Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zastanawiające jest najbardziej to, dlaczego klucza jeszcze nie zamieścili. Lada dzień będą wyniki....a odpowiedzi brak z ich strony. W poprzednich latach klucz był publikowany zawsze przed wynikami. No nic pozostaje czekać;) W tamtym tygodniu odpowiedzieli, że zamieszczą i na tym poprzestali.......

W sensie czy uznać egzamin za nie-egzamin czy za nieważny? :D

Za kontrowersyjne uznaję przyjęcie nieswiadomej nieumyslnosci w kazusie z karnego.

Podejrzewam, że pewnie jutro wyniki ogłoszą, to się dowiemy jak z surowością oceniania i czy dopuszczalne są odstępstwa od klucza.

PS
Upraszam moda o połączenie tego postu z moim poprzednim.

no faktycznie klucz jednak przyjął że nie było to usiłowanie zabójstwa
jest to bardzo kontrowersyjne i według mnie spokojnie może być kwestionowane

Oczywiscie, że tak.

Klasyczny przykład nieswiadomej nieumyslnosci to sytuacja, gdy mysliwy strzela w krzaki, myslac że do zwierzyny. A skutkiem jest śmierć czlowieka.

Choć pewnie u nich to się rozbije o brak dowodu.

Reszta zagadnień wedle forumowych przewidywan.

wychodzi na to, że nie należało dawać własnego rozwiązania, a jedynie oprzeć się na tym, co napisał prokurator w ao... pomysłowe, chyba nad szukaniem tego spędzili tydzień zanim opublikowali klucz.

maciassss napisał:
wychodzi na to, że nie należało dawać własnego rozwiązania, a jedynie oprzeć się na tym, co napisał prokurator w ao... pomysłowe, chyba nad szukaniem tego spędzili tydzień zanim opublikowali klucz.

Genialne prawda? Kto by pomyślał napisać:
"Przypisany zarzut jest nieprawidlowy, gdyż brak dowodu na choćby świadomość możliwości realizacji znamion zabójstwa, stąd domniemanie nieumyslnosci co wyłącza przypisanie 148kk." :lol

3,5 strony nabazgralem by uzasadnić co bym przypisal. Zadanie za 4 pkt. Pewnie jeszcze 0 dadzą (szkoda, że czastkowych wyników nie ma). :D

Tak osobiście to w zasadzie wstrzelilem się w klucz. Gdybym tylko jednej rzeczy w adminie nie spieprzyl to bylbym pewien awansu, o ile się rozczytaja. ;)

A w zasadzie to po co ustawa o wychowaniu w trzeźwości?
Klucz w ogóle ja pomija.

Jak myślicie, czy możliwe są punkty za dobrą argumentację do błędnego rozstrzygnięcia? Obstawiałbym że nie, skoro w kryteriach podano, że przy ocenie bierze się pod uwagę "zasadność i sposób argumentacji", ale chciałbym znać wasze zdanie.

benquick napisał:
Jak myślicie, czy możliwe są punkty za dobrą argumentację do błędnego rozstrzygnięcia? Obstawiałbym że nie, skoro w kryteriach podano, że przy ocenie bierze się pod uwagę "zasadność i sposób argumentacji", ale chciałbym znać wasze zdanie.

Według mnie nie ma takiej opcji, będą twardo punktować po kluczu

I ja tak sądzę, do nie centrum wsparcia wielorako argumentujących, trzeba od początku przyjąć zasadne rozstrzygnięcie, następnie przedstawić odpowiednią dla rozstrzygnięcia argumentacje (nie musi być przekonująca i może być zupełnie fikcyjna), byleby uzasadniała rozstrzygnięcie.

Ciągle zastanawia mnie to, czy wyniki zostaną opublikowane, może to uczynić jedynie Dyrektor (którego nie ma).

Tylko Prawo napisał:
Ciągle zastanawia mnie to, czy wyniki zostaną opublikowane, może to uczynić jedynie Dyrektor (którego nie ma).

Skoro komunikaty dot. tegorocznego naboru opublikowane po 27.10 były podpisywane przez zastępcę (z upoważnienia dyrektora) to pewnie teraz będzie tak samo?

I jak to się ma do podnoszonego przez ciebie "wygaśnięcia" upoważnienia z dniem 27.10? Skoro po tym terminie podpisywano komunikaty z upoważnienia?

Tylko Prawo napisał:
Też tak myślę.

Możesz podać uzasadnienie dla wygaśnięcia upoważnienia z dniem pojawienia się wakatu? Pytam z ciekawości. Poza przywołanym wyrokiem.

Ostatnia edycja:
Chyba z tym brakiem upoważnienia Wam się naprawdę nudzi. Albo w oczekiwaniu na wyniki - przewidujecie jakieś cuda albo nie wiem. I etap pisało 1500 osób, II-gi - circa 300. Egzamin państwowy, organizowany przez MS, wiele osób z ogromnym ciśnieniem by się dostać - i popełnili by błąd, że Dyrektor nie może wydawać decyzji. W związku z czym decyzji nie można wydać, egzamin należy unieważnić. W ogóle by nie było niczego.
jak to było w jednym z kawałów: Gdzie sens ? gdzie logika ? :brawo::brawo::brawo:

Zabrakło mi 3,5 punkta. Gratulacje tym którzy się dostali i powodzenia;)

Powrót