Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak dla mnie jest kilka możliwości, dla których zwlekają z publikacją listy. Być może zastanawiają się nad prawną możliwością zakończenia konkursu po I etapie. Być może czekają na ewentualne odwołania osób, które okażą się zasadne i wtedy opublikują od razu pełną listę osób dopuszczonych do II etapu bez uzupełnień. A być może chcą wywołać efekt niepokoju i panicznego uczenia się do kazusów. Na pewno jednak nie chodzi tutaj o rozważanie kwestii obniżenia progów. Dajcie już z tym spokój.

Podziwiam wiarę w racjonalność władzy ustawodawczej i wykonawczej (ta nas bardziej interesuje). Naprawdę, szacun :D

neon777 napisał:
Jak dla mnie jest kilka możliwości, dla których zwlekają z publikacją listy. Być może zastanawiają się nad prawną możliwością zakończenia konkursu po I etapie. Być może czekają na ewentualne odwołania osób, które okażą się zasadne i wtedy opublikują od razu pełną listę osób dopuszczonych do II etapu bez uzupełnień. A być może chcą wywołać efekt niepokoju i panicznego uczenia się do kazusów. Na pewno jednak nie chodzi tutaj o rozważanie kwestii obniżenia progów. Dajcie już z tym spokój.

A być może wiedzą, że po publikacji listy telefony się rozdzwonią i chcą to jak najbardziej opóźnić. Po 9 listopada nie będzie już raczej żadnej możliwości odwołań ;)

TatarKrymski napisał:
Podziwiam wiarę w racjonalność władzy ustawodawczej i wykonawczej (ta nas bardziej interesuje). Naprawdę, szacun :D

Tu nie chodzi o racjonalność władzy. Obniżenie progów to dla nich problem. Jak? Ile osób? Jak to wytłumaczyć. Kto lubi sobie robić problemy? Dopuszczenie do II etapu 218 osób nie wymaga wielu sił poza sporządzeniem krótkiej listy (krótszej niż w przypadku 440 osób) i nie wymaga żadnych tłumaczeń poza odesłaniem do ustawy i wydanych przed konkursem zarządzeń.

Najlepiej dla wszystkich żeby okazało się, że będzie kilkanaście-kilkadziesiąt osób ze źle policzonymi wynikami i one będą uprawnione do drugiego etapu. Wtedy nikt nie będzie płakał, że a) dopuścili osoby, które nie miały 120 pkt, b) zrobili cyrk z drugiego etapu, c) nie zrobili drugiego etapu wbrew ustawie. Byłaby to kompromitacja kssipu, ale chyba mniejsza niż cała reszta. Poza tym można byłoby zrzucić winę na firmę która wyprodukowała komputer/skaner/oprogramowanie. Zresztą, może oni właśnie ręcznie liczą punkty :D

Ostatnia edycja:
powiedzcie w jaki sposób przygotowujecie się do kazusów, czytacie orzecznictwo, czy może jakieś kazusy z książek. jak należy rozwiązywać te kazusy, ktoś już pisał ?

Prorok P napisał:
Dzwoniłem do MS i nic się nie dowiedziałem: "minister ma czas do 14 dni przed 2 etapem, musicie państwo czekać, nie wiem jaką decyzję podejmie".

Prorok, a po co Ty właściwie do tego Ministerstwa dzwoniłeś?
Lepiej nie podpowiadać im takich rozwiązań, jak obniżenie progu...
A swoją drogą, skoro osoba, która odebrała telefon powiedziała, że minister ma czas do 14 dni przed II etapem, to znaczy że coś muszą w tej sprawie kombinować... (bo przecież to Dyrektor KSSiP, a nie Minister ogłasza listę)

Ostatnia edycja:
bogusia1954 napisał:
powiedzcie w jaki sposób przygotowujecie się do kazusów, czytacie orzecznictwo, czy może jakieś kazusy z książek. jak należy rozwiązywać te kazusy, ktoś już pisał ?

Ale do czego mamy się przygotowywać...nie wiemy nic...jest 6 rozwiązań w powietrzu.

bogusia1954 napisał:

Ja pisałam, ale skoro wszyscy tutaj zarzucają mi nieuctwo, to moje rady Ci na nic...

piszę do tych 218 osób które weszły do 2 etapu, w jaki sposób się przygotowują, bo przecież nie chcemy rysować drzewka :) a mamy pewność, że jesteśmy w 2 etapie

ja nie wiem czy tak mamy pewność...gdzie to jest napisane? jest tylko I etap wyszczególniony na stronie kssipu. Sytuacja jest precedensowa. Nie wiemy co będzie. Pojawiają się tu głosy o unieważnieniu egzaminu, o rezygnacji z II etapu... Bardzo dużo jest możliwe.

Ostatnia edycja:
bogusia1954 napisał:
piszę do tych 218 osób ktlóre weszły do 2 etapu, w jaki sposób się przygotowują, bo przecież nie chcemy rysować drzewka :) a mamy pewność, że jesteśmy w 2 etapie

Jeśli mogę dać jakąś rade to ja bym na pewno nie uczył się do utraty sił żadnego orzecznictwa SN, podręczników. Za duży materiał i czasem przeczyta się 90% a pytania padną z pozostałych 10%. Podstawa to nauka sposobu rozwiązywania kazusów, w tym wychwytywania problemów, na które należy zwracać uwagę. Można też wejść na portal orzeczeń i poczytać przykładowe uzasadnienia do różnych spraw. Rozwiązywania kazusów dostępnych na rynku też nie polecam, w większości bardzo różnią się od tych KSSiP-owskich i bardziej szkodzą niż pomagają. Ustaw nie ma się co uczyć... Ich teksty otrzymacie.

No właśnie, jak się przygotowujecie do kazusów? Bo chyba niezależnie od tego, czy próg zostanie obniżony, czy nie, każdemu z nas będzie zależało, by jak najlepiej zdać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót