Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aolin napisał:
Z artykułu na Gazecie Prawnej wynika, że co prawda Ministerstwo nie dopatruje się na razie podstaw do stwierdzenia nieważności II etapu, ale i tak zarządziło sprawdzenie, jak przebiegał egzamin. W rezultacie listy nie ma, bo nie ma sensu jej ogłaszać, skoro być może istnieją podstawy do unieważnienia egzaminu. Skończą wszystko sprawdzać, to lista się pokaże. Albo nie ;)

No chyba sobie żarty robisz. Nie ma żadnych podstaw do unieważnienia I etapu. Listy nie ma, bo powstał problem, który stanowi precedens na tle dotychczas organizowanych egzaminów. Myślisz, że publikowaliby listę z punktacją, gdyby nie byli pewni co do jej poprawności ?

Lista rankingowa jest istotna i nie bagatelizujcie jej znaczenia, skoro wyraźnie art. 22 ustawy o KSSiP to podkreśla. Faktycznie może decydować tylko o miejscu w Domu Aplikanta, ale też o innych rzeczach i uprawnieniach aplikanta, o których być może jeszcze nie wiemy... Tak czy siak ustawa zastrzega, że taka lista ma być sporządzona na podstawie sumy punktów z obu etapów. Także etap 2 dla 218 osób ma sens...

pick_and_roll napisał:
A dlaczego mają być niepewni co do punktacji?

To aolin napisał. Ja uważam, że gdyby nie byli pewni, to sprawdziliby poprawność jeszcze raz przed publikacją. Moim zdaniem lista opublikowana na stronie KSSiP-u jest ostateczna.

A wy w koło to samo :D Jeszcze wam sie nie znudzilo snucie tych domysłów ? :D

_Mala_Mi napisał:
No chyba sobie żarty robisz. Nie ma żadnych podstaw do unieważnienia I etapu. Listy nie ma, bo powstał problem, który stanowi precedens na tle dotychczas organizowanych egzaminów. Myślisz, że publikowaliby listę z punktacją, gdyby nie byli pewni co do jej poprawności ?

unieważnienia nie będzie, i sam fakt, że listy jeszcze nie ma nic nie oznacza, poczekajcie spokojnie. Minister chce wymienić kadry, chce nowych ludzi - dużo, stąd 220 miejsc. i tyle akurat weszło, napiszemy razem kazusy, utworzy się lista i zaczynamy końcem stycznia aplikację :D do zobaczenia

aplikant2016 napisał:
unieważnienia nie będzie, i sam fakt, że listy jeszcze nie ma nic nie oznacza, poczekajcie spokojnie. Minister chce wymienić kadry, chce nowych ludzi - dużo, stąd 220 miejsc. i tyle akurat weszło, napiszemy razem kazusy, utworzy się lista i zaczynamy końcem stycznia aplikację :D do zobaczenia
Do czasu Twojej nominacji jeszcze dwukrotnie może zmienić się władza.

O czym Ty mówisz dziewczyno? Jakie trzy lata? Ile miałaś punktów z ustrojówek...?

aolin napisał:
O czym Ty mówisz dziewczyno? Jakie trzy lata? Ile miałaś punktów z ustrojówek...?

a ty wiesz po jakim czasie jest zdawany egzamin ? z ustrojówek miałam wszystkie pozytywne :D

Ostatnia edycja:
Wszystkie miałaś poprawnie? Nie wiem w takim razie jakim cudem.

Art. 75 par. 1 pkt. 7 Prawa o prokuraturze
Art. 61 par 1 pkt/ 7 ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych

Napisałaś, że po 3 latach dostaniesz nominację. Jeśli nie rozróżniasz egzaminu od nominacji to albo masz problem z interpretacją przepisów i wryłaś je na blachę bez rozumienia albo nie znasz przepisów.

aolin napisał:
Wszystkie miałaś poprawnie? Nie wiem w takim razie jakim cudem.

Art. 75 par. 1 pkt. 7 Prawa o prokuraturze
Art. 61 par 1 pkt/ 7 ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych

Napisałaś, że po 3 latach dostaniesz nominację. Jeśli nie rozróżniasz egzaminu od nominacji to albo masz problem z interpretacją przepisów i wryłaś je na blachę bez rozumienia albo nie znasz przepisów.

proszę trochę pomyśleć, nie wszystkich ten pkt dotyczy :) mnie nie

Prorok P napisał:
Ciebie unieważnią.[/QU

i to jest twoja odpowiedź ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aplikant2016 napisał:
proszę trochę pomyśleć, nie wszystkich ten pkt dotyczy :) mnie nie

Trochę mi się to wydaje mało prawdopodobne, bo jeśli ktoś nie musi pracować na stanowisku asesora, nie musi też zdawać egzaminu sędziowskiego/prokuratorskiego i może podejść do naboru na stanowisko sędziowskie/prokuratorskie bez odbywania aplikacji ogólnej/prokuratorskiej/sędziowskiej/konieczności zdawania odpowiedniego egzaminu. Chyba, że jesteś notariuszem.

Jesteś notariuszem...? Czemu mam wrażenie, że kręcisz?

Ostatnia edycja:
nie kręcę, nie jestem notariuszem, przeczytaj jeszcze raz cały przepis, startuje w tym roku, bo jeszcze nie mam uprawnień aby podejść do egzaminu, ale za 2-3 lata ten przepis mnie nie będzie obowiązywał

Ostatnia edycja:
No i znowu wracamy do punktu A czyli nierozumienia przepisów.

Nie możesz wykonywać zawodu radcy prawnego ani adwokata (ani zajmować takiego stanowiska) w sytuacji, kiedy jesteś aplikantem aplikacji ogólnej/prokuratorskiej/sędziowskiej. Musisz zgłosić do Izby/Rady zawieszenie wykonywania zawodu albo w ogóle zaniechać wpisania się na listę. Przepisy nie pozwalają na połączenie jednego z drugim. To znaczy teoretycznie możesz próbować... Ale jest to podstawa do wykreślenia z listy aplikantów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót