Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jeśli ma być nabór na specki to nie okaże się za kilkanaście dni, tylko jak ustawa wejdzie w życie, czyli najszybciej za te dwa miesiące, natomiast rzeczywiście jeśli ma być ogólna to myślę, że w przeciągu kilku tygodni sprawa będzie jasna

Ciekawe, na którym posiedzeniu Senatu się pojawi...

stivenh napisał:
i co to dla nas oznacza?

znaczy, że w ciągu 30 dni będzie załatwiony proces ustawodawczy, wejdzie w życie do końca kwietnia 2015 r.

Chyba, że coś Senat pozmienia poważnie (wątpię)

Mało dzisiaj spałem, jestem półprzytomny.

Czyli co, szykuje się nabór bezpośredni?

Ten sie śmieje kto sie śmieje ostatni ;) ja jednak spodziewam sie drobnych korekt w senacie, trzeba teraz śledzić dziennik urzędowy

Stoper coś czuje, ze jesteś zbyt pewnym siebie aplikantem ogólnym. ;) zeby sie czasami nie okazo ze bedziesz plakal za rok i to niezaleznie od tego jaki bedzie nabor w tym roku. :)

Ale dlaczego zbyt pewnym ?

Uważam ze dla obecnego rocznika ao lepszy byłby jeszcze raz nabór na ogolna, jesli odpadne po tym roku to za rok wystartuje na specki, a brak naboru na specki w tym roku oddała widmo zmniejszenia limitu na stare spec dla obecnego rocznika ao

Do prawdy nie widze w tym zbytniej pewności siebie. To chłodna kalkulacja. A mam jakies podstawy zeby wysnuwac wniosek o tym ze bedą poprawki, ale źródła ujawnić nie moge

Szykuje się nabór bezpośredni jednak? Bo piszecie jakoś dookoła tematu ;)

Iversen_88 napisał:
Szykuje się nabór bezpośredni jednak? Bo piszecie jakoś dookoła tematu ;)

Na tę chwilę tak, aczkolwiek według tajnych informacji użytkownika stoper Senat może jeszcze namieszać.

Bóg zapłać dobry człowieku za wieści niesmutne :-)

Czy jeśli ustawa przejdzie w obecnym kształcie, to nabór bezpośredni na aplikacje specjalistyczne w tym roku jest pewny, czy zależy od decyzji Ministra?

Chyba każde dziecko interesujące się naborami do KSSiP wie, że nabór jest ogłaszany przez Ministra Sprawiedliwości w drodze zarządzenia (czyli zależy od jego "decyzji"). :rolleyes:
Co nie zmienia faktu, że jego wydanie wydaje się dość prawdopodobne. Ale nikt za to przecież nie da sobie ręki uciąć.

W KSSP nie będzie już aplikacji ogólnej

Zmiany w zasadach zarządzania krakowską szkołą i likwidację aplikacji ogólnej przewiduje uchwalona 20 lutego br. nowelizacja ustawy o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury.

Zgodnie z ustawą, w Krakowie pozostaną jedynie aplikacje specjalistyczne: sędziowska i prokuratorska. Nadzór merytoryczny nad aplikacjami sprawować będzie minister sprawiedliwości, który będzie ogłaszał, w zależności od potrzeb kadrowych sądów i prokuratury, nabór na aplikację sędziowską i prokuratorską, wyznaczając jednocześnie limity przyjęć na nie. Niedawno w KSSiP rozpoczął szkolenie liczący 180 osób ostatni rocznik aplikantów aplikacji ogólnej. Zgodnie z nową ustawą, w 2016 roku odbędzie się pierwszy nabór na aplikacje specjalistyczne: sędziowską i prokuratorską.

Krzysztof Sobczak

Opublikowano: Serwis informacyjny dla prawników - kancelaria.lex.pl

Data publikacji: 23 lutego 2015 r.

Co źródło to inna wersja :)

A wystarczy przeczytać projekt ustawy żeby wiedzieć, które źródło jest wiarygodne.

serio ? ludzie trochę samodzielności. Wcześniej w tym wątku wielokrotnie był podawany link. Ponadto wystarczy wejść na strone Sejmu i zobaczyć ostatnie posiedzenie.

A nabór będzie taki jaki ogłoszą. Dopóki nie będzie uchwalonej ustawy i ogłoszonego zarządzenia wszystko może się zdarzyć.

Powrót