Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pick_and_roll napisał:
załóżmy hipotetycznie, że ktoś np. otrzyma 6 pkt z kazusu (rok temu był taki wynik). Czy w takiej sytuacji komisja nie może podjąć decyzji, że taka osoba nie otrzyma miejsca w KSSiP?? Proszę bez hejtu, to czysta dywagacja :)

nie ma takiej możliwości, jednak myślę, że na wykładach w KSSiP będzie miała mały problem

A jakiz to moze miec problem na wykladach taka osoba? Co masz na myśli? :)

Nie radziłbym Wam tak wyglądać tych specjalistycznych. W tym teście staną do rywalizacji ludzie zaprawieni w bojach, często po AO, którzy ten test już raz zdali, którzy znają kazusy kssipowskie i styl formułowania wypowiedzi preferowany w Szkole.
Ci, którzy na przestrzeni lat nie przeszli na specki, na pewno w znacznej części będą chcieli spróbować ponownie. Przyszłoroczny nabór może być dość zamknięty.

Tak nawiasem - czytałem wywiad z sędzią Manowską na temat dalszego losu Szkoły i polityki jej rozwoju. ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gdyby w przyszłym roku był nabór bezpośredni, to na pewno ludzie z ogólnej nie musieliby drugi raz zdawać testu, bo po ogólnej prokuratorska trwa 2,5 roku, a sędziowska 4 lata, w przypadku naboru bezpośredniego te terminy wydłużą się pewnie o rok, bo inaczej nie miałoby to sensu. Pytanie tylko co w przypadku, gdyby ktoś chciał sobie zrobić rok przerwy, czy musiałby zdawać od początku, czy przydzieliliby go po przerwie od razu na drugi rok aplikacji specjalistycznej (po naborze bezpośrednim) ...

duska1958 napisał:
A jakiz to moze miec problem na wykladach taka osoba? Co masz na myśli? :)

Myślę, iż koleżanka miała na myśli to, że ktoś kto napisał kazusy na 6 punktów miałby problemy z uczestniczeniem w zajęciach w kssip, które wymagają przede wszystkim wykorzystania wiedzy w praktyce.

_Mala_Mi napisał:
Gdyby w przyszłym roku był nabór bezpośredni, to na pewno ludzie z ogólnej nie musieliby drugi raz zdawać testu, bo po ogólnej prokuratorska trwa 2,5 roku, a sędziowska 4 lata, w przypadku naboru bezpośredniego te terminy wydłużą się pewnie o rok, bo inaczej nie miałoby to sensu. Pytanie tylko co w przypadku, gdyby ktoś chciał sobie zrobić rok przerwy, czy musiałby zdawać od początku, czy przydzieliliby go po przerwie od razu na drugi rok aplikacji specjalistycznej (po naborze bezpośrednim) ...

Co masz na myśli? Sądzisz, że w przypadku bezpośredniego naboru na specjalistyczne absolwenci AO nie musieliby zdawać egzaminu wstępnego?
A czas trwania aplikacji w przypadku naboru bezpośredniego jest określony w ustawie - bodajże 36 miesięcy.

panipedagog napisał:
Co masz na myśli? Sądzisz, że w przypadku bezpośredniego naboru na specjalistyczne absolwenci AO nie musieliby zdawać egzaminu wstępnego?
A czas trwania aplikacji w przypadku naboru bezpośredniego jest określony w ustawie - bodajże 36 miesięcy.

Ja sądzę, iż absolwenci a.o. nie mogliby być zrównani z osobami, które bez odbycia a.o. podchodziłyby do bezpośredniego naboru na apl. sędziowską czy prokuratorską.

upioryrewolucji napisał:
Ja sądzę, iż absolwenci a.o. nie mogliby być zrównani z osobami, które bez odbycia a.o. podchodziłyby do bezpośredniego naboru na apl. sędziowską czy prokuratorską.

Wiesz, ja nie twierdzę, że nie. Tylko jak to rozwiązać ? absolwentów AO przyjąć w pierwszej kolejności? To by mogło oznaczać, ze pierwszy nabór wypełnią absolwenci AO ;)
No ale chyba nie ma co gdybać

panipedagog napisał:

W takim razie wychodzi na to, że cały tegoroczny egzamin wstępny i aplikacja ogólna nic nam nie da, bo i tak będziemy musieli zdawać za rok ze świeżakami na specjalistyczne? Myślałam, że ta reforma będzie polegać na tym, że po prostu ten rok ogólnej dodadzą na specjalistyczne, które będą trwać rok dłużej, a ci którzy zaczęli ogólną będą kontynuować naukę na starych zasadach :|

My nie będziemy nigdzie zdawać. Dla nas podstawą przyjęcia na specjalistyczne będzie wynik aplikacji ogólnej. Oni pójdą osobnym torem. Nie będą "łączyć" roczników

EDIT: moim zdaniem w przyszłym roku też będzie nabór na AO

Ostatnia edycja:
panipedagog napisał:
My nie będziemy nigdzie zdawać. Dla nas podstawą przyjęcia na specjalistyczne będzie wynik aplikacji ogólnej. Oni pójdą osobnym torem. Nie będą "łączyć" roczników

Myślę, że masz rację, opcja z ,,połączeniem,, osób, które odbyły ao z osobami, które tej aplikacji nie odbyły byłaby absurdalna.

panipedagog napisał:

A co w przypadku, kiedy ktoś będzie musiał wziąć urlop dziekański ?

Ale czy faktycznie za rok ma być nabór na specjalistyczne? Już miał być w tym roku - była gotowa ustawa i wszystko inne i nagle nastąpiło przywrócenie AO. Zostało wówczas zapowiedziane stworzenie nowego modelu kształcenia od następnego roku, ale czy ktoś się orientuje czy w ogóle trwają jakieś prace? Czy coś jest już robione w tym kierunku, czy póki co to jedynie kolejna "obietnica"?

panipedagog napisał:

EDIT: moim zdaniem w przyszłym roku też będzie nabór na AO

Wszyscy przejdą na specjalistyczne myślę, vide wypowiedzi np. prok. Święczkowskiego o konieczności zwiększenia w dalszym ciągu miejsc na aplikacji prokuratorskiej. Trudno w takim układzie wyobrazić sobie, że po roku szkolenia MS uzna, że kasa którą w nas włożyli może pójść na zmarnowanie i puszczą nas do innych zawodów. W realiach drastycznych braków kadrowych, uważam że skończyły się czasy aplikacji ogólnej jako szkolenia wstępnego o cechach sita.

upioryrewolucji napisał:
Myślę, że masz rację, opcja z ,,połączeniem,, osób, które odbyły ao z osobami, które tej aplikacji nie odbyły byłaby absurdalna.

O ile mnie pamięć nie myli, to po reformie troszkę inaczej to ma wyglądać. Wprowadzone ma być kolokwium roczne ( po pierwszym roku).

EDIT: widzę, że ktoś wyżej też już o tym napisał

Ostatnia edycja:
pick_and_roll napisał:
Wszyscy przejdą na specjalistyczne myślę, vide wypowiedzi np. prok. Święczkowskiego o konieczności zwiększenia w dalszym ciągu miejsc na aplikacji prokuratorskiej. Trudno w takim układzie wyobrazić sobie, że po roku szkolenia MS uzna, że kasa którą w nas włożyli może pójść na zmarnowanie i puszczą nas do innych zawodów. W realiach drastycznych braków kadrowych, uważam że skończyły się czasy aplikacji ogólnej jako szkolenia wstępnego o cechach sita.

Faktycznie takie zapowiedzi były już na posiedzeniach komisji przy "powrocie" ustawodawcy do koncepcji AO. Była mowa o niepotrzebnym marnotrawieniu środków publicznych. Gdyby z założenia część osób miała odpaść to wg mnie zrobiliby większy nabór (np. jak to już bywało okrągłe 300 osób). Być może to myślenie życzeniowe ale jestem zdania, że wariant o którym piszesz jest prawdopodobny.

Poza tym nadejdzie też moment (w zasadzie już nadchodzi), że limity na sędziowską będą musiały być utrzymywane na przyzwoitym poziomie. Jest co prawda jeszcze sporo osób po starej sądówce ale i ich systematycznie ubywa co widać przy porównaniu uchwał KRS o przedstawieniu kandydata na wolne stanowisko sędziowskie na przestrzeni ostatnich lat.

Ostatnia edycja:
A wiecie może ile osób z listy ma zapewnione miejsce w Domu Aplikanta?

_Mala_Mi napisał:
A wiecie może ile osób z listy ma zapewnione miejsce w Domu Aplikanta?

O ile dobrze kojarzę, to miejsc w domu aplikanta jest ok. 180 ( ewentualnie proszę o poprawienie). Kilka lat temu było tak, że szkoła zbierała informacje dotyczące zapotrzebowania wśród aplikantów na te miejsca. Część osób jest z Krakowa, niektórzy pewnie zatrzymują się u rodziny/ znajomych.

"projekt znajduje się obecnie na etapie uzyskiwania zgody członków kierownictwa Ministerstwa Sprawiedliwości na zgłoszenie projektu do wykazu prac legislacyjnych Rady Ministrów, dlatego kształt opracowywanych rozwiązań może ulec jeszcze zmianie w toku prac legislacyjnych." Tym samym ciekawe czy zdążą już w 2017 roku ogłosić nabór na nowych zasadach...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót