Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dokładnie Aleksa, z moich informacji z MS też sie smiano ;)

Sam się nawet cieszę, że przez najbliższy rok nie będę musiał się uczyć po godzinach.
Do zobaczenia w 2016 r.

dyl napisał:
Jest to krok całkowicie idiotyczny ale po MS można się wszystkiego spodziewac. idiotyczne jest także to, że przyjmują tylko 150 osób. Tyle osób mogli przyjąc na samą prokuratorską. Nie wiem co oni sobie tam myślą z tymi limitami. Przecież jak oni to okroją jeszcze o te 30-40 miejsc to praktycznie nic z tej grupy ludzi nie zostanie.

Moim zdaniem ta aplikacja powinna wyglądac zupełnie inaczej. Konkretne sądy i prokuratury powinny zgłaszac zapotrzebowanie na aplikantów, a następnie powinien byc konkurs państwowy i ten co wyżej powinien sobie wybierac gdzie chce odbywac aplikacje i koniec kropka.

A może limit jest taki "niski" bo wszyscy będą mieli zagwarantowane miejsce na specjalistycznej? W końcu odpowiada np. tegorocznym limitom na specjalistyczne.

super, choć rzeczywiście skandalicznie mało miejsc

Iskaag napisał:
A może limit jest taki "niski" bo wszyscy będą mieli zagwarantowane miejsce na specjalistycznej? W końcu odpowiada np. tegorocznym limitom na specjalistyczne.

w życiu tak nie będzie, że zagwarantują wszystkim ustawowo dostęp. Co najwyżej limit będzie też na 150 albo większy np 180. Ale i w to wątpie bo własnie KSSIP zależało na tym aby była ta ogólna bo sensem ogólnej jest eliminacja osób. Nie ma sensu pozostawiać aplikacji ogólnej jak się nie chce kogoś eliminować.

Jest sens w momencie, gdy oficjalnie wiadomo, że to ostatnia ogólna i trzeba zachęcić ludzi, żeby do niej przystąpili, a nie czekali przez rok na specjalistyczne.

Nie ogarniam tego co zrobił minister. Tegorocznemu rocznikowi, który zdał egzamin sędziowski i obecnie jest na stażach referendarskich grożono, że będą mieć kilka lat na zostanie sędziami, a potem tylko ludzie wykształceni nowym trybem (aplikacjami specjalistycznymi) będą się liczyć w konkursach. Były to chyba groźby dość poważne, bo rocznik odgrażał się z kolei, że pójdzie do Trybunału z czymś takim. A teraz nagle rozpisywany jest kolejny stary tryb, z którego sędziowie wyjdą za kilka dobrych lat? Bez sensu. To się kupy nie trzyma.

Prawda jest taka, że Minister ma w głębokim poważaniu to kiedy i w jaki sposób zlikwidowanie ogólnej zostanie przeprowadzone (bo w międzyczasie i tak będą wybory)), a naciski ze strony KSSiP, aby zarządzić w tym roku nabór na ogólną na pewno były bardzo silne.

Mam wrażenie że MS poszedł po prostu na łatwiznę i wszystkie problemy związane z likwidacją ogólnej i zmianą systemu aplikacji zostawił następcy.

A mnie to odpowiada, zewszeć to odpoczynek na koszt Skarbu Państwa, potem egzamin sędziowski gwarantowany na ocenę celującą. Kssip w obecnej wersji, to jest to:)
Nowa aplikacja była by wrrrrr beeee

Stary Ocean napisał:
A mnie to odpowiada, zewszeć to odpoczynek na koszt Skarbu Państwa, potem egzamin sędziowski gwarantowany na ocenę celującą. Kssip w obecnej wersji, to jest to:)
Nowa aplikacja była by wrrrrr beeee

?

z założenia wypowiadają się tutaj osoby zainteresowane, a więc zakłądam,że posiadające jakiś poziom wiedzy (w tym o języku i poprawnym komunikowaniu się),a przekaz jakiś do bani. możesz jaśniej,zamiast tego "a la bełkotu"?

Nazwa Wyświetlana napisał:
?

z założenia wypowiadają się tutaj osoby zainteresowane, a więc zakłądam,że posiadające jakiś poziom wiedzy (w tym o języku i poprawnym komunikowaniu się),a przekaz jakiś do bani. możesz jaśniej,zamiast tego "a la bełkotu"?

toż to znany forumowy troll, który pojawia się co chwilę pod nowymi nickami, należy go ignorować

teraz pytanie - kiedy będzie egzamin :) pewnie 1szy etap w 1 tygodniu października

spokojnie, nie będzie żadnego egzaminu, już ja wiem co mówię:)

Ostatnia edycja:
Powrót