Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak czy siak faktem jest, że trwają w tym temacie konsultacje.

Gdyby sprawa była jasna lista nazwisk już byłaby na stronie.

Holmes10 napisał:
sa wyniki. Zabraklo mi kilka punktow tak jak myslalem. Niestety, trzeba probowac za rok. Zabawne jest, ze zrobilem kilka dni temu test z 2012 roku i mialem 140 punktow, a tutaj taki zawod.

co mi sie rzucilo w oczy, jedna osoba miala 59 punktow. Na prawde?

Holmes10, jedna osoba miała 44 punkty, co z kolei nie znaczy że jest gorsza, głupsza etc.
Ogólnie gratulacje dla tych, co się dostali dalej i powodzenia w drugim etapie. Czas zacząć przygotowania na przyszły rok.

Dlaczego mają zmieniać limit miejsc? A jesli już, to na podstawie jakiego krterium? Liczny punktów? miejsc? to już kolejne naduzycie

Co więcej do tej pory, nawet po obu etapach, jeśli kilka osób zajmowało ostanią pozycję uprawniajacą do przyjęcia na aplikację, to dostała się tylko jedna. Reszta odpadała mimo takiego samego wyniku.

Więc dlaczego faworyzować osoby, które po prostu wymogów formalnych nie spełniły?

Mam nadzieję, że drugiego etapu już nie będzie i nie będą nic majstrować przy progu. Wspaniale by było już świętować sukces :-) wydaje mi się jednak patrząc tak zdrowo rozsądkowo, że próg pójdzie w dół :-/

A ja bym proponowała, żeby jednak pofatygować się i oberzjeć swoją pracę (zwłaszcza tym, którzy czują, że wynik wyszedł inny niż oczekiwany). Człowiek nie maszyna, a maszyna to maszyna, też może się pomylić. :)

intr napisał:
Dlaczego mają zmieniać limit miejsc? A jesli już, to na podstawie jakiego krterium? Liczny punktów? miejsc? to już kolejne naduzycie

Co więcej do tej pory, nawet po obu etapach, jeśli kilka osób zajmowało ostanią pozycję uprawniajacą do przyjęcia na aplikację, to dostała się tylko jedna. Reszta odpadała mimo takiego samego wyniku.

Więc dlaczego faworyzować osoby, które po prostu wymogów formalnych nie spełniły?

Bzdura.

Po co w takim razie przeprowadzać II etap skoro o niczym on już nie decyduje?

Kazusy maja swoj cel, to ze ktos swietnie zapamietal przepisy to jeszcze nie znaczy ze umie je zastosowac a przy tym cokolwiek dobrego napisac. Malo prawdopodobne zeby zrezygnowali z drugiego etapu, bo musza odsiac ludzi ktorzy nie umieja pisac. Jednoczesnie bez sensu robic drugi etap po ktorym nikt by nie odpadl. Moim zdaniem zwieksza limit, tak zeby by szansa ze ktos kto mial mniej pkt na tescie, ale swietnie rozwiazal kazusy, dostal sie. Od poczatku reguly gry byly ze piszecie 2 etapy, wiec to zadna zmiana zasad.

Intr, nie masz racji. Przy tej samie liczbie pkt decyduje wynik z kazusow, a jesli i ten jest taki sam to dostaja sie wszyscy. To tez pokazuje, ze kazusy sa traktowane jako wazniejsze ni test.

Ostatnia edycja:
Raczej MS zmniejszy limit do tych 210 ludzi, II etap pro forma. Nie widzę innej możliwości w tej sytuacji. Skoro pytania ułożyli, jakie ułożyli, to konsekwencje wydają się jednoznaczne.
Tak czy siak, raczej nasza mała grupa wsparcia w komplecie na AO, gratuluję Wam wszystkim ;)

Kampinosek - nic z tego, kazusy to być może nawet ważniejszy etap niż test i nie może on się odbyć "pro forma"

A jakby 120 pkt osiagnelo np 100 osob, to uwazacie ze nalezaloby robic aplikacje dla tej setki?:)

Nikt nie broni Ci mieć nadziei, że jednak nadrobisz. Ja Ci dobrze życzę, z wynikiem jaki uzyskałem nie mam powodu, by jakoś uciekać przed kazusami :)

asdero napisał:
A jakby 120 pkt osiagnelo np 100 osob, to uwazacie ze nalezaloby robic aplikacje dla tej setki?:)

Wtedy można by właśnie myśleć o zmianie limitu, bo faktycznie znaczenie by to odbiegało, ale i tak byłoby to kontrowersyjne. W takim przypadku jak teraz, to wydaje mi się to średnio uzasadnione - przecież to wszystko to LIMITY miejsc, a nie LICZBY miejsc. Czyli nie może być więcej, ale nie wyklucza to, aby było mniej :)

Nie wiem czy piszesz do mnie, ale ja też mam niezłą pozycje przed kazusami ;p Bardziej martwi mnie że chyba maszyna sprawdzająca zrobiła mi na złość i obcięła punkty

policzyłam ponownie, tym razem wyszło 216 :D
może te 2 mi umykają :D, bo ktoś obliczył 218

Moim zdaniem przepisy mówią, że maksymalnie może przejść dwukrotność ilości miejsc. Tym samym jeśli do drugiego etapu przeszłaby ilość nawet mniejsza od tych 220, to moim zdaniem nie poszerzą ilości przyjętych. Zrobiliby z siebie wtedy kompletnych gamoni, co nawet rozsądnego testu przygotować nie potrafią.
Ale KSSIP działa według własnych reguł i oni mogą wszystko. Gdyby wam powiedzieli, że Ziemia jest płaska to tak trzeba pisać.

Swoją droga, jacy to niektórzy pewni siebie byli "nie trzeba nic rozumieć bo pytania są dosłownie wyjęte z poszczególnych przepisów".

Ostatnia edycja:
po co obniżać próg? Zarządzenie było na 120. Nie nasza wina że test był masakrycznie trudny. Już w zeszłym roku był trudny jak nigdy. Osoby z wynikiem 120+ spełniły warunki. To że jest mniej osób to po prostu przypadek. Po co na siłę upychać. Byłoby to chyba zaniżanie poziomu kandydatów. Kazusy winny być bo wynika to z przepisów ale miały by tylko charakter porządkujący do listy rankingowej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót