Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
asdero napisał:
Ktoś z obecnego rocznika AO napisał na FB, że dzwonił do MS, za kilka dni prawdopodobnie będzie zarządzenie naboru na aplikację ogólną.

jak dla mnie super, ale rozumiem, że wielu osobom stąd to się po prostu nie opłaca. Mi szczerze mówiąc też się to nie "opłaca", ale wolę w tym roku podejść do naboru i próbować przetrwać ogólną z nadzieją, że moja praktyka jakoś mi w tym pomoże i ewentualnie w kolejnym roku mieć drugą szansę wystartowania na specjalistyczne.

Choć szczerze mówiąc zanim zaczniemy cieszyć się/wkurzać się chyba rozsądnie jest po prostu poczekać. Dziś nie mam jak, ale w poniedziałek zadzwonię do MS zobaczymy ile mi powiedzą (moim zdaniem nic nie powiedzą, ale próbować nie zaszkodzi).

Pytanie, czy ludziom się coś nie pomyliło - niedługo mają być puszczane bodaj (poprawcie mnie jeśli się mylę) listy ludzi po ogólnej na prokuratorską i sędziowską, które rozpoczną się na koniec marca tego roku. Czy na pewno nie chodziło o to?

Dla zainteresowanych - zadzwoniłam do naczelnik departamentu MS zajmującego się szkołą, nadal trzymają wersję, że jakiś nabór będzie - na moją sugestię, że przecież nie muszą go organizować i może być jakiś rok bez naboru naczelniczka zareagowała wręcz śmiechem, cytat "to w ogóle nie wchodzi w grę". Publikacja zarządzenia nastąpi najpóźniej do końca marca, być może wcześniej. BTW aktualni aplikanci ogólnej rozpoczną specjalistyczne 30 marca tego roku.

Ile taka informacja telefoniczna jest warta, każdy zdaje sobie sprawę, ale mówię ile wiem.

Czyli naczelniczka pozostaje przy swojej wersji, jest jeszcze jedna komórka, ds legislacji gdzie wprost udzielają informacji o naborze na ogolna. Numeru nie podam, bo jest prosto na biurko do jednego z pracownikow, ale dzis lub jutro spróbuje potwierdzić wcześniejsze informacje.

Edit: nabór będzie, ale jak napisze ze coś ustalilem przez tel to znowu zostanę wzięty za trolla, mimo ze moje wypowiedzi na tym forum miały zawsze charakter meytoryczny. Także poczekajmy na to co pojawi sie w dzienniku urzędowym, może jeszcze nie w tym tygodniu. Mogę sie nawet zakładać o jakas dobra wódkę, bo whisky nie pije.

Ostatnia edycja:
mowa o naborze na ogólną czy specjalistyczną ? czy ogólnie o "naborze"

aleksa24 napisał:
mowa o naborze na ogólną czy specjalistyczną ? czy ogólnie o "naborze"

mowa o naborze powszechnym do KSSIP, "jakiś" nabór powszechny - czyli nie nakierowany na obecnych aplikantów - podobno będzie. Który nie chcą powiedzieć, mamy czekać na ogłoszenie MS

edit: no chyba, że komuś powiedziano coś więcej niż mnie

Ostatnia edycja:
Dawno nie wypowiadałem się na tym forum, stąd witam po przerwie.
Odnośnie do tematu to także zastanawiam się nad tym, czy i jaki nabór będzie. Niedawno skończyłem ogólną, nie mam większych szans na zakwalifikowanie się dalej, stąd zastanawiałbym się nad przystąpieniem do naboru na aplikacje specjalistyczne.
Z jednej strony mogą zrobić nabór bezpośredni w tym roku, co byłoby jednak dublowaniem dwóch nurtów, no ale kto bogatemu zabroni.
Z drugiej jednak strony logiczne wydaje się zrobić rok przerwy w naborze i ogłosić bezpośredni nabór na aplikacje specjalistyczne w 2016 r.
Nie wiem, która odpowiedź jest prawidłowa.
Jak byłby nabór to pewnie w maksie po 90. osób na sędziowską i tyle samo na prokuratorską. Trzeba pamiętać, że ta liczba to musi być jakaś wielokrotność 15, gdyż tyle osób liczy grupa :)
I taka dygresja: zaj***** wysoki będzie poziom zdających. Nie bez znaczenia jest również to, że od dostania się na a.specjalistyczną dzieli każdego zdającego 6 h( zakładam, że egzamin będzie się składał z testu - 3h i kazusów - 3h). To niezwykle mało do szczęścia, biorąc pod uwagę to, jak - nie boję się użyć tego słowa- mordercza psychicznie potrafiła być aplikacja ogólna. Może komuś poszło gładko (składam szczere gratulacje), ale ten twór stanowi dobry materiał dla socjologów i psychologów w zakresie mobbingu, pomiatania człowiekiem itp.
Sam nie chcę nawet słyszeć obecnie o KSSIP, jednak gdyby był nabór bezpośredni, to może bym się skusił.
Kłaniam się.

Iversen_88 opisujesz nieciekawy obraz aplikacji ogólnej. Naprawdę jest aż tak źle? Może po prostu miałeś wyjątkowego pecha np co do koordynatora?
Rozumiem, że gdyby potwierdziły się plotki o tegorocznym naborze na ogólną to zdecydowanie odradzasz?

@krzychszp

Aplikacja ogólna czy warto? Odpowiedź nie jest łatwa. W ogóle to temat rzeka i najlepiej byłoby postawić między nami czteropak, to bym Ci wszystko opowiedział:)
Ale taka historia z tego roku.
Do komisji przychodzi aplikant i się pyta o stosunek dwóch rozstrzygnięć do siebie (chodzi o to, że komisja chciała oddalić powództwo, ale uwzględnienie również było dopuszczalne dla komisji). Aplikant chciał jednak wiedzieć, czy osoba, która wydała rozstrzygnięcie niepreferowane przez Trójcę Świętą może również liczyć na 5
Jeden z komisji mówi:
- Hmmm...jak wszystko w wyroku i w uzasadnieniu będzie w porządku, to jak najbardziej mogę postawić 5.
Drugi:
- Nieee, jak tak to maksymalnie 4 mogę postawić.
Aplikant puentuje ten fragment rozmowy pytaniem:
- Czyli wszystko zależy od tego, kto sprawdza nasze prace?
A ktoś z komisji:
- Tak, bo my nie potrzebujemy osób, które nie mają szczęścia w wymiarze sprawiedliwości.
:)

Też słyszałem z pewnego źródła, że jeden z moich kolegów usłyszał od patron koordynator taki tekst: "Pan jest ch**, a nie apllikant". Mimo jego interwencji KSSIP nie zmienił mu patrona praktyk.
O pomiataniu psychicznym też by można sporo napisać. Nie jest oczywiście tak, że wszyscy sędziowie są wredni, ale naprawdę pojedyncze jednostki potrafiły człowieka sprowadzić do najniższego poziomu.
Aplikację ogólną uważam za twór poroniony. Już od dawna powinien być nabór bezpośredni.

krzychszp napisał:
Iversen_88 opisujesz nieciekawy obraz aplikacji ogólnej. Naprawdę jest aż tak źle?
Rozumiem, że gdyby potwierdziły się plotki o tegorocznym naborze na ogólną to zdecydowanie odradzasz?

Myślę (bo nie chcę się wypowiadać w czyimś imieniu)- że to zależy od wielu czynników. Wszędzie jest tak, że niektórzy mówią, że jest w miarę przyjemnie, inni, że trzeba się przyłożyć i będzie dobrze, a jeszcze inni, że jest strasznie trudno.
Przykro jest tylko czytać o tym, że ktoś doświadczył mobbingu albo, że nim "pomiatano"- to ma być szkoła, nie więzienie ani eksperyment dr Mengele...

Jeśli faktycznie ktoś by nawet bardzo odradzał zdawanie na AO- jaki to może mieć wpływ na naszą decyzję? Zdanie jednej osoby? Niech was pojedyncze hasła tak nie zniechęcają, bo z takim nastawieniem nikt sobie nie poradzi.

Iversen_88 to co napisałeś daje do myślenia i jednocześnie utwierdza mnie w przekonaniu, że jedyny nabór do KSSiP jaki mnie może zainteresować to nabór bezpośredni.

Każdy ma swój rozum i podejmuje decyzje za siebie. Co do opinii o ogólnej to jest ile osób tyle opinii. Niemniej zauważyłem, że jakoś od października to większość osób miała naprawdę dosyć szkoły. I to nawet nie chodzi o zmęczenie fizyczne, ale o zmęczenie psychiczne.
Podczas samej ogólnej też przeróżne kwiatki wychodziły...
Na pocieszenie powiem, że na aplikacji korporacyjnej też bywa różnie. "Z tego pieca też chleb jadłem" że tak powiem.
Gdybym miał coś doradzić, to powiem "it`s up to you" :) Nie ma co myśleć, że KSSIP jest be, a na korporacyjnej cacy czy vice versa. Pozdrawiam.

Edit: w poprzednim poście zrobiłem błąd. Ten tekst "pan jest ch**,a nie aplikant" nie powiedział koordynator, ale patron jednych z wielu praktyk.

To co napisał Iversen jest powszechnie znane, nic odkrywczego. Dziwi mnie to, że kogoś jeszcze to dziwi.

Iversen jak dawno skończyłeś ogólną? Powodzenia na tegorocznym naborze ;) Myślę, że takich osób jak Ty będzie sporo wśród kandydatów.

Ogólną skończyłem w styczniu br.
Ten nabór musi przede wszystkim być i mam na myśli oczywiście nabór na aplikacje specjalistyczne. Bo póki co to nasze posty i dyskusja nic nie znaczy.
Myślę, że ludzi po ogólnej co nieco się skusi. Niemniej nie ma co się napinać, że "jak jestem po ogólnej to bez problemu się dostanę" albo "jestem lepszy od innych już na starcie".
Najpierw musi być nabór, potem trzeba podjąć decyzję o przystąpieniu do niego, a potem zacząć się uczyć :-)

Ludzie po ogólnej, którzy wezmą udział w nowym naborze na pewno będą mieli dużą przewagę na kazusach, które, jak sądzę, są łatwiejsze niż te na sprawdzianach w KSSiP.

Swoją drogą ciekawe, czy (przy założeniu że będzie nabór na aplikacje specjalistyczne) test i kazusy będą takie same zarówno na egzaminie na sędziowską, jak i na prokuratorską. Z KSSIP wszystko jest możliwe.

Iversen_88 napisał:
Swoją drogą ciekawe, czy (przy założeniu że będzie nabór na aplikacje specjalistyczne) test i kazusy będą takie same zarówno na egzaminie na sędziowską, jak i na prokuratorską. Z KSSIP wszystko jest możliwe.

Raczej tak, gdyż:
1) od początku było mówione o jednym wspólnym egzaminie,
2) dwa egzaminy = 2x więcej pracy, więc raczej będą szli po jak najmniejszej linii oporu.

Iversen_88 napisał:

wszystko jest w projekcie :)

Mam info, że będzie w tym roku organizowany egzamin na aplikację specjalistyczną, powszechny. Info z samego źródła, ja nie potrzebowałem w tej sprawie dzwonić.

Do nauki!

... a między jednym kodeksem a drugim- na siłownię! :)

Powrót