A
aolin
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 65
Nie wiem. Nie wydaje mi się. Żeby wydać wyrok, o którym piszesz, sąd musiałby uznać, że wydanie nowego zarządzenia było niezgodne z prawem, tak? A nie jest uprawniony, żeby to badać, bo to ocena tego wykracza poza jego właściwość. Chyba, że zastosuje bezpośrednio przepisy Konstytucji, ale to long shot. Jeśli zaś nie może oceniać poprawności treści i wydania zarządzenia, to musi uznać, że KSSIP był związany zarządzeniem. KSSIP NIE MOŻE zastosować innego zarządzenia niż to aktualne. Tym samym w myśl stanu pawnego z dnia wydania decyzji, decyzja KSSIPu była poprawna. Albo podważysz zarządzenie albo przegrywasz sprawę. Stąd moje pytanie. TK?eurotech napisał:Przecież napisałam, że sąd nie będzie orzekał w sprawie zarządzenia.
Czym innym jest badanie sprawy, a czym innym jest orzekanie.
Zarządzenie będzie analizował tylko jako kwestię poboczną, ale jako kwestię istotną dla sprawy.
Główny argument to taki, że lista powinna być oparta o próg ustalony na dzień przeprowadzenia egzaminu. Bo sąd nie będzie się nawet odnosił co do zarządzenia zmieniającego - ono nie będzie zgodne lub niezgodne z prawem (bo tego się nie da stwierdzić w tym postępowaniu). Ta decyzja będzie nieprawidłowa, bo oparta o zarządzenie "progowe", o które nie powinna być oparta. Konsekwencją tego orzeczenia będzie to, że zarządzenie zmieniające istnieje i ma się dobrze, ale ustalone w takich okolicznościach (chronologicznych) nie wywołało skutków dla wyników tego testu, który to test odbył się wcześniej.
To, że MS zmieniłby zarządzenie nie oznacza, że poprzednie zarządzenie nie istniało. Istniało i wywoływało skutki prawne. A Dyrektor wydając listę musi wziąć pod uwagę odpowiednie zarządzenie - pierwotne lub zmienione.
To nie jest contra legem, tylko niedziałanie prawa wstecz.
EDIT
Rozumiesz, chodzi mi o to, że nawet jeśli uznać słuszniść Twoich zarzutów (nie zamierzam ich dotykać, bo znowu się tutaj rozpęta piekło) to zarządzenie trzeba podważyć w odpowiedniej procedurze przed odpowiednim organem. I jedyny droga, która przychodzi mi do głowy to TK.
Ostatnia edycja: