Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 - wyniki

Pozostawiam ten post jako komunikat.

Gratulacje dla wszystkich, którzy dostali się do 2 etapu - a tym samym, jak dobrze rozumiem - na aplikację ogólną!
Czy są tu jakieś osoby z Poznania i Wielkopolski? :-)

Gratulacje dla osób, które dostały się na ogólną ;) Sytuacja inaczej nie mogła się rozstrzygnąć. Przykro mi tylko, że przytrafiły się na forum osoby, które wprowadziły aż taki zamęt z sugerowaniem jakiegoś obniżenia progu czy innych bzdur. Przez to z całą pewnością sporo osób z pkt 119 czy 118 poświęciło dużo czasu na przygotowanie się do kazusów, których nie będą pisać. Ja sam znam kilka takich osób i niestety moje argumenty do nich nie trafiły. Po opublikowaniu listy był tylko płacz... Także brawo dla Proroka i jego kompanów za skuteczne sianie fermentu.

218 szczęśliwcom gratuluję dostania się na ogólną i życzę powodzenia na aplikacji. Chyba pierwszy i ostatni rocznik, który rozstrzygnął konkurs w I etapie. Zapisze się w historii :D

załóżmy hipotetycznie, że ktoś np. otrzyma 6 pkt z kazusu (rok temu był taki wynik). Czy w takiej sytuacji komisja nie może podjąć decyzji, że taka osoba nie otrzyma miejsca w KSSiP?? Proszę bez hejtu, to czysta dywagacja :)

Moim zdaniem nie moze, bo na jakiej podstawie? Jest 218 osob, 220 miejsc. Kolejność na liscie kwalifikacyjnej ustala łączna liczba punktów z I i II etapu, nie ma określonego zadnego progu minimalnego w II etapie, wiec? :)

Jedyną możliwością teraz aby ktoś z 218 osób nie dostał się na aplikację to niestawiennictwo na 2 etapie, wykluczenie z egzaminu z uwagi na złamanie regulaminu (posiadanie telefonu, ściąganie itp). Ewentualne późniejsze sytuacje, jak brak złożenia w terminie wniosku o wpis na listę aplikantów czy też niestawiennictwo na ślubowanie... :D Teoretycznie osoba, która nawet z kazusów osiągnie 0 pkt i znajdzie się na 218 miejscu musi zostać przyjęta. Brak jest regulacji, które umożliwiałyby odmowę przyjęcia takiej osoby na aplikację :) (ps. oczywiście pomijając kwestie zdrowotne, karalności itp.)

Także polecam spokój, lekką naukę i odpoczynek. Na aplikacji na prawdę nauki będzie jeszcze bardzo dużo:)

Ostatnia edycja:
Według wszystkich znaków na niebie i ziemi w tym roku II etap to de facto proforma :-) Czy w związku z tym poświęcacie jakoś więcej czasu na naukę, czy ogólnie zdrowy dystans i bez forsowania się? :-)

Katowanie się przepisami i rozwiązywaniem kazusów to raczej głupota w obecnej sytuacji. Chyba, że ktoś lubi takie coś, albo walczy o 1 miejsce :D Chociaż nie polecam bycia na pierwszym miejscu. Z tego co słyszałem z taką osobą jest mała szopka podczas ślubowania. I raczej to wygląda na zasadzie, chodź "kujonie" pokażemy Cię całemu światu :) A potem się zdarzało, że taka osoba dalej na sędziowską czy prokuratorską nie przechodziła.

Co tu więcej dodać, przejrzyjcie sobie teksty ustaw, poprzeglądajcie kazusy z zeszłych lat, poczytajcie parę przykładowych uzasadnień z portalu orzeczeń, żeby oswoić się z językiem jakim posługują się sędziowie i w środę napiszcie na pełnym luzie :) Sprawa jest rozstrzygnięta, a satysfakcję możecie czuć. Ja trochę Wam zazdroszczę, podobnie jak większość, która się nie dostała ale to normalne :D

neon777 napisał:
Katowanie się przepisami i rozwiązywaniem kazusów to raczej głupota w obecnej sytuacji. Chyba, że ktoś lubi takie coś, albo walczy o 1 miejsce :D Chociaż nie polecam bycia na pierwszym miejscu. Z tego co słyszałem z taką osobą jest mała szopka podczas ślubowania. I raczej to wygląda na zasadzie, chodź "kujonie" pokażemy Cię całemu światu :) A potem się zdarzało, że taka osoba dalej na sędziowską czy prokuratorską nie przechodziła.

Co tu więcej dodać, przejrzyjcie sobie teksty ustaw, poprzeglądajcie kazusy z zeszłych lat, poczytajcie parę przykładowych uzasadnień z portalu orzeczeń, żeby oswoić się z językiem jakim posługują się sędziowie i w środę napiszcie na pełnym luzie :) Sprawa jest rozstrzygnięta, a satysfakcję możecie czuć. Ja trochę Wam zazdroszczę, podobnie jak większość, która się nie dostała ale to normalne :D

To ślubowanie odbywa się według kolejności na liście ??? Jak ono w ogóle wygląda??

pick_and_roll napisał:
To ślubowanie odbywa się według kolejności na liście ??? Jak ono w ogóle wygląda??

osoba z pierwszego miejsca najpierw idzie na podest i odbiera jakieś tam gratulacje, a potem to alfabetycznie leci, a czasem nawet różnie w zależności jak są poukładane te dyplomy czy jak to tam się nazywa :D

ps. oczywiście wcześniej są jakieś wykłady, pogadanki itp.
https://www.kssip.gov.pl/node/167

Ostatnia edycja:
W przyszłym roku powinien w końcu odbyć się nabór bezpośredni. Chyba najwyższa pora na to, zwłaszcza że ukończenie ogólnej nie daje żadnego uprawnienia. Trudno powiedzieć dlaczego ta aplikacja nadal istnieje.
W przyszłym roku aplikację ogólną rozpocznie 218 osób, odpadnie pewnie ze 30 i okaże się że lepszym pomysłem było poczekanie do naboru bezpośredniego. Także neon - może ostatecznie jeszcze dobrze na tym wyjdziesz :)

A skąd pewność, że w przyszłym roku odbędzie się nabór na nowych zasadach? Już w tym roku miało nie być aplikacji ogólnej i kto wie czy tak szybko to ulegnie zmianie

Poza tym, chyba było to poruszane już gdzieś na forum, że w przyapdku naboru bezpposredniego nie obowiązywałyby zakazy ponownego udziału w konkursie po aplikacji ogólnej.

Na pewno osoby, które w tym roku dostały się na aplikację ogólną w przyszłym roku prawdopodobnie będą miały zagwarantowane miejsce na aplikacji sędziowskiej albo prokuratorskiej :) Przy obecnych brakach kadrowych nie sądzę, żeby ktoś z tych 218 odpadł, mogą to być jednostki.

Ja podchodzę spokojnie do tego co będzie w przyszłym roku :) Jeśli będzie ogólna to będzie ogólna. Jeśli będzie bezpośrednia to też dobrze. Tak czy siak trzeba będzie rywalizować ponownie z grupą około 2000 osób :D Może się uda ;)

jestem niewtajemniczony-jak będzie wyglądał taki nabór bezpośredni?

neon777 napisał:
Na pewno osoby, które w tym roku dostały się na aplikację ogólną w przyszłym roku prawdopodobnie będą miały zagwarantowane miejsce na aplikacji sędziowskiej albo prokuratorskiej :) Przy obecnych brakach kadrowych nie sądzę, żeby ktoś z tych 218 odpadł, mogą to być jednostki.

Ja podchodzę spokojnie do tego co będzie w przyszłym roku :) Jeśli będzie ogólna to będzie ogólna. Jeśli będzie bezpośrednia to też dobrze. Tak czy siak trzeba będzie rywalizować ponownie z grupą około 2000 osób :D Może się uda ;)

Ja żałuję, że w tym roku nie było bezpośredniego naboru na sędziowską/prokuratorską. Ten rok ogólnej mi zupełnie niepotrzebny :/
Inna sprawa, że te ploty o naborze bezpośrednim krążą już od kilku lat, rok temu też wszyscy przeżywali, że nabór w tym roku będzie według nowych zasad, jeszcze 2 lata temu były głosy, że będzie rok przerwy blablabla

neon777 napisał:
Gratulacje dla osób, które dostały się na ogólną ;) Sytuacja inaczej nie mogła się rozstrzygnąć. Przykro mi tylko, że przytrafiły się na forum osoby, które wprowadziły aż taki zamęt z sugerowaniem jakiegoś obniżenia progu czy innych bzdur. Przez to z całą pewnością sporo osób z pkt 119 czy 118 poświęciło dużo czasu na przygotowanie się do kazusów, których nie będą pisać. Ja sam znam kilka takich osób i niestety moje argumenty do nich nie trafiły. Po opublikowaniu listy był tylko płacz...

Z tego co pamiętam, to pisałeś że wszyscy Twoi znajomi, którzy są poniżej progu i mają po 118 i 119 punktów pogodzili się z tym i poszli z Tobą na piwo odpuszczając sobie przygotowania da drugiego etapu :P

_Mala_Mi napisał:
Z tego co pamiętam, to pisałeś że wszyscy Twoi znajomi, którzy są poniżej progu i mają po 118 i 119 punktów pogodzili się z tym i poszli z Tobą na piwo odpuszczając sobie przygotowania da drugiego etapu :P

to jest offtop ale z tego co ja pamiętam to pisałem o moich 2 kolegach, którzy pogodzili się z wynikami i razem byliśmy na piwie:) a moich znajomych zdawało kilkunastu :) W jednym z ostatnich postów miałem przede wszystkim na myśli moją koleżankę z roku, która miała 118 pkt:) Radzę odszukać mój wcześniejszy post, jeśli tak istotne są moje wypociny :) pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót