Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

"... Z posiedzenia niejawnego nie sporządza się protokołu, natomiast czyni się wzmiankę zastępującą protokół, którą umieszcza się nad sentencją wyroku (art. 157 § 2 KPC)." Komentarz do kpc A. Zieliński 2016

TexasHoldem napisał:
Wyjaśnij proszę, w jaki sposób "naruszenie przejrzystości i rzetelności procedur" miało wpływ na twój wynik testu?

Na mój nie, ale na konkurentów mogłoby (dywagacje oczywiście). Po to są jasne procedury, żeby nie dochodziło do nieprawidłowości. M.in. po to, by nikt nieuprawniony przed egzaminem nie miał wglądu do testu. Jak procedury są złamane, to są i podejrzenia - to naturalne.
Jak wyżej napisał HouseMD, że nie przeszkadzałoby mu, gdyby był na aplikacji z kimś, kto się dostał dzięki wcześniejszemu zapoznaniu z testem. Ale rzecz w tym, że te osoby dostałyby się ZAMIAST kogoś innego, a nie obok.
O to mi chodziło. Nie chcę zostać odebrana jako fanka teorii spiskowych, wręcz przeciwnie, daleko mi do tego. :) Bo oczywiście sprawa tego, czy w tej sytuacji jakiejolwiek osoby nieuprawnione miały wgląd do testów, czy nie - bardzo możliwe, że nawet i nie, a jest to tylko czysty błąd ludzki. Ale regulaminy do czegoś jednak służą.

Kilkanaście - kilkadziesiąt arkuszy niezaplombowanych to nie jest pożądana sytuacja.

Ostatnia edycja:

@bogusia1954 A jak myślisz, w jaki sposób spisuje się zeznania świadków na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu cywilnym? Na serwetce?

Ostatnia edycja:
a co mają zeznania do orzeczenia ... raczej nic

proszę mi wierzyć, że nie ma protokołów przy wyrokach zaocznych, tylko notatki

słowo ZAWSZE przy odpowiedzi jest na 99,99% błędne :) w mojej ocenie

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Na posiedzeniach niejawnych Sądy w kpc wydają np. postanowienia o sprostowaniu omyłek pisarskich. Sędzie to robi zza biurka, nikogo nie zawiadamia, sam pisze postanowienie a pod nim zarządzenia dla sekretariatu o doręczeniu stronom. O takich posiedzeniach niejawnych nie zawiadamia się stron. Sędzia pisząc postanowienie u siebie w pokoju nie musi sporządzać protokołu. Wystarczy, że napisze postanowienie... Przy pytaniu 47 odpowiedź, że z posiedzenia niejawnego sporządza się zawsze protokół, jeżeli wydano orzeczenie JEST BŁĘDNA!!! prawidłowa to odpowiedź C, ja innej opcji nie widzę

Czekamy na stanowisko Ministerstwa Sprawiedliwości w tej sprawie. Chcę tylko, że jak zabrakło plomb na egzaminie maturalnym został on anulowany a tu na egzaminie takiej wagi jest taka sytuacja i radzę wszystkim spojrzeć na to trzeźwym wzrokiem. Nie wspominam już o ludziach którzy twierdzą, że nie przeszkadzało by im, że dostaną się obok ludzi "po znajomości" gdzie jest nieskazitelny charakter przyszłego sędziego czy prokuratura jak tak ma wyglądać nasz wymiar sprawiedliwości to ja dziękuję.

eurotech napisał:
Na mój nie, ale na konkurentów mogło (dywagacje oczywiście). Po to są jasne procedury, żeby nie dochodziło do nieprawidłowości. M.in. po to, by nikt nieuprawniony przed egzaminem nie miał wglądu do testu. Jak procedury są złamane, to są i podejrzenia - to naturalne.
Jak wyżej napisał HouseMD, że nie przeszkadzałoby mu, gdyby był na aplikacji z kimś, kto się dostał dzięki wcześniejszemu zapoznaniu z testem. Ale rzecz w tym, że te osoby dostałyby się ZAMIAST kogoś innego, a nie obok.
O to mi chodziło. Nie chcę zostać odebrana jako fanka teorii spiskowych, wręcz przeciwnie, daleko mi do tego. :) Bo oczywiście sprawa tego, czy w tej sytuacji jakiejolwiek osoby nieuprawnione miały wgląd do testów, czy nie - bardzo możliwe, że nawet i nie, a jest to tylko czysty błąd ludzki. Ale regulaminy do czegoś jednak służą.

Kilkanaście - kilkadziesiąt arkuszy niezaplombowanych to nie jest pożądana sytuacja.

zgadzam się :) neon 777

benquick napisał:
@bogusia1954 A jak myślisz, w jaki sposób spisuje się zeznania świadków na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu cywilnym? Na serwetce?

Protokół należy sporządzić także z posiedzenia niejawnego, jeżeli dokonano na nim pewnych czynności sądowych, w szczególności gdy wysłuchano osoby wezwane lub składały one wyjaśnienia (art. 152 zdanie drugie). W innych wypadkach, jeżeli nie wydano orzeczenia, przewodniczący sporządza notatkę urzędową, która ma wskazywać datę i przedmiot posiedzenia niejawnego (§ 3). - J. Bodio, Komentarz aktualizowany do KPC, LEX.

Pytanie z konkursu: Zgodnie z KPC, z posiedzenia niejawnego sporządza się:
C) notatkę urzędową, jeżeli nie wydano orzeczenia i nie sporządza się protokołu.

Od razu zastrzegam, że sam mam w tym błąd. Myślę jednak, że tutaj jest kwestia różnego rozumienia tej odpowiedzi:
a) warunkiem dopuszczalności notatki jest zarówno niewydanie orzeczenia, jak i niesporządzenie protokołu [w warunkach o których mowa w cytacie wyżej] - kumulatywnie,
albo
b) sporządza się notatkę, jeżeli nie wydano orzeczenia. [Nigdy] nie sporządza się protokołu.

Niestety trzeba to rozumieć jako wariant "a" - gdyby chodziło o rozumienie z wariantu "b", to fragment o niewydaniu orzeczenia byłby gramatycznie dopowiedzeniem i trzeba by oddzielić go przecinkami lub myślnikami (w takich przypadkach można stawiać przecinki nawet przed "i"). Chociaż trzeba zauważyć, że takie "zwykłe" a contrario z literalnego brzmienia przepisu może sugerować odpowiedź "D) zawsze protokół, jeżeli wydano orzeczenie" na co zresztą sam dałem się złapać :/

@ She07

Strasznie się czepiasz słówek. Oczywiście że każdemu przeszkadzałby fakt, że dostały się takie osoby ale jeżeli miałbym poświęcić swoją szansę tylko po to, żeby nie dostali się domniemani oszuści (bo chyba nie masz dowodów na to, że akcja była nieprzypadkowa) to musiałbym mieć nie po kolei w głowie. Jeśli źle poszedł Ci test to po prostu naucz się lepiej za rok.

A jaki jest nieskazitelny charakter sędziów i prokuratorów widzimy codziennie w telewizji i nie ma sensu bić piany o coś co nie istnieje i istniało nie będzie. Nikt nie zmieni środowiska a jedyne co można zrobić to samemu stosować się do podstawowych zasad etycznych. Jeżeli każdy będzie pilnował swojego nosa to automatycznie środowisko jako całość będzie postrzegane lepiej.

@Cywilove

Moim zdaniem nie ma kontrowersji, choć zobaczymy co będzie w kluczu. Zdanie z odp D jest według mnie logicznie fałszywe.

Ostatnia edycja:

HouseMD napisał:
Moim zdaniem nie ma kontrowersji, choć zobaczymy co będzie w kluczu. Zdanie z odp D jest według mnie logicznie fałszywe.

Ja może jestem tępy, ale kompletnie nie widzę pola do dyskusji na temat tego pytania, tam jest C jak wół, aż oczy pali.

HouseMD napisał:
A jaki jest nieskazitelny charakter sędziów i prokuratorów widzimy codziennie w telewizji i nie ma sensu bić piany o coś co nie istnieje i istniało nie będzie.

Takie stwierdzenie narusza zasady etyki zawodowej.

chyba wszyscy już widzieli....

Egzamin wstępny na aplikację ogólną 2016: Kandydaci otrzymali niezaplombowane testy [WYJAŚNIENIA KSSiP] - (komentarze, ) - Aplikacje - adwokackie, radcowskie, notarialne, komornicze - GazetaPrawna.pl -

już nawet nie chodzi o to kto miał ile punktów, ale ile osób się dostaje nieuczciwie, bo jest dla nich zarezerwowana pewna pula miejsc.... Może to już objawy jakiejś paranoi, ale mam odczucie, że pewna pula testów zamiast do śmieci omyłkowo trafiła do kartonu z tymi przeznaczonymi na egzamin. Nie wierzę, że drukarnia nie zabezpieczyła testów plombami, wszystko jest sprawdzane i weryfikowane szczegółowo przed wszystkimi
egzaminami typu matura, egzaminy wstępne i zawodowe itp....

Nie jestem pewien odpowiedzi w pytaniu 62. Cofnięcie wniosku o wszczęcie postępowania w tej sprawie jest bezskuteczne, gdyż może być wszczęta z urzędu. Jednak pytanie dotyczy sytuacji gdy posiedzenie już się zaczęło, czyli chyba chodzi po prostu o art 512 par 1 i wtedy prawidłowa jest odp A.

Też mam taki dylemat. Ale wniosek można też cofnąć w trakcie (tak samo jak pozew) więc wydaje mi się że jest to dopuszczalna odpowiedź, choć sam zaznaczyłem zupełnie błędną;/

neon777 napisał:
Na posiedzeniach niejawnych Sądy w kpc wydają np. postanowienia o sprostowaniu omyłek pisarskich. Sędzie to robi zza biurka, nikogo nie zawiadamia, sam pisze postanowienie a pod nim zarządzenia dla sekretariatu o doręczeniu stronom. O takich posiedzeniach niejawnych nie zawiadamia się stron. Sędzia pisząc postanowienie u siebie w pokoju nie musi sporządzać protokołu. Wystarczy, że napisze postanowienie... Przy pytaniu 47 odpowiedź, że z posiedzenia niejawnego sporządza się zawsze protokół, jeżeli wydano orzeczenie JEST BŁĘDNA!!! prawidłowa to odpowiedź C, ja innej opcji nie widzę

dokladnie. Dodac tylko nalezy, ze protokol sporzadza protokolant, a nie sedzia, co wynika ekspressis verbis z ustawy. Bezcelowe byloby moim zdaniem wzywanie protokolanta na posiedzenie niejawne :-)

Aśkaaa napisał:
już nawet nie chodzi o to kto miał ile punktów, ale ile osób się dostaje nieuczciwie, bo jest dla nich zarezerwowana pewna pula miejsc.... Może to już objawy jakiejś paranoi, ale mam odczucie, że pewna pula testów zamiast do śmieci omyłkowo trafiła do kartonu z tymi przeznaczonymi na egzamin. Nie wierzę, że drukarnia nie zabezpieczyła testów plombami, wszystko jest sprawdzane i weryfikowane szczegółowo przed wszystkimi
egzaminami typu matura, egzaminy wstępne i zawodowe itp....

Z tym się serio paranoja robi. Ok, gdyby to były np. rozerwane plomby to też byłoby inaczej - jednak w tym przypadku paradoksalnie ich brak jest już jakoś bardziej wytłumaczalny i mimo wszystko możliwy. Zgadzam się jednak z tym, że coś takiego nie powinno mieć miejsca, a przynajmniej powinno to być od razu wyjaśnione. Ale też no nie oszukujmy się - test nie był oplombowany ze wszystkich stron (jak np. matury), więc gdyby ktoś chciał uzyskać do niego dostęp, to jaki problem zajrzeć od góry lub od dołu (zrobić taką "tubę" - bo były tylko dwie plomby (na korporacyjnych o ile dobrze pamiętam to nawet jedna) i to na jednej "ściance", poza tym nie były też z jakiegoś pergaminu, który by nie wytrzymał takiego zaglądania). Te plomby chyba mają w tym przypadku taki wymiar symboliczny, ale ok - ze względu na to powinno się tego jeszcze bardziej pilnować.

Ale w sumie nie ma się czemu dziwić - akurat z tą aplikacją jest tak, że ten wymiar konkurowania i rywalizacji dość mocno daje się odczuć. Poza tym przecież na pewno były i osoby, który szły na ten egzamin z podejściem "nie mam nic do stracenia" i w toaletach sprawdzały odpowiedzi na telefonach (to też na korporacyjnych było mega widoczne) - bramek jak na lotniskach przecież nie ma, korzystania z toalety też ciężko zabronić - zwłaszcza, że to 3h, a podejrzewam, że też nie będzie tak, że obok Cisowianek i cienkopisu uczestnicy będą kiedyś znajdować pampersa. Chociaż tyle, że kazusy to jeszcze jakoś weryfikują - niestety często kosztem tych uczciwszych, którym nie było dane przejść do II etapu, że względu na tych kombinatorów (nie chodzi mi o to, że wszyscy kombinują - absolutnie nie - ale no wiadomo - nawet kilka takich osób komuś szkodzi).

Czy to wszystko jest fair? Czy jest idealnie? Oczywiście, że nie. Ale niestety musimy tańczyć tak, jak nam grają :/ Jeśli kogoś chciałoby się wepchnąć na siłę na tę aplikację, to myślę, że brak plomby nie byłby tą drogą. A wiedza i dobre przygotowanie zawsze jakoś tam się obronią :)

Ostatnia edycja:
krzychszp napisał:
Nie jestem pewien odpowiedzi w pytaniu 62. Cofnięcie wniosku o wszczęcie postępowania w tej sprawie jest bezskuteczne, gdyż może być wszczęta z urzędu. Jednak pytanie dotyczy sytuacji gdy posiedzenie już się zaczęło, czyli chyba chodzi po prostu o art 512 par 1 i wtedy prawidłowa jest odp A.

jeżeli ktoś cofa wniosek w postępowaniu nieprocesowym, które może być wszczęte z urzędu po rozpoczęciu posiedzenia takie cofnięcie jest zawsze bezskuteczne

wynika to wprost k z 512 par 2 w zw. z art. 512 par 1 kpc, nie wiem nad czym się tutaj zastanawiać. Ja nie mam wątpliwości, może mój stan umysłu zweryfikują podane na stronie KSSiP odpowiedzi :)

powiem Wam tylko tyle :) trochę słabo to wygląda, że my jako kandydaci na aplikację ogólną znając treść pytania i mając do dyspozycji kodeksy i komentarze zastanawiamy się przez cały dzień nad prawidłową odpowiedzią :) Świadczy to o tym, że albo jesteśmy debilami albo pytania faktycznie były o poziom trudniejsze niż w poprzednich latach

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bo były trudniejsze. Dużo postawiłbym na to, że po publikacji listy wyników przeżyjemy wszyscy mały wstrząs;) Ale obiektywnie rzecz ujmując, mniejsza liczba piszących kazusy pociąga za sobą wzrost szans dla każdego uczestnika II etapu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót