Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
HouseMD napisał:
Tak na przyszłość nasuwa mi się taka ogólna uwaga, że może jednak powinien być spis obowiązujących aktów prawnych. Bo skoro z ustroju pojawia się pozbawiona w praktyce znaczenia ustawa o sądach wojskowych, to dlaczego by nie zapytać z cywila z zakresu weksli albo PWP? Ta część punktów nie jest przeznaczona do zdobycia tylko do wystrzelania, a to chyba trochę mija się z celem.

@Neon

Więc sam widzisz, że dostałeś się po prostu fartem bo 10 punktów to całkiem sporo. A zwykle niewiele osób ma tak dobrze ustawiony celownik;P

Tak i frytki do tego.

Pwp? A nie pzp?

Ostatnia edycja:
krzychszp napisał:
Już nie przesadzajmy, aż tak trudny nie był, ale jak za rok wpadną na pomysł żeby dalej śrubować poziom, to faktycznie kazusy będą tylko pełniły funkcję porządkującą na liście już przyjęte osoby :)

ty się bój jakie kazusy będą w tym roku przy takim teście :D

Prawo własności przemysłowej. Wyobraź sobie że jest taka ustawa i należy ona do szeroko rozumianego prawa cywilnego. A zamiast komentarza o frytkach mógłbyś napisać co jest złego w podaniu spisu aktów prawnych.

HouseMD napisał:
Więc sam widzisz, że dostałeś się po prostu fartem bo 10 punktów to całkiem sporo. A zwykle niewiele osób ma tak dobrze ustawiony celownik;P Stąd Twój wniosek o 600 osobach jest zupełnie nierealny.

Czy się dostałem to nie wiem, różnie może być... A co do samego fartu to moim zdaniem bez niego nie ma szans się dostać na aplikację ogólną. Po pierwsze na tych egzaminach trafiają się pytanie z ustaw, których 99% nie czyta i trzeba strzelać. Pojawiają się pytania też z materiału, którego jakaś osoba po prostu nie przeczytała lub nie zapamiętała. Chyba zgodzimy się, że ogarniając KK, KPK, KPC, KC, KRO, KP, KPA, PPSA, KSH i Konstytucję + jeszcze kilka pomniejszych ustaw, chociażby samorządowych nie jest się w stanie zapamiętać treści każdego artykułu i z taką wiedza iść na egzamin nawet ucząc się przez cały rok... Szczęście to bardzo duża część zdania tego egzaminu i bardzo ważna niestety...

HouseMD napisał:
Prawo własności przemysłowej. Wyobraź sobie że jest taka ustawa i należy ona do szeroko rozumianego prawa cywilnego. A zamiast komentarza o frytkach mógłbyś napisać co jest złego w podaniu spisu aktów prawnych.

Pierwszy raz słyszę.

To, że aplikacje ksipowskie są kreowane na elitarne, w związku z czym spis aktów zbytnio by ułatwiał dostanie się na nie. A nie taki jest cel ustawodawcy. To ma być "elita elit".

House uj?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prorok P napisał:
Pierwszy raz słyszę.

To, że aplikacje ksipowskie są kreowane na elitarne, w związku z czym spis aktów zbytnio by ułatwiał dostanie się na nie. A nie taki jest cel ustawodawcy. To ma być "elita elit".

To nawet nie tyle cel ustawodawcy, co "CAŁEGO NARODU, który objawił swoją wolę w demokratycznych wyborach" - tak brzmi właściwiej ... :ooo:

Prorok P napisał:
Pierwszy raz słyszę. ...
:brawo::brawo::ok:
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

I do czego Wy się posuwacie ?
Kto nie zdał, niech obwinia tylko siebie, ewentualnie brak szczęścia w doborze pytań.
Ja obstawiam, że zdało mniej więcej 350 osób. II etap się normalnie odbędzie, po prostu mniej ludzi odpadnie.
Spekulacje na temat ewentualnego obniżenia progu to już jakieś kuriozum.

kampinosek1990 napisał:
I do czego Wy się posuwacie ?
Kto nie zdał, niech obwinia tylko siebie, ewentualnie brak szczęścia w doborze pytań.
Ja obstawiam, że zdało mniej więcej 350 osób. II etap się normalnie odbędzie, po prostu mniej ludzi odpadnie.
Spekulacje na temat ewentualnego obniżenia progu to już jakieś kuriozum.

Jak w tamtym roku 305 osób miało 121 pkt, to jakoś cięzko mi uwierzyć, że w tym roku będzie ich aż o 50 więcej :(

Progu na pewno nie obniżą, a drugi etap chyba i tak musi się odbyć, bo ostateczna lista opiera się na klasyfikacji z obu etapów (i tak też jest publikowana w BiP), poza tym ta kolejność nie ma czasem na coś wpływu? Pytam, bo nie ukrywam, że jakoś się w to nie zagłębiałem, poza tym teraz jest już znowelizowana ustawa, ale konkurs na aplikację ogólną jeszcze odbywa się na mocy starej. Z tego co kojarzę, to w "nowej" ustawie klasyfikacja wyników np. na aplikację sędziowską (to ma dotyczyć tego bezpośredniego naboru) wpływa na możliwość wyboru etatów aplikanckich - chociaż zastrzegam - mogłem coś pokręcić. Wczytam się po wynikach - wtedy może będzie większa potrzeba ;p

Pomijacie jedną cenną informację przy tych zestawieniach, a mianowicie, iż rok temu było 300 osób mniej około. To znaczy, że nie można bezpośrednio tak tego zestawiać. Stąd moim skromnym zdaniem nie będzie 440, ale między 350-400. Może dla lepszego samopoczucia tych co się nie dostaną byłoby lepiej gdyby jak najmniej weszło do II etapu, jednak niestety dla nich będą tacy co przekroczą. Oczywiście ze względu na poziom może i będzie mniej osób niż te 440, co w tamtym roku się nie zdarzyło, a wcześniej to nie wiem, czy taka sytuacja się wydarzyła, ale jednak i tak statystycznie sporo wejdzie, zdecydowana większość do II etapu. Zauważyłem czytając te forum, że albo udzielają się tutaj same orły, albo większość ma bujną wyobraźnie i zmyśla. Bo poza jedną, czy dwoma osobami to wszyscy się dostali :D Jednocześnie piszą o tym jak to trudny test i być może niewiele osób się dostanie. Gdyby samych członków forum wziąć pod uwagę to z 1700 prawie 1000 powinna 120 przekroczyć albo więcej. Nie deprecjonuje niczyjej uczciwości, ale trochę mnie to śmieszy. Jednak rozumiem, że anonimowość pozwala puścić co niektórym wodze fantazji.

podeszlo jakies 160 osob wiecej, poza tym większa liczba osób nie przełoży się na wynik. Podeszło więcej osób, ponieważ gro ludzi stwierdziło, że: skoro limit wysoki to może i ja podejdę, a nóż widelec się załapie.

Oj, przecież nikt tutaj nie robi zestawień. Zresztą fora są po to, aby wymieniać opinie :) A to, że w tym roku było prawie 300 kandydatów więcej... no cóż - też ciężko jakoś to odnosić do czegokolwiek - podobnie zresztą jak cokolwiek innego, tu się zgodzę. Wydaje mi się jednak, że coraz częściej pojawia się u absolwentów prawa taka postawa (w ostatnich latach to już szczególnie), że idzie się po studiach np. do korpo (często bardziej w kierunku finansów/podatków), a do aplikacji to się podchodzi na zasadzie - uda się to ok, jak nie, to zostaję tam gdzie jestem i może będę próbował za rok/może nie - zobaczę jak mi pójdzie w pracy, co ugram. Większy limit też zrobił swoje. I wiadomo - u takich ludzi jest nieco mniejsza "presja", co ma swoje plusy i minusy (np. co do motywacji) :) Już nie chodzi nawet o to, kto lepiej wyjdzie na tych swoich decyzjach (lub ich rezultatach - czasem wbrew temu, co się planowało), bo może być na prawdę różnie i w każdą stronę, ale no tak jest, słyszy się o przepełnieniach wszystkich rynków i tyle.

Mam nadzieję, że za kilkanaście godzin już się wszystkiego dowiemy :)

EDIT: W 2015 podeszło 1436, teraz 1710 - chodzi o tych, którzy faktycznie brali udział w I etapach.

Ostatnia edycja:
@mates140 Ale nie uwazględniasz też tego, że w zeszłym roku zadeklarowało swój udział podobnie jak w tym roku około 1800 osób. Z tego w poprzednim roku przystąpiło około 1430, a w tym roku 1710. Z tego wynika, że z powodu znacznie zwiększonej ilości miejsc, w tym roku znacznie więcej osób które nie czuły się na siłach postanowiły zaryzykować swoje 2/3 opłaty i przyjść na konkurs. A więc te 300 osób więcej to niekoniecznie są osoby dobrze przygotowane.

Ostatnia edycja:
cywilove napisał:
EDIT: W 2015 podeszło 1436, teraz 1710 - chodzi o tych, którzy faktycznie brali udział w I etapach.

W 2015 zgodnie z wynikami po pierwszym etapie wzieły udział 1543 osoby

Benquick
W bieżącym roku 1523 absolwentów wyższych studiów prawniczych zadeklarowało udział w I etapie konkursu, a ostatecznie przystąpiło do niego 1436 osób. Najwięcej kandydatów przystąpiło do konkursu w 2011 r. (1837 osób), najmniej w 2010 r. (1320). - to jest cytat ze sprawozdania z tamtego roku. W tym roku natomiast brzmi następująco:
W bieżącym roku 1779 absolwentów wyższych studiów prawniczych zadeklarowało udział w I etapie konkursu, a ostatecznie przystąpiło do niego 1710 osób.

Z powyższego wynika, że różnica wynosi 1710 - 1436= 274

Zatem przepraszam za zaokrąglenie do 300. Dokładnie 274 osoby więcej startowały. Nie wchodzę w szczegóły dotyczące tego jakie było przygotowanie ich itd. Takie dane podali na stronie KSSIP-u. Na logikę skoro teraz było 274 osoby więcej to i liczba wyników +120 będzie wyższa. Chyba, że aż tak był trudny tegoroczny egzamin, iż wyzeruje się niemal liczba osób z trudnością, a co za tym idzie znowu możemy się spodziewać lekko ponad 300 osób, które osiągną 120 pkt, ale nie wydaje mi się. Stawiałbym na ponad 350 lekko (właśnie przez wzgląd na trudność egzaminu). 350-400 :) wierzę jednak w statystykę, nawet jeśli nie ma tylu kujonów to znajdą się wyborowi strzelcy :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót