Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Aplikacja ogólna jest bardzo super, ja lubie. Trzeba sie na nią uczyć duzo. A kto się dostał powieniem dołączyć do grupy na portalu społecznościowym cukiermana. Polecam robić testy w internecie i pić melisę i dużo coli. I jest też grupa w internecie dla osób, które się dostały na aplikację i tam można pisać o aplikacji. Polecam uczyć się na egzamin z aktuualnych ustaw a nie z tekstów pierwotnych bo one są często niaktualne. Jak ktoś pracuje i chce zdawac na aplikację to proponuje uczyc sie po pracy, a nawet troche w pracy. Ciągnac temat nauki na aplikację, pomimo istnienia grupy dla aplikantów na portalu społecznościowym, to polecam uczyc sie na pamiec. Ja przez to rozumiem sytuacje, w której tresc zapisana na karte zostaje w taki sposob przetworzona, ze uczacy potrafi ja odtworzyc bez zagladania w kartkę.

Mam pytanie do starszych roczników - czy na zajęciach zjazdowych trzeba mieć dostęp do wskazanych w konspektach aktów prawnych i orzeczeń? Czy podczas zajęć korzystaliście z laptopów/tabletów/kindle? Czy sporządzaliście dużo notatek z zajęć? Ewentualnie czy na praktyki do sądów/ prokuratury potrzebny jest własny laptop?

Rozważam zakup jakiegoś urządzenia i zastanawiam się, które z nich (laptop/kindle/tablet) będzie mi i czy w ogóle potrzebne?

Na pewnno bedziesz cos potrzebowal, 80 procent ludzi ma laptopy, reszta tablety. Przede wszystkim co zjazd przesylane sa akta, jesli chcialbys miec je w wersji papierowej to co zjazd musialbys drukować kilkaset stron, do tego ewentualnie orzeczenia. W sadach czesto musisz miec wlasnego lapka, bo nie ma wolnych stanowisk dla aplikantow. Co do notatek, to kwestia indywidualna.

Zdecydowanie laptop, czasami trzeba stworzyć projekt jakiegoś orzeczenia i chyba wygodniej mieć wówczas fizyczną klawiaturę niż pracować na tablecie. Co do wyboru laptopa przede wszystkim zwróć uwagę na pojemność baterii, w salach gdzie odbywają się zajęcia jest deficyt gniazdek elektrycznych, a nie zawsze będziesz mieć dostęp do przedłużacza, jeśli ktoś z grupy go przyniesie, więc zwróć uwagę, żeby laptop, który kupisz długo wytrzymywał bez ładowania ;)

Witam, nie wiem czy padło już tutaj takie pytanie a podejrzewam że tak, więc z góry przepraszam.
Proszę Was jednak w utwierdzeniu czy zakres materiału na aplikację uprzednio ogólną a obecnie specjalistyczną jest taki jak poniżej zamieściłam??
1 Kodeks pracy
2 Kodeks cywilny
3 Kodeks postępowania cywilnego
4 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
5 Ustawa o zastawie rejestrowym i rejestrze zastawów
6 Kodeks postępowania administracyjnego
7 Ustawa o samorządzie powiatowym
8 Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej
9 Kodeks postępowania karnego
10 Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
11 Ustawa o samorządzie województwa
12 Ustawa o prokuraturze
13 Ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników
14 Prawo o ustroju sądów administracyjnych
15 Ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym
16 Ustawa o samorządzie gminnym
17 Ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
18 Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego
19 Ustawa o własności lokali
20 Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej
21 Prawo o ustroju sądów powszechnych
22 Ustawa o Najwyższej Izbie Kontroli
23 Ustawa o obywatelstwie polskim
24 Ustawa o Rzeczniku Praw Obywatelskich
25 Ustawa o Trybunale Stanu
26 Kodeks spółek handlowych
27 Kodeks wykroczeń
28 Ustawa o księgach wieczystych i hipotece
29 Kodeks karny
30 Traktat o Unii Europejskiej
31 Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej
32 Ustawa o Trybunale Konstytucyjnym
33 Karta Narodów Zjednoczonych
34 Konwencja o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności sporządzona w Rzymie dnia 4 listopada 1950 r., zmieniona następnie Protokołami nr 3, 5 i 8 oraz uzupełniona Protokołem nr 2
35 Konwencja Wiedeńska o prawie traktatów, sporządzona w Wiedniu dnia 23 maja 1969 r.
36 Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych otwarty do podpisu w Nowym Jorku dnia 19 grudnia 1966 r

Chyba zestawienie powyższej listy z nowym rozporządzeniem nie jest zbyt trudne.:rolleyes:

Prokurator89 napisał:
Chyba zestawienie powyższej listy z nowym rozporządzeniem nie jest zbyt trudne.:rolleyes:

Chciałam rzeczowej odpowiedzi. Zresztą katalog w rozporządzeniu jest bardzo ogólny a ja nie chce ani jednej ustawy przegapić w związku z czym stąd moje pytanie.

Zdanie o przegapieniu ustawy jest absolutnie bez sensu skoro z rozporządzenia wynika jeden katalog dziedzin prawa, a nie ustaw. Więc nikt Ci nie da gwarancji, że katalog masz kompletny. A możesz w/w informacji uzyskać na podstawie kilkuminutowej samodzielnej analizy dotychczasowych testów. Tudzież z zestawienia krążącego na arslege przygotowanego dla leniwych.

Może... nie wiem, uwazam, że każdy powinien wykonać minimalny wysiłek i przeanalizować samodzielnie zakres materiału, a nie czekać na tzw. gotowca.

Powrót