby jak ? ( jaki tryb by tego był ? i za co jak rząd nie ma 7 mln na rolników – to kto da na aplikantów  ) a dla co mądrzejszych polecam interpretacje art.. 16 ustawy o KSSiP zwłaszcza ,, MS zarządza, w zależności od potrzeb kadrowych sądów i prokuratur, nabór na AO, sędziowską i prokuratorską… „

bossik napisał:
Siemka wszystkim  od nie dawna śledzę to forum i niestety muszę powiedzieć że zaczynam wątpić w co poniektórych inteligencję ( oczywiście nie chcę tu nikogo obrazić )  - ale jak mi się wydaję kiepscy z Tych osób prawnicy będą – a jak już skończyli studia to lepiej niech oddadzą dyplom  Jak się przepisów nie umie czytać to lepiej nic nie pisać  Już od dawna wiadomo że AO idzie do likwidacji i jak widać po pośpiechu wnioskodawców się im uda  Nie będzie ogłoszonego naboru na specjalistyczne – a jak będzie ogłoszony - udział – jak się wydaje – będą mogły wziąć w nim tylko te osoby które ukończyły aplikacje ogólną wcześniej albo Ten rocznik co zaczął teraz aplikację  bo raczej było by absurdalne prowadzić 2 aplikacje jednocześnie  niby jak ? ( jaki tryb by tego był ? i za co jak rząd nie ma 7 mln na rolników – to kto da na aplikantów  ) a dla co mądrzejszych polecam interpretacje art.. 16 ustawy o KSSiP zwłaszcza ,, MS zarządza, w zależności od potrzeb kadrowych sądów i prokuratur, nabór na AO, sędziowską i prokuratorską… „

Rozumiem Twoje pobożne życzenia, ale jesteś w błędzie. Będą prowadzone dwie aplikacje jednocześnie. Osoby które zaczęły na starych przepisach, kończą na starych przepisach. Aplikanci na nowych przepisach w założeniu mają odciążyć prokuratury i sądy. Ich praca będzie w pewnym stopniu produktywna. To jest sposób na ich wykorzystanie. Celem tej ustawy jest zwiększenie jakości orzekania, właśnie dzięki tym aplikantom, którzy będą zatrudnieni w sądach i prokuraturach.
Zresztą o jakich Ty kosztach mówisz? Co roku odbywają się nabory, i to pozostanie bez zmian. Tak samo jak w latach poprzednich przyjmą aplikantów, tylko zamiast ich trzymać na szkole, wyślą ich do sądów i prokuratur. Dodatkowo zabiorą im trochę kasy w postaci ubezpieczenia społecznego. Nie rozumiem jak wyobrażasz sobie nie przeprowadzenie naboru w tym roku, albo korzystanie z obecnych aplikantów ?! Przecież co roku biorą 180 osób bo tyle jest potrzebnych, ( a przy apelacjach było więcej aplikantów i jakoś się ich upchnęło) więc nie będą robić wyjątku w tym roku.

Ostatnia edycja:
bossik napisał:
Jak już tak życzliwie radzisz oddawać dyplomy absolwentom prawa to sam zastanów się nad swoim świadectwem szkoły i oceną z jęz. polskiego. "Jak się wydaje" to chyba sam przepisów nie przeczytałeś, ponieważ aplikanci ogólni i ewentualni aplikanci aplikacji specjalistycznych będą oddzielnie na podstawie różnych przepisów.

Buliusz przeprasza :) po prostu dostosowałem treść wypowiedzi do poziomu osób które się Tu udzielają - ( zwłaszcza jak widać - do Twojego poziomu :) bo najbardziej oburzony jesteś skoro taki Mądry jesteś - powiedz mi jedno - gdzie znalazłeś choćby jeden przepis - albo choćby jedną wypowiedź :) która by sugerowała że będą prowadzone - dwie równoległe aplikacje ? jeżeli dasz taki przykład to zwrócę Ci honor i przeproszę - bo o ile mi wiadomo od osób z AO i innych aplikacji - wszyscy mówią o rocznej przerwie w naborze. Oczywiści ja też bardzo bym chciał żeby była jakkolwiek aplikacja - ale szczerze wątpię - wiec rozmawiajmy o aplikacji a nie o j. polskim  bo chyba i siebie byś musiał poprawić – a ja w pracy jestem wiec nie mam czasu na sprawdzanie gdzie popełniłem błąd :P Miłego dnia życzę 

Polecam obejrzenie prac podkomisji sejmowej, zajmującej się projektem zmiany ustawy. Z wypowiedzi strony ministerialnej wynika, że nabór w tym roku się odbędzie (jest determinacja żeby to był nabór już na nowych zasadach). Także nie mam pojęcia co za "wszyscy" mówią o rocznej przerwie w naborze.

bossik napisał:
choćby jeden przepis - albo choćby jedną wypowiedź
bossik napisał:
Nie będzie ogłoszonego naboru na specjalistyczne – a jak będzie ogłoszony - udział – jak się wydaje – będą mogły wziąć w nim tylko te osoby które ukończyły aplikacje ogólną wcześniej albo Ten rocznik co zaczął teraz aplikację
Masz choć blade pojęcie o temacie, w którym wypowiadasz się w tonie eksperta? :D
Art. 7. Aplikacje ogólna, sędziowska i prokuratorska rozpoczęte przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy odbywają się na podstawie przepisów dotychczasowych.
Art. 15. 1. Konkurs na aplikację ogólną w roku 2014 oraz aplikacja ogólna
rozpoczynająca się w roku 2015 odbywają się na podstawie przepisów dotychczasowych.
2. Osoby, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu
obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, mogą złożyć wniosek o
umieszczenie na liście klasyfikacyjnej aplikantów, o której mowa w art. 26 ust. 2 ustawy
zmienianej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy, nie później niż do dnia zakończenia aplikacji ogólnej rozpoczętej w roku 2015.
3. Do sporządzania list klasyfikacyjnych aplikantów, którzy ukończyli aplikację ogólną
w latach 2013–2016, oraz do składania wniosków o kontynuowanie szkolenia na aplikacji
sędziowskiej lub prokuratorskiej, stosuje się przepisy dotychczasowe.
4. Kandydaci przyjęci na aplikację sędziowską albo prokuratorską w latach 2015 i 2016
na podstawie art. 29 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed
dniem wejścia w życie ustawy, odbywają aplikację sędziowską albo prokuratorską na
podstawie przepisów dotychczasowych.
+inne przepisy
+uzasadnienie projektu
+sprawozdania podkomisji
+wypowiedzi tychże członków z posiedzeń podkomisji, do których linka wrzuciła Prokurator88
Przeczytaj, co tu ludzie pisali, przeczytaj wszystkie linki, które do tej pory tu się pojawiły - zrozum je - i dopiero wtedy wróć tu i się wypowiedz.
bossik napisał:
Buliusz przeprasza po prostu dostosowałem treść wypowiedzi do poziomu osób które się Tu udzielają - ( zwłaszcza jak widać - do Twojego poziomu
Nie obawiaj się o poziom koleżanek i kolegów z forum. Znakomita większość z nich zna podstawowe zasady gramatyki. Skoro jesteś w pracy daj komuś do sprawdzenia post zanim go wyślesz. Tego czytać się nie da.

Ostatnia edycja:
No brawo :) a z czego wywnioskowałeś, że AO w Tym roku będzie :) ,,pewnie z tego przepisu Art. 15. 1. Konkurs na aplikację ogólną w roku 2014 oraz aplikacja ogólna
rozpoczynająca się w roku 2015 odbywają się na podstawie przepisów dotychczasowych" :0 haha - przypomnę Ci, że AO w 2015 rozpoczęła się 26 stycznia - bo ten przepis odnosi się do osób które właśnie ją rozpoczęły w tym DNIU, a gdzie przepisy mówiące o 2 aplikacjach jednocześnie :) - ja z gramatyką nie mam problemu - po prostu się śpieszę :0 za to widzę, że Ty masz problem z interpretacją i logicznym myśleniem. Pewnie się w tamtym roku nie dostałeś i spinasz du.. - bo chciałbyś się znowu nie dostać :)

Ostatnia edycja:
1. Podstawy prawnej naboru w tym roku na nową aplikację nie znajdziesz w przepisach bo jej tam nie ma.

2. Przedstawiciel MS jednakże obiecał (chyba przedstawicielowi Rady Programowej KSSIP) na jednym z posiedzeń podkomisji, że nabór powszechny będzie w tym roku na 100% (przy czym zapewnił, że robią wszystko aby był to nabór na specjalistyczne).

3. Poczytaj sobie trochę o aplikacji ogólnej, specjalistycznych po tej aplikacji oraz o nowej aplikacji. Po tej lekturze powinieneś dojść do konkluzji, iż nie będą to aplikacje dwie w jednym roku (albo inaczej na jednym roczniku).

Ja rozumie, że podstawy prawnej nie znajdę - jeśli chodzi o nowy nabór w tym roku. Przyznam się, że fajnie by było się mylić - ale to tak nie działa - wszystko przemawia za tym, że w tym roku oczywiści nabór na aplikacje zostanie ogłoszony - tylko z tą wzmianką - że podejść do niego będą mogły tylko osoby z wcześniejszych AO:) Widziałeś opinie MS i założenia jak nabór w tym roku ma wyglądać :) A jeśli Ty wierzysz przedstawicielowi MS - no to gratuluje - uważasz, że oni biorą nasze zdanie pod uwagę :) Ogólnie - gdy chodzi o przygotowanie do jakiejkolwiek Aplikacji - polecam same Kodeksy - bo na kazusach - jest łatwiej i szybciej,a testy są typowo kodeksowe - a ars lege czy inne pomoce nam w tym nie pomogą - z tego faktu, że przyzwyczaimy się do zaznaczania automatycznego odp., a na testach aplikacyjnych w same odpowiedzi trzeba się dobrze wczytać :)

Ostatnia edycja:
Przeszkodą do takiej opcji są :

Art. 7. Aplikacje ogólna, sędziowska i prokuratorska rozpoczęte przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy odbywają się na podstawie przepisów dotychczasowych.
Art. 15. 1. Konkurs na aplikację ogólną w roku 2014 oraz aplikacja ogólna
rozpoczynająca się w roku 2015 odbywają się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Oznacza to, iż nie można kazać aplikantom ogólnym jeszcze raz startować w nowym naborze ani stosować jakiś innych zagrywek w postaci wysłania ich na nową aplikacje (aplikacja ta jest dłuższa).

Spoko - nawet się z tym zgodzę :) Tylko jak zauważyłeś MS ma dowolność w ogłoszeniu naboru na Aplikację :) i myślisz, że on z tej ,,Dowolności" nie skorzysta - jak bedzie trzeba płacić za dwie aplikacje jednocześnie ( choć na innej podstawie ) - możesz Mi przypomnieć czy jak AO wchodziła w 2009 r., to czasem nie było roku przerwy ? będę wdzięczny za info . :)

dyl napisał:
Przedstawiciel MS jednakże obiecał (chyba przedstawicielowi Rady Programowej KSSIP) na jednym z posiedzeń podkomisji, że nabór powszechny będzie w tym roku na 100% (przy czym zapewnił, że robią wszystko aby był to nabór na specjalistyczne).

Ostrożnie z wiarą w obietnice MS. Z aplikantami, którzy obecnie zaczęli AO, może być problem za rok, ponieważ przepisy o AO to inna bajka niż przepis o aplikacja specjalistycznych. Teoretycznie po AO nie ma żadnego obowiązku zagwarantowania odbywania chociażby części osób aplikacji specjalistycznej, z drugiej jednak koszty prowadzenia AO są relatywnie wysokie jak na taką liczbę osób (nie chodzi tylko o stypendia, ale także o wynagrodzenia wykładowców). Nie umiem wskazać żadnego argumentu za tym, aby po wydaniu łącznie kilkunastu milionów zł, po prostu nic nie zaoferować osobom po AO. To jest dopiero marnowanie środków publicznych. Totalnym bezsensem są też dwie aplikacje idące równolegle z niewielką różnicą programową, a tak różnymi statusami aplikantów. Sami oceńcie to na chłodno.

Ja to własnie oceniam na chłodno bo te zmiany nie odnoszą się do mojej osoby w sposób bezpośredni. Ja już od dawna na sędziowskiej jestem.

Od samego początku mówiłem, że nie ma przeszkód prawnych aby był w tym roku nabór na specjalistyczne. Inną kwestią jest to czy będzie taka wola MS - jak przekonało się wiele osób w Kssipie m.in. podczas batalii o staże referendarskie kiedy jest wola MS nie liczą się żadne argumenty. A skoro mówili, że chcą zrobić nabór to nie widzę powodów dla, których mieliby kłamać. Czy zrobią na AO czy będą to już specjalistyczne tego nie wiem, ja tylko oceniam aktualny stan faktyczny. A widze, że się im spieszy.

Ponadto większe limity przyjęć w prokuraturze są wręcz konieczne. Aktualnie są tam poważne braki kadrowe. W wielu konkursach na prokuratorów startuje jedna osoba albo nikt. Nie ma chętnych na miejsca asesorskie.

Zgadzam się z Lullaby87 - to z punktu widzenia MS było by nie opłacalne, a braki kadrowe chociażby na asystenta prokuratora i tak zostaną uzupełnione gdy zniosą wymóg AO potrzebny do przystąpienia do konkursu . Nie bój się - już powoli zaczyna się moda na Prokuratora - bo sędzią żeby zostać to nie łatwo bez ,,odpowiedniego wsparcia ":)

bossik, może Cię zmartwię, ale nawet ze wsparciem i poparciem jest ciężko, szczególnie w niektórych rejonach Polski, bo zwalnia się i jest tworzonych tak mało stanowisk sędziowskich. Jak nie ma wolnego stołka, to Ci nawet Opatrzność Boża nie pomoże.

heh :) wiem wiem:p ale też orientuje się jak wygląda przeprowadzenie konkursu na sędziego nawet jak to wolne stanowisko się znajdzie :P Spoko - co do aplikacji - pewnie w marcu się wszystko wyjaśni - wiec nie ma co się rozpisywać nad tym co MS zrobi :P On i tak zrobi po swojej myśli i tych co takie zmiany pasują :)

Ostatnia edycja:
dyl napisał:
jak przekonało się wiele osób w Kssipie m.in. podczas batalii o staże referendarskie kiedy jest wola MS nie liczą się żadne argumenty.
Były jakieś argumenty?

Że w obliczu interesu fiskalnego państwa nie obowiązuje zasada praw słusznie nabytych (serio). Robili wszystko, aby przepisy weszły w życie przed egzaminem w lipcu, aby osoby, które właśnie dopiero co skończyły aplikację, nic nie dostały. Ostatecznie kilku posłów wykazało się mózgiem i udało się przeforsować, ku rozpaczy MS, że Ci, co już zaczęli aplikację sędziowską, skończą na starych zasadach, czyli ze stażem. MS reprezentowała ta sama osoba, co w sprawie o likwidację ogólnej.

Powrót