Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To jeszcze w kolejce jest Prezydent RP. Marszałek Sejmu, czy Ewa Kopacz, czy więc oni też mogli być w Kssip-ie po roczną jałmużnę:)

A w ogóle to cześć wszystkim, obserwują forum i myślę, że za równy miesiąc będziemy wiedzieć o wszystkim.

czy w przypadku,gdy ktoś się dostanie do krajowej szkoły jest później możliwość przeskoczenia na korporacyjną(np. jak sobie nie da radę z nauką na sędziowskiej?) z tego co tutaj powyżej napisano i co też słyszałem, nie jest lekko.

Prorok P napisał:
To mało życia znasz. Bywa nawet, że początkujący radcy/adwokaci idą po roczną jałmużnę z kssipu.
Jak ktoś sobie nie radzi w zawodzie na rynku to nawet taksówkarza można spotkać po prawie (historia prawdziwa).

Buliusz napisał:
Jak ktoś sobie nie radzi w zawodzie na rynku to nawet taksówkarza można spotkać po prawie (historia prawdziwa).

Nikogo to już nie dziwi.

Jak już się licytujemy to ostatnio widziałem radcę prawnego startującego do urzędu na referenta.

Nazwa Wyświetlana napisał:
czy w przypadku,gdy ktoś się dostanie do krajowej szkoły jest później możliwość przeskoczenia na korporacyjną(np. jak sobie nie da radę z nauką na sędziowskiej?) z tego co tutaj powyżej napisano i co też słyszałem, nie jest lekko.

Logiczne, że można zostawić sędziowską i zdawać na korporacyjną. Droga wolna.

Zacząłem się zastanawiać nad inną możliwą opcją, wszyscy myślimy, że nabór będzie pod koniec roku, październik-listopad, aplikacja rozpocznie się w styczniu i potrwa 3,5 roku. A może oni mają plan zrobić nabór np w marcu 2016 i rozpocząć np. 1 lipca? Wtedy by 3,5 roku nie kończyło się w czerwcu tylko w grudniu.

Prorok P napisał:
Jak już się licytujemy to ostatnio widziałem radcę prawnego startującego do urzędu na referenta.
Nie chcę się licytować, tylko tym bardziej dziwi mnie zjawisko dezerterów aplikacji państwowych otrzymujących stypendium, którzy po ich ukończeniu i tak przecież bez problemu mogą wpisać się na listę radców/adwokatów, ale - jak to zgrabnie ujęłaś - chyba mało wiem o życiu i procesach myślowych ludzi.

[EDIT] no chyba że w trakcie takiej aplikacji ożenił się z aplikantką z rodzinną kancelarią - wtedy ok.

Prorok P napisał:
Logiczne, że można zostawić sędziowską i zdawać na korporacyjną. Droga wolna.

pytałem o przeskoczenie, jak wylecisz po którymś roku,albo zrezygnujesz,a nie o podchodzenie do egzaminu wstępnego na apliakcję.

Nazwa Wyświetlana napisał:
pytałem o przeskoczenie, jak wylecisz po którymś roku,albo zrezygnujesz,a nie o podchodzenie do egzaminu wstępnego na apliakcję.

Nie ma opcji przeskoczenia np. z 2 roku sędziowskiej na 2 rok adwokackiej.

Buliusz napisał:
Nie chcę się licytować, tylko tym bardziej dziwi mnie zjawisko dezerterów aplikacji państwowych otrzymujących stypendium, którzy po ich ukończeniu i tak przecież bez problemu mogą wpisać się na listę radców/adwokatów, ale - jak to zgrabnie ujęłaś - chyba mało wiem o życiu i procesach myślowych ludzi.

[EDIT] no chyba że w trakcie takiej aplikacji ożenił się z aplikantką z rodzinną kancelarią - wtedy ok.

Niestety sam wpis na listę nie gwarantuje żadnego wynagrodzenia. Jest tylko środkiem do celu, a nie celem samym w sobie.

Prorok P napisał:
Niestety sam wpis na listę nie gwarantuje żadnego wynagrodzenia. Jest tylko środkiem do celu, a nie celem samym w sobie.
Daje znaczącą alternatywę, której prawnicy po aplikacjach korporacyjnych nie mają.

Ostatnia edycja:
Prorok P napisał:
Nie gwarantuje, bo nie ma gwarantować. Według samorządów (zwłaszcza adwokackiego), sytuacja w której adwokat/radca pracuje dla innego adwokata/radcy w innym charakterze niż wspólnik to patologia i gdyby wiedzieli jak, zakazaliby tego. Przypominam też słynną wypowiedź prezesa NRA sprzed jakichś 2 lat, zgodnie z którą adwokat, który pracuje w banku, to jak członek mafii.

Konia z rzędem temu kto rozumie sens tego naboru. To jest jakiś żart. Tak czy inaczej powodzenia dla tych co startują, ja podziękuję. Szkoda czasu i pieniędzy.

Już zakładając ten temat twierdziłem, że zostało zbyt mało czasu, by jeszcze w tym roku forsować aplikacje specjalistyczne i miałem rację.

Buliusz napisał:
Już zakładając ten temat twierdziłem, że zostało zbyt mało czasu, by jeszcze w tym roku forsować aplikacje specjalistyczne i miałem rację.

Limit jest niski - 150 miejsc :/

mnie też ogólna nie interesuje, także do zob. w 2016 roku :)

Jest to krok całkowicie idiotyczny ale po MS można się wszystkiego spodziewac. idiotyczne jest także to, że przyjmują tylko 150 osób. Tyle osób mogli przyjąc na samą prokuratorską. Nie wiem co oni sobie tam myślą z tymi limitami. Przecież jak oni to okroją jeszcze o te 30-40 miejsc to praktycznie nic z tej grupy ludzi nie zostanie.

Moim zdaniem ta aplikacja powinna wyglądac zupełnie inaczej. Konkretne sądy i prokuratury powinny zgłaszac zapotrzebowanie na aplikantów, a następnie powinien byc konkurs państwowy i ten co wyżej powinien sobie wybierac gdzie chce odbywac aplikacje i koniec kropka.

150 miejsc....? To kogo oni chcą tam przyjąć? Jeszcze powinien być limit punktów: 130/150...

Powrót