Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kryspin2 napisał:
Dziwnie to rozumiesz. Oczywiście, że jest dopuszczalna. W sumie wszystko jest dopuszczalne, nawet to, że zmieni się stolica Polski np. na Andrychów. Tylko nie rozumiem takich argumentów jak twoje. Dlaczego próg miałby niby być obniżany?? No dlaczego? Dlatego, że ktoś kto nigdy nie powinien być w kssipie tam psim swędem się wepchnie. Bo przy zmianie warunków, osoby które nie spełniają elementarnego warunku zostaną dopuszczone. Obecna sytuacja jest tak jasna jak słońce. Nikogo nie eliminuje. Nawet 2 miejsca zostały. No czemu ich nie wzięliście?? No czemu? Bo może dlatego, że na nie, nie zasłużyliście. W przypadku zmiany progu pierwszy składam skargę do WSA.
Wow... I pomyśleć, że jeszcze wczoraj było mi Cię szkoda...

Ale nie, ja w dyskusji na takim poziomie nie będę uczestniczyć. Rozumiem, że się denerwujesz, ale argumenty ad personam są nie do przyjęcia pomiędzy kulturalnuymi ludźmi.

Znikam stąd. Powodzenia na kazusach.

Prorok P napisał:
Które przekroczyły próg.
Który wynosi na tę chwilę 120 pkt i nie jest wieczny i niezmienny.

Tak, próg. Próg który został ustalony 23 września. Wieczny i niezmienny nie jest, zostanie ustalony znowu przed I etapem za rok w kolejnym naborze do KSSIP.

aolin napisał:
Wow... I pomyśleć, że jeszcze wczoraj było mi Cię szkoda...

Ale nie, ja w dyskusji na takim poziomie nie będę uczestniczyć. Rozumiem, że się denerwujesz, ale argumenty ad personam są nie do przyjęcia pomiędzy kulturalnuymi ludźmi.

Znikam stąd. Powodzenia na kazusach.

Nie denerwuję się. Nie używam argumentów ad personam, tylko ad rem. Po prostu dla każdego prawnika sprawa jest oczywista. Są natomiast osoby (i rozumiem że obniżenie progu leży w ich interesie), które dla swego partykularnego interesu budują ideologię i zawracać próbują kijem Wisłę.

kryspin2 napisał:
Dziwnie to rozumiesz. Oczywiście, że jest dopuszczalna. W sumie wszystko jest dopuszczalne, nawet to, że zmieni się stolica Polski np. na Andrychów. Tylko nie rozumiem takich argumentów jak twoje. Dlaczego próg miałby niby być obniżany?? No dlaczego? Dlatego, że ktoś kto nigdy nie powinien być w kssipie tam psim swędem się wepchnie. Bo przy zmianie warunków, osoby które nie spełniają elementarnego warunku zostaną dopuszczone. Obecna sytuacja jest tak jasna jak słońce. Nikogo nie eliminuje. Nawet 2 miejsca zostały. No czemu ich nie wzięliście?? No czemu? Bo może dlatego, że na nie, nie zasłużyliście. W przypadku zmiany progu pierwszy składam skargę do WSA.

I jaki zarzut postawisz? Jaki przepis wskażesz jako podstawę naruszenia? Nie bardzo rozumiem z czego ta oczywistość ma wynikać? Rozumiem argumenty coś jest sprawiedliwe a coś być może nie. Tylko nikt do tej pory nie wskazał przepisu, który miałby zostać rzekomo naruszony poprzez zmianę zarządzenia.

Ostatnia edycja:
pablos09 napisał:
I jaki zarzut postawisz? Jaki przepis wskażesz jako podstawę naruszenia? Nie bardzo rozumiem z czego ta oczywistość ma wynikać? Rozumiem argumenty coś jest sprawiedliwe a coś być może nie. Tylko nikt do tej pory nie wskazał przepisu, który miałby zostać rzekomo naruszony poprzez zmianę zarządzenia.

Dla mnie to i na piątke z kc by sie kwalifikowało :D

pick_and_roll napisał:
Dla mnie to i na piątke z kc by sie kwalifikowało :D

Generalnie to chyba taki zarzut pozostaje postawić, nic więcej się nie wymyśli.:D

Czy nie mylą Wam się czasem procedury/gałęzie prawa? 5 k.c.?
A dotarliście do 1 k.c.? Kodeks niniejszy reguluje stosunki cywilnoprawne między osobami fizycznymi i osobami prawnymi. Czy relacja na linni kandydaci-minister - to jest to?

Do tej pory miałam poczucie, że rozwiązaniem zgodnym z prawem i ze zdrowym rozsądkiem jest dalszy etap dla 218 i pewne miejsca dla tychże.
Ale jak Was podczytuję, co Wy tworzycie, to walę swoje wcześniejsze poglądy. :D Etap kazusowy i odsiew by się Wam przydał, bo nie każdy zrozumiał przepisy, których się wyuczył.

Ostatnia edycja:
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego (do 2003.12.31) w Warszawie z dnia 15 grudnia 1987 r., I SA 177/87
W postępowaniu administracyjnym przepisy kodeksu cywilnego (w tym także art. 5 k.c.), mogą być stosowane tylko wówczas, gdy tak stanowi konkretny przepis materialnego prawa administracyjnego.
ONSA 1987/2/88

eurotech napisał:

Do tej pory miałam poczucie, że rozwiązaniem zgodnym z prawem i ze zdrowym rozsądkiem jest dalszy etap dla 218 i pewne miejsca dla tychże.
Ale jak Was podczytuję, co Wy tworzycie, to walę swoje wcześniejsze poglądy. :D Etap kazusowy i odsiew by się Wam przydał, bo nie każdy zrozumiał przepisy, których się wyuczył.

Przecież to był żart z 5kc

Zasady z k.p.a. nie są tylko po to, żeby z przodu ładnie wyglądać.

@upioryrewolucji Nie, widziałam ostatnich kilka stron wątku, nikt tu naprawdę nie widzi żadnych podstaw do odwołania. A one są.

eurotech napisał:
A dotarliście do 1 k.c.? Kodeks niniejszy reguluje stosunki cywilnoprawne między osobami fizycznymi i osobami prawnymi. Czy relacja na linni kandydaci-minister - to jest to?

Jakbyś się nie spinał, to byś może doszedł do wniosku, że mój post miał charakter czysto żartobliwy.

eurotech napisał:
Zasady z k.p.a. nie są tylko po to, żeby z przodu ładnie wyglądać.

@upioryrewolucji Nie, widziałam ostatnich kilka stron wątku, nikt tu naprawdę nie widzi żadnych podstaw do odwołania. A one są.

Ale jakie? Jaki przepis zostałby naruszony, który mógłby zostać ewentualnie wskazany jako podstawa skargi? Poza 8 k.p.a oczywiście ? :)

Odwolujcie sie, ot bedzie kolejna bzdurna sprawa do szybkiego odstrzalu. Nikt Wam nie broni bawic sie w pieniaczy.

Póki co wpłynęło jedno pismo do kssip w sprawie naruszenia procedur przy przeprowadzaniu egzaminu. JEDNO.

8 z K. P. A odpada. Co prawda w orzecznictwie przyjmuje się, że zasady K. P. A. mogą stanowić samodzielną podstawę zarzutu (czego nie można powiedzieć o... No właśnie, o czym moi testowi-geniusze? Może o 5 z k.c.? ), ale akurat 8 to przepis z gatunku ostatniej szansy. Powołuje się toto jak nic innego nie ma, a klient upiera się, żeby wnieść skargę mimo braku podstaw. Chwyta sporadycznie. Parę innych zarzutów by się znalazło owszem, ale znalezienie zarzutów to nie poroblem. One jeszcze muszą chwycić...

Ostatnia edycja:
aolin napisał:
8 z K. P. A odpada. Co prawda w orzecznictwie przyjmuje się, że zasady K. P. A. mogą stanowić samodzielną podstawę zarzutu (czego nie można powiedzieć o... No właśnie, o czym moi testowi-geniusze?), ale akurat 8 to przepis z gatunku ostatniej szansy. Powołuje się toto jak innego nie ma, a klient upiera się, żeby wnieść skargę mimo braku podstaw. Chwyta sporadycznie. Parę innych zarzutów by się znalazło owszem, ale znalezienie zarzutów to nie poroblem. One jeszcze muszą chwycić...

Owszem skargę można zawsze napisać, ja w tym wypadku nie widzę żadnego sensownego zarzutu, poza ewentualnie zarzutem z zasad k.p.a., który generalnie jak napisałaś ma bardzo niewielkie szanse żeby chwycić

Ostatnia edycja:
Wejdzie 218 osób, tylko nikt nie ma czasu zrobić listę bo jest kontrola

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót