Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bogusia1954 napisał:
piszę do tych 218 osób które weszły do 2 etapu, w jaki sposób się przygotowują, bo przecież nie chcemy rysować drzewka :) a mamy pewność, że jesteśmy w 2 etapie

Hmm... No cóż, byłam pewna, że zależy Ci na radzie kogoś, kto już pisał kazusy w ramach II etapu. Ale ok.;) Ok, ja się zmykam uczyć. Miłego wieczoru wszystkim!

jasne że każda rada jest dobra ... ale głównie piszę do osób, które się przygotowują do kazusów, przecież reszta nie przeszła więc nie traci czasu na marne

kryspin2 napisał:
Ale do czego mamy się przygotowywać...nie wiemy nic...jest 6 rozwiązań w powietrzu.

Te rozwiązania istnieją tylko w głowach ludzi na tym forum. Realnie możliwe jest jedynie obniżenie progu - albo o 1 pkt, albo o 10 pkt. Na tę opcję postawiłbym te 20 %. Na dopuszczenie do II etapu tylko 218 z nas - 80%.

II etap odbyć się musi, bo tak mówi ustawa :)

kampinosek1990 napisał:
Te rozwiązania istnieją tylko w głowach ludzi na tym forum. Realnie możliwe jest jedynie obniżenie progu - albo o 1 pkt, albo o 10 pkt. Na tę opcję postawiłbym te 20 %. Na dopuszczenie do II etapu tylko 218 z nas - 80%.

II etap odbyć się musi, bo tak mówi ustawa :)

Też tak myślę jak Ty, tylko czekanie i niektóre posty powodują, że człowiek zaczyna we wszystko wątpić.

kryspin2 napisał:
Też tak myślę jak Ty, tylko czekanie i niektóre posty powodują, że człowiek zaczyna we wszystko wątpić.

Tak jak tutaj ktoś powiedział, gdyby KSSiP chciał obniżyć próg zrobiłby to od razu, po to aby osoby pod kreską miały pewność, a w konsekwencji rozpoczęły przygotowania. Zwlekanie z ogłoszeniem listy jest po prostu wynikiem tego, że szkoła ma na to w tym roku więcej czasu, bowiem gdyby w ostatnim dniu terminu okazało się, że jednak 440 osób pisze kazusy, to wtedy dopiero byłby niezły bajzel. To tak jakby zrobić zerówke warunkującą dopuszczenie do egzaminu na miesiąc przed jego przeprowadzeniem, a jej wyniki ogłosić po 3,5 tygodniach. :)

pick_and_roll napisał:
Tak jak tutaj ktoś powiedział, gdyby KSSiP chciał obniżyć próg zrobiłby to od razu, po to aby osoby pod kreską miały pewność, a w konsekwencji rozpoczęły przygotowania. Zwlekanie z ogłoszeniem listy jest po prostu wynikiem tego, że szkoła ma na to w tym roku więcej czasu, bowiem gdyby w ostatnim dniu terminu okazało się, że jednak 440 osób pisze kazusy, to wtedy dopiero byłby niezły bajzel. To tak jakby zrobić zerówke warunkującą dopuszczenie do egzaminu na miesiąc przed jego przeprowadzeniem, a jej wyniki ogłosić po 3,5 tygodniach. :)

od razu na pewno by tego nie zrobili, bo taką decyzję może podjąć wyłącznie MS, a wiadomo że to wymaga czasu...

I to potwierdza, że nawet dla gazety RP są jasne zasady naboru na aplikację i że powinno przejść tylko 218 osób. Inna decyzja spowoduje kolejną nagonkę.

Kurczę, jak czytam Wasze wypowiedzi, to mam wrażenie, że żyjecie w jakimś alternatywnym świecie.

Fakt 1) Ministerstwo zarządziło w KSSIPie sprawdzenie jak przebiegał egzamin i czy nie doszło do nieprawidłowości. To trwa, ludzie! To, czy faktycznie są podstawy do unieważnienia egzaminu, nie ma znaczenia. Trzeba wszystko sprawdzić, porozmawiać z ludźmi, sporządzić raport i protokół, przedstawić go Ministrowi do zaakceptowania... Nikt nie będzie ogłaszał końca I etapu, zanim kontrola nie zostanie zakończona. Jest szansa, że komisja nie stwierdzi żadnych nieprawidłowości, nie przeczę. Ale to nadal zajmuje czas. Więc listy nie ma.

Fakt 2) KSSIP najprawdopodobniej zwrócił się do Ministra z pytaniem o obniżenie limitów. Dlaczego? Ano dlatego, że w tym roku dojdzie do gwałtownego exodusu z prokuratury wskutek czego ludzi będzie brakować jeszcze bardziej niż w tej chwili. Czy te dwie osoby robią jakąś różnicę? Nie mam pojęcia, nie mam dostępu do odpowiednich raportów i wyliczeń. Minister ma i sądzę, że dlatego KSSIP chce, żeby wypowiedział się w tej sprawie. Czy limity zostaną obniżone? Po raz kolejny - nie wiem. Ale nie sądzicie chyba, że Minister będzie się nad tym zastanawiał przez pięć minut, a potem podpisze stosowne zarządzenie? Albo go nie podpisze? Przecież - po raz kolejny - trzeba się tutaj zwrócić do Działu Prawnego, ktoś musi dokonać wyliczeń, ktoś inny napisać opinię prawną... To trwa. Zwłoka nie świadczy o tym, że limity zostaną obniżone. Ani o tym, że nie zostaną. Ani Wy, ani ja nie mamy odpowiednich danych w tej sprawie.

Dajcie już spokój i idzie się uczyć...

Wreszcie jakis racjonalny głos w tej dyskusji ;) w pełni popieram!

Wy się tak tu produkujecie, a KSSiP i tak zrobi co się im będzie podobało, bez wzgędu czy będą łamać prawo czy nie: Sąd gromi ministra - dziennikpolski24.pl

Proponuje również porozmawiać z byłymi aplikantami ogólnej na temat tego co się tam wyprawia i pożądnie się zastanowić czy macie ochotę na takie trakowanie. Powodzenia :)

Szanowni Kandydaci,
Jeżeli oczekiwanie kilka dni na opublikowanie listy kandydatów dopuszczonych do 2 etapu - powoduje u Was takie nerwy, to naprawdę milion razy się zastanówcie i zorientujcie się "co się dzieje " w KSSiP na aplikacjach. Bo jeżeli to Was denerwuje, to przy sprawdzianach i oczekiwaniu na ich wyniki - wylądujecie na Oddziale Psychiatrycznym. Przecież skoro macie wyniki na stronie KSSiP i macie 120+ pkt to formalnością / oczywistą oczywistością jest, że zostaliście do II etapu dopuszczeni.

Co do opóźnienia w publikacji listy - MS wypowiedziało się, że brak plomb nie wpłynął na ważność egzaminu, ale będzie kontrola w KSSiP. Logika podpowiada, że zanim kontrola się nie skończy to nie będzie finalnego zakończenia I etapu. Dla mnie proste.

Jak wspomniała już aolin - sytuacja jest precedensowa i z całą pewnością trwają głębokie analizy co z tym fantem zrobić, bo w historii egzaminów nigdy taka sytuacja nie miała miejsca.

PS. Jestem aplikantem KSSiP i widzę jak tu wszystko funkcjonuje
PS2. Na apce trzeba uzbroić się w tonę cierpliwości
PS3. Zalecam wielu osobom schowanie pewności siebie do kieszeni, bo rzeczywistość na apce może Was brutalnie sprowadzić na ziemię
PS4. Apka wymaga wieleeeeeeeeeeee pokory
PS5. Moim skromnym zdaniem, obniżenie progu 120 pkt byłoby nieporozumieniem i najzwyczajniej w świecie nieuczciwe. Reguły gry były jasne i wszystkim znane. Skoro ktoś miał 120+ pkt to znaczy, że dało się mieć. Nie masz - zastanów się dlaczego - i przystąp do egzaminu za rok, bogatszy w doświadczenie i refleksje.
PS6. Jeżeli ktoś uważa, że brak plomb wpłynął na ważność egzaminu i komuś to na 20 min przed rozpoczęciem ułatwiło zdanie - to ja nie mam po prostu żadnych pytań.

To jest stara sprawa, dotyczyła aplikantów aplikacji ogólnej z pierwszego naboru 2009 r. Wtedy właśnie zmieniono zasady "w trakcie gry". Ta sytuacja nie miała miejsca w kolejnych latach.

KubaJ napisał:
Szanowni Kandydaci,
Przecież skoro macie wyniki na stronie KSSiP i macie 120+ pkt to formalnością / oczywistą oczywistością jest, że zostaliście do II etapu dopuszczeni

No właśnie, tylko skoro II etap ma być pro forma, to po co w ogóle się do niego specjalnie przykładać ? Kazusy nie idą mi dobrze, aktualnie nie wiem ile muszę zrobić, ile punktów powinienem mieć, jaką mam przewagę nad innymi. W zeszłych latach było inaczej. Skoro nagle się okaże, że z pewnego miejsca na aplikacji wyjdzie miejsce li tylko w II etapie, z 440 konkurentami na pokładzie - nasza sytuacja ulega skrajnemu pogorszeniu, wiele osób, które były pewne swego odpadnie.

kampinosek1990 napisał:
No właśnie, tylko skoro II etap ma być pro forma, to po co w ogóle się do niego specjalnie przykładać ? Kazusy nie idą mi dobrze, aktualnie nie wiem ile muszę zrobić, ile punktów powinienem mieć, jaką mam przewagę nad innymi. W zeszłych latach było inaczej. Skoro nagle się okaże, że z pewnego miejsca na aplikacji wyjdzie miejsce li tylko w II etapie, z 440 konkurentami na pokładzie - nasza sytuacja ulega skrajnemu pogorszeniu, wiele osób, które były pewne swego odpadnie.

Decyzja o dopuszczeniu kolejnych kandydatów byłaby kontrowersyjna, aczkolwiek z punktu widzenia kssip chyba najlepsza.

najlepsze i jedyne logiczne oraz rozsądne rozwiązanie, to wpuszczenie 218 osób do 2 etapu. i tak też się stanie

kampinosek1990 napisał:

Weź trzy głębokie wdechy i przestań panikować. Masz 140 pkt, tak? W najlepszym razie przechodzisz bez II etapu, w najgorszym - masz 30 punktową przewagę. Każdy może sobie łatwo policzyć pozycję w rankingu. Przygotuj się na najgorszą opcję, jak wyjdzie lepiej - to tylko dobrze dla Ciebie, dodatkowa wiedza nigdy jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ale denerwować się nie ma powodu.

aplikant2016 napisał:
najlepsze i jedyne logiczne oraz rozsądne rozwiązanie, to wpuszczenie 218 osób do 2 etapu. i tak też się stanie

Jest to bardzo prawdopodobne aczkolwiek nie byłbym taki pewien czy jest to jedyne możliwe rozwiązanie. Tak jak już wcześniej wspomniano sytuacja jest precedensowa.

Kiedyś czytałam o tej sprawie dotyczącej zmiany zasad przed samym końcem aplikacji ogólnej. Nasuwało to mnóstwo spekulacji... hmmm teraz tym bardziej wszystko się może zdarzyć. Nic musimy czekać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót