Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kampinosek1990 napisał:
Jeżeli miejsce odbywania praktyk wybieramy sami, co w przypadku, gdy np. 20 osób wybierze jeden mały sąd ? Wówczas mamy sąd drugiego wyboru, tak ?
Póki co zauważyłem na liście, że w mieście, w którym chcę odbywać apkę dostaną się 4 osoby plus pewnie kilka z miejscowości pobocznych. Mam nadzieję, że wybór w ogóle jest, a nie opiera się na właściwości miejsca zamieszkania z chwili wzięcia udziału w konkursie.
Wyniki z konkursu nie będą czasem wpływały na pierwszeństwo, w braku wolnych miejsc ?

Co do patrona - patrona przydziela KSSiP z góry, niestety nie ma opcji, żeby go wybierać samemu.

Patronów to raczej wybierają Prokuratorzy Rejonowi i Prezesi Sądów a ściślej wyznaczają i zgłaszają do KSSiP a potem KSSiP informuje aplikantów :) Patron przecież bierze za aplikanta kasę i nie można wszystkich aplikantów wciskać tym samym sędziom czy prokuratorom:) Każdy chce zarobić, wiec pewnie jakaś lista jest i po liście wyznaczają, uwzględniając też urlopy itp. :)
Raczej mało prawdopodobne, żeby dostało się z jakiegoś małego miasta więcej niż 10 osób. W większych miastach takich jak Kraków czy Warszawa jest kilka Sądów Rejonowych i nie będzie problemu :)

Jeśli chodzi o patronów praktyk to wygląda to tak, że KSSiP wyznacza wam jednego patrona koordynatora na cały rok (najczęściej w prokuraturze okręgowej lub sądzie okręgowym), który organizuje wam patronów praktyk na poszczególnych etapach. Przeważnie jeżeli chcecie mieć praktyki w rejonie u konkretnej osoby, to zgłaszacie to do patrona koordynatora i on raczej nie robi problemów.

Czyli jak wnioskuję nie ma możliwości robienia praktyk w sądach dwóch różnych okręgów?

Nie wiem jak na ogólnej ale na specjalizacji można było w trakcie zmienić okręg np. ze względu na zmianę miejsca zamieszkania

Cześć:) a ja mam pytanie z zupełnie inne beczki..mianowicie z tego co zdążyłam się zorientować po ogłoszeniu listy osób zakwalifikowanych na aplikację ogólną, szkoła wysyła nam jakieś papiery m.in. oświadczenie o gotowości podjęcia aplikacji, o którym też ktoś tam wspominał na forum, a które mamy odesłać i teraz czy ktoś wie w jakim terminie mamy to zrobić? w sensie jaki oni nam czas na to wyznaczają? Pytam bo planuję wyjazd zagraniczny zaraz po II etapie i nie chcę przegapić tych formalności..Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek informację:)

W kwestii patronów, w każdym okręgu jest patron koordynator, który to wyznacza patronów do poszczególnych praktyk. Co do praktyk, można je odbywać w różnych sądach pod warunkiem, że patron koordynator zgodzi się na to i wyznaczy tam patrona.

W domie aplikanta dla nikogo nie zabraknie miejsca. Z informacji jaką mam od koleżanki, która już aplikacje ogólną skończyła, wynika, że bardzo dużo osób robiło aplikację w Krakowie (około 50 -60), część osób nocuje u rodziny i znajomych, niektórzy dojeżdżali np z Zakopanego i chyba nie było jeszcze takiej sytuacji, żeby dla kogoś miejsca zabrakło :)

Widzieliście już artykuł na Rzepie? Nagłówek sugeruje, że do KSSiPu może dostać się każdy, bowiem "wystarczy podejść do kazusów, aby zostać aplikantem." żenada :) Za chwilę pójdzie fama, że "w 2016, to było się super łatwo dostać"....

Ostatnia edycja:
W ogóle ten artykuł był chyba napisany na kolanie.

"Liczba osób dopuszczonych do II etapu konkursu w Krakowie jest mniejsza niż limit, miejsc, który ustalił minister sprawiedliwości."
W Krakowie? "[...]Limit, miejsc,[...]" przecinków trochę za dużo.

"To o dwie osoby mniej niż minister sprawiedliwości ustalił limit na aplikację - 220 osób."
To zdanie takie bardzo nieporadne.

"[...]ci którzy przeszli etap pierwszy jeśli tylko podejdą do drugiego etapu konkursu dostaną się na aplikację ogólną. Powód? Na ostateczny wynik punktowy kandydata składa się wynik z obu części egzaminów."
Powodem dostania się przez nas na aplikację w razie podejścia do drugiego etapu konkursu jest to, że na ostateczny wynik punktowy składa się wynik z obu części egzaminów? Co.

Ostatnia edycja:
pick_and_roll napisał:
Widzieliście już artykuł na Rzepie? Nagłówek sugeruje, że do KSSiPu może dostać się każdy, bowiem "wystarczy podejść do kazusów, aby zostać aplikantem." żenada :) Za chwilę pójdzie fama, że "w 2016, to było się super łatwo dostać"....

Nie wiem czym się martwisz. Krąg osób zainteresowanych tym tematem w naszym społeczeństwie jest raczej wąski i opiera się głównie na osobach, które zdawały w tym roku na tą aplikację. Przeciętnego Kowalskiego to nie interesuje. Poza tym napisali w tym artykule w sumie rzecz oczywistą. Wiadomo, że kto podejdzie do kazusów będzie aplikantem ogólnej. A to czy ktoś sobie pomyśli, że było łatwo w tym roku się dostać, że dostały się osoby, które nie powinny itp. to ja bym to wszystko olał. Prawda jest taka, że ponad 1000 osób, które odpadło na teście dałoby dużo, żeby być na miejscu tych 218 osób i znaleźć się nawet na ostatnim miejscu, które gwarantowałoby miejsce na aplikacji :) To te 218 osób rozpocznie aplikację a ludzie sobie pogadają, pogadają i przestaną. Czy ktoś napisze kazusy na 75pkt czy na 0pkt to nie ma żadnego znaczenia. Celem było dostanie się na aplikacje i ten cel został osiągnięty po teście :) Tak się akurat udało w tym roku. Gdybym dostał się do II etapu to bym po prostu odpoczął od nauki, napisał kazusy na pełnym luzie i koncentrował się już na samej aplikacji. Bo na niej trzeba będzie się konkretnie przyłożyć. A to, że dostanę 0pkt z kazusów to co z tego? Jakie to ma znaczenie w tej sytuacji, żadne:)

ok. 1500 osób ( dokładniej pisząc ) :D a wobec tego można uznać przeciwnie, było ciężko, i tylko najlepszym się udało, więc tych najlepszych już w tym roku w sumie wyłonili :D

myślę, że zasłużyliśmy na naukę w KSSiP cokolwiek by nie napisano ;)

Ostatnia edycja:
hahaha dobre pytanie :) tak w środę

orientuje się ktoś, czy na kazusach można mieć zakreślacze, przylepki itp. ?

bogusia1954 napisał:
hahaha dobre pytanie :) tak w środę

orientuje się ktoś, czy na kazusach można mieć zakreślacze, przylepki itp. ?

Z regulaminu wynikałoby, że nie można mieć nic poza długopisem.

Można i ludzie posiadają takie rzeczy. Polecam zabrać. Pomaga.

ludzie, po co? Po co ryzykować, jak się ma już pewność wygranej?

W regulaminie/instrukcji jest jasno napisane, że na stole może być tylko i wyłącznie długopis. Tego bym się trzymał. pace!

xprofes napisał:
ludzie, po co? Po co ryzykować, jak się ma już pewność wygranej?

W regulaminie/instrukcji jest jasno napisane, że na stole może być tylko i wyłącznie długopis. Tego bym się trzymał. pace!

Bez przesady, nikt nie wykluczy kandydata z konkursu ze względu na posiadane przybory na stoliku... W I etapie miałam na stole linijkę (nie sądziłam, że wszystkie odpowiedzi będą na jednej karcie, byłam przygotowana na wzór karty jak na radcowskiej :p) i członek komisji zezwolił mi na posiadanie takowej. Nikt nie miał do mnie pretensji, że coś takiego się u mnie znajduje. Ewentualnie, gdyby okazało się to niemożliwe, członek komisji poprosiłby zapewne o zabranie przedmiotów ze stołu, ale wykluczać z takiego powodu nikt nikogo nie będzie...

Btw: Jak sądzicie, czy dokonywanie wszelkiego rodzaju przekreśleń i dopisków w klamrze (już na czystopisie) może wpłynąć na ocenę pracy? Mimo, iż jest to czytelne? Nie wydaje mi się możliwe, aby uprzednio napisać pracę na brudno, a następnie przepisać ją na czysto, z oczywistych – czasowych względów. Często tak mam, że pisząc „od razu na czysto” lubię coś dopisać, zmienić, dokonać jakichś wtrąceń itp.

Ostatnia edycja:
Nie piszcie na brudno, bo czasu Wam zabraknie z całą pewnością. Można kreślić, byle było to czytelne.
Można mieć inne przybory piśmiennicze czy karteczki samoprzylepne, nikt nie robi z tego problemów, dla pewności można zapytać przy wejściu. Nie żadnego ryzyka.

89Dominika napisał:
Nie piszcie na brudno, bo czasu Wam zabraknie z całą pewnością. Można kreślić, byle było to czytelne.
Można mieć inne przybory piśmiennicze czy karteczki samoprzylepne, nikt nie robi z tego problemów, dla pewności można zapytać przy wejściu. Nie żadnego ryzyka.

kolezanka ma racje. Nie piszcie na brudno, bo czasu zabraknie i koniec koncow mozecie sie nie dostac na wymarzona aplikacje :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót