Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
btw - wie ktoś mniej więcej co dalej ?:D
dostaniemy decyzję jak po egzaminie na aplikacje korporacyjne i pewnie reszty dowiemy się w styczniu, tak?

gratuluję wszystkim, którzy zaczynają od lutego, a reszcie - życzę powodzenia za rok w rekrutacji na specjalistyczne !

algoja napisał:
gratuluję wszystkim, którzy zaczynają od lutego, a reszcie - życzę powodzenia za rok w rekrutacji na specjalistyczne !

Przede wszystkim przyda się trzymanie kciuków, żeby w ogóle był nabór :D

czy ktoś wie jak dalej wygląda dalsza procedura?
czekamy na zarządzenie dyrektora?
należy złożyć wniosek o wpis?

Zupełnie mnie nie przekonuje ten nowy model aplikacji ale jak będzie nabór za rok to wpadnę ;p

Ja się też pochwalę, że się dostałam😉 Gratuluję wszystkim, którzy w lutym zaczynają, a także tym, którym zabrakło niewiele. Powodzenia w przyszłym roku, myślę, że szkoda byłoby Wam nie spróbować skoro w tym przeszliście do 2 etapu, a to już bardzo dużo 👍🏼

Art. 19 ust. 2 ustawy o kssip w starym brzmieniu:

"Dyrektor Krajowej Szkoły ogłasza listę kandydatów zakwalifikowanych na aplikację ogólną w Biuletynie Informacji
Publicznej i zawiadamia pisemnie kandydatów o umieszczeniu na tej liście. Osoba umieszczona na tej liście, w terminie
14 dni od dnia zawiadomienia, składa pisemne oświadczenie o gotowości podjęcia aplikacji ogólnej."

gratulacje. pamiętajcie, żeby wysłać papiery niezwłocznie, bo decyduje data wpływu:)

Czy ktoś wie jakie dokumenty trzeba odesłać po otrzymaniu decyzji od Kssip? Dzwonilam dzis do Kssipu, nikt nie jest w stanie powiedzieć czy decyzja dojdzie przed świętami, a na inny adres niż podany w zgłoszeniu nie chcą wysłać (wyjeżdżam do domu na święta i martwię się czy zdążę odesłać to w terminie 14 dni).

Z innej beczki czy ktoś wie jak w praktyce wygląda sprawa z ustaleniem dni wolnych z koordynatorem? Zastanawiam się czy własny ślub to wystarczający powód do uzyskania dwóch dni wolnych? :D

Czy ktoś startował też na korporacyjne? Zastanawiam się, czy lepiej złożyć wniosek o skreślenie z listy aplikantów czy o odroczenie terminu rozpoczęcia aplikacji...

Anais007 napisał:
Czy ktoś startował też na korporacyjne? Zastanawiam się, czy lepiej złożyć wniosek o skreślenie z listy aplikantów czy o odroczenie terminu rozpoczęcia aplikacji...

Z informacji jakie uzyskałem dzwoniac do KSSiP wynika, że wystarczy urlop dziekański na korporacyjnej.

arara21 napisał:
Z informacji jakie uzyskałem dzwoniac do KSSiP wynika, że wystarczy urlop dziekański na korporacyjnej.

Rozumiem, że w uzasadnieniu powinnam wpisać "rozpoczęcie aplikacji ogólnej"? Co w takim razie ze ślubowaniem? Powinnam na nie iść w tym roku, czy dopiero za rok?

Jeżeli nie jesteś jeszcze na aplikacji (nie złożyłaś wniosku o rozpoczęcie) to nic nie musisz robić. Do aplikacji korporacyjnej (przynajmniej adwokackiej) możesz podejść w ciągu 2 lat od złożenia egzaminu wstępnego.

A tak btw. to również się dostałem ;)

Anais007 - ja w OIRP uzyskałam informację, że wniosek o urlop dziekański mogę złożyć dopiero po złożeniu ślubowania ;)

Anais007 napisał:
Rozumiem, że w uzasadnieniu powinnam wpisać "rozpoczęcie aplikacji ogólnej"? Co w takim razie ze ślubowaniem? Powinnam na nie iść w tym roku, czy dopiero za rok?

W OIRP powiedzieli mi ze po slubowaniu składa sie wniosek o urlop dziekański. A co do uzasadnienia wniosku to przynajmniej w izbie lubelskiej do tej pory udzielali urlopu aplikantom KSSiP.

Powrót