M
_Mala_Mi
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 46
Spoko, tak mi się tylko przypomniało 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
pick_and_roll napisał:załóżmy hipotetycznie, że ktoś np. otrzyma 6 pkt z kazusu (rok temu był taki wynik). Czy w takiej sytuacji komisja nie może podjąć decyzji, że taka osoba nie otrzyma miejsca w KSSiP?? Proszę bez hejtu, to czysta dywagacja![]()
duska1958 napisał:A jakiz to moze miec problem na wykladach taka osoba? Co masz na myśli?![]()
_Mala_Mi napisał:Gdyby w przyszłym roku był nabór bezpośredni, to na pewno ludzie z ogólnej nie musieliby drugi raz zdawać testu, bo po ogólnej prokuratorska trwa 2,5 roku, a sędziowska 4 lata, w przypadku naboru bezpośredniego te terminy wydłużą się pewnie o rok, bo inaczej nie miałoby to sensu. Pytanie tylko co w przypadku, gdyby ktoś chciał sobie zrobić rok przerwy, czy musiałby zdawać od początku, czy przydzieliliby go po przerwie od razu na drugi rok aplikacji specjalistycznej (po naborze bezpośrednim) ...
panipedagog napisał:Co masz na myśli? Sądzisz, że w przypadku bezpośredniego naboru na specjalistyczne absolwenci AO nie musieliby zdawać egzaminu wstępnego?
A czas trwania aplikacji w przypadku naboru bezpośredniego jest określony w ustawie - bodajże 36 miesięcy.
upioryrewolucji napisał:Ja sądzę, iż absolwenci a.o. nie mogliby być zrównani z osobami, które bez odbycia a.o. podchodziłyby do bezpośredniego naboru na apl. sędziowską czy prokuratorską.
panipedagog napisał:Co masz na myśli? Sądzisz, że w przypadku bezpośredniego naboru na specjalistyczne absolwenci AO nie musieliby zdawać egzaminu wstępnego?
A czas trwania aplikacji w przypadku naboru bezpośredniego jest określony w ustawie - bodajże 36 miesięcy.
panipedagog napisał:My nie będziemy nigdzie zdawać. Dla nas podstawą przyjęcia na specjalistyczne będzie wynik aplikacji ogólnej. Oni pójdą osobnym torem. Nie będą "łączyć" roczników
panipedagog napisał:My nie będziemy nigdzie zdawać. Dla nas podstawą przyjęcia na specjalistyczne będzie wynik aplikacji ogólnej. Oni pójdą osobnym torem. Nie będą "łączyć" roczników
EDIT: moim zdaniem w przyszłym roku też będzie nabór na AO
upioryrewolucji napisał:Myślę, że masz rację, opcja z ,,połączeniem,, osób, które odbyły ao z osobami, które tej aplikacji nie odbyły byłaby absurdalna.
pick_and_roll napisał:Wszyscy przejdą na specjalistyczne myślę, vide wypowiedzi np. prok. Święczkowskiego o konieczności zwiększenia w dalszym ciągu miejsc na aplikacji prokuratorskiej. Trudno w takim układzie wyobrazić sobie, że po roku szkolenia MS uzna, że kasa którą w nas włożyli może pójść na zmarnowanie i puszczą nas do innych zawodów. W realiach drastycznych braków kadrowych, uważam że skończyły się czasy aplikacji ogólnej jako szkolenia wstępnego o cechach sita.
_Mala_Mi napisał:A wiecie może ile osób z listy ma zapewnione miejsce w Domu Aplikanta?