Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
analogia12 napisał:
Prorok zmyśla xD. Dzwoniła pewnie kilkadziesiąt osób i akurat tylko jemu pani zająknęła się o II etapie? Nie sądzę.

Wykonałem dwa telefony do KSSIP'u (do dwóch działów). Sam KSSiP czeka na listę (jak rozumiem czekają, aż dyrekcja ją opracuje). W kwestii progu decyzja należy wyłącznie do MS (co oczywiście wiemy, ale zaznaczam, że oni również są tego świadomi :)) I też do MS odsyłają z takim pytaniem.
Zatem... zapewne Pani Dyrektor będzie naciskać na obniżenie progu (leży to w interesie szkoły), a Pan Minister jest względnym legalistą.

Dziś już wiem, że żadna decyzja mnie nie zaskoczy.

Dopytywałem dokładnie, nic takiego jak prorok mówi, o jakichś osobliwych oczekiwaniach na ministerstwo, jakąś decyzję czy gwiazdkę z nieba KSSiP nie przekazuje :)

Wyłączną informacją, jaką przekazuje KSSiP jest to, że do 9 listopada pojawi się lista na II etap egzaminu konkursowego. To, że II etao odbyć się musi wynika wprost z ustawy. Podwyższenie limitu to by było jakieś kuriozum, szczególnie że my uczymy się już 2 tydzień, a teraz osoby, które już zupełnie aplikację olały i może zaczęły normalną pracę mają znowu stawać w szranki ?? Im dłużej o tym myślę, tym bardziej niemożliwe mi się to wydaje i nabieram pewności, że 23 listopada odbędzie się spotkanie kolejnego rocznika AO.

ja dzwoniłam przed chwilą i pani, która odebrała, powiedziała, że lista pojawi się do 9 listopada (no ale tyle to my wiemy). Spytałam czy KSSiP kontaktował się z MS w tej sprawie, pani powiedziała, że zostało wysłane zapytanie do Ministerstwa, ale już nie wiedziała jakiej treści...

analogia12 napisał:
Prorok zmyśla xD. Dzwoniła pewnie kilkadziesiąt osób i akurat tylko jemu pani zająknęła się o II etapie? Nie sądzę.

Przecież to jest oczywisty troll. Od początku sieje niepokój i wdaje się w kłótnie z niektórymi użytkownikami.

_Mala_Mi napisał:
ja dzwoniłam przed chwilą i pani, która odebrała, powiedziała, że lista pojawi się do 9 listopada (no ale tyle to my wiemy). Spytałam czy KSSiP kontaktował się z MS w tej sprawie, pani powiedziała, że zostało wysłane zapytanie do Ministerstwa, ale już nie wiedziała jakiej treści...

to mimo wszystko dużo powiedziała. Na pewno wśród pytań znalazło się to dot. progu.

Mnie miła Pani w KSSiP na pytanie dlaczego nie ma listy, odpowiedziała "no wie Pan sytuacja w tym roku jest zgoła odmienna". Wnioskuję z tego, że o zgrozo podnoszona jest możliwość inna, aniżeli II etap dla 218 osób. Skoro tak, to właściwie już przygotowuję się na kuriozum pod tytułem obniżenie progu i Wam też radzę....

Ostatnia edycja:
pick_and_roll napisał:
Mnie miła Pani w KSSiP na pytanie dlaczego nie ma listy, odpowiedziała "no wie Pan sytuacja w tym roku jest zgoła odmienna". Wnioskuję z tego, że o zgrozo podnoszona jest możliwość inna, aniżeli II etap dla 218 osób. Skoro tak, to właściwie już przygotowuję się na kuriozum pod tytułem obniżenia progu i Wam też radzę....

"zgoła odmienna", bo przeszło mniej ludzi niż zwykle... To jeszcze o niczym nie przesądza...

Z tym że uczymy się juz drugi tydzień, a Ci którzy nie przeszli dalej się nie ucza to bym nie przesadzała. Sama coś ledwo podczytuję czwarty dzień, a znam kilkoro osób nad progiem które nie uczą sie bo czekają na oficjalną decyzję i listę ;)

A co do tego że szkoła będzie naciskała na obniżenie progu... Od znajomych będących w ksipie wiem, że kiedy w tym roku minister zarządził dodatkowy nabór na aplikację prokuratorską, to ksip był bardzo przeciwny, twierdząc że Ci ludzie którzy mieliby się dostać w dodatkowym naborze są za głupi i że ksip nie potrzebuje takich ludzi na aplikacji. Byli przeciwni dodatkowemu naborowi, natomiast minister i tak zrobił co chciał ;p

Drogi są trzy:

1) zapytali odnośnie obniżenia progu;
2) roztrząsają czy organizować II etap, czy mogą w tym roku poprzestać na zakwalifikowaniu bezpośrednio 218 osób na aplikację;
3) zapytali o jedno i o drugie.

Mam nadzieję, że decyzję o obniżeniu progu wykluczą, a debatują jedynie nad pkt 2.

duska1958 napisał:
Z tym że uczymy się juz drugi tydzień, a Ci którzy nie przeszli dalej się nie ucza to bym nie przesadzała. Sama coś ledwo podczytuję czwarty dzień, a znam kilkoro osób nad progiem które nie uczą sie bo czekają na oficjalną decyzję i listę ;)

Problem w tym, że ich to na pewno nie interesuje kto i ile czasu ma na przygotowanie...

Też należę do osób, które póki co czekają na oficjalną informację. Wychodzę z założenia, że to i tak niczego nie zmieni czy zacznę się uczyć teraz, czy 3-4 dni później. Tym bardziej na kazusy, do których w 2 tygodnie dobrze przygotować się nie da.

Duska - Tylko wiesz, to jest inna sytuacja, bo tam na podwyższeniu limitu nikt nie tracił - po prostu weszło więcej osób niż miało :) To tak, jakby teraz ms stwierdził, że zwiększa limit do 250 osób. Nikt nie traci, niektórzy zyskują.
W naszym wypadku jest inaczej, bo zysk kogoś może skutkować wymierną stratą innych osób, i to stratą dużego kalibru.

Lipstick napisał:
Problem w tym, że ich to na pewno nie interesuje kto i ile czasu ma na przygotowanie...

Też należę do osób, które póki co czekają na oficjalną informację. Wychodzę z założenia, że to i tak niczego nie zmieni czy zacznę się uczyć teraz, czy 3-4 dni później. Tym bardziej na kazusy, do których w 2 tygodnie dobrze przygotować się nie da.

Ja tak samo, dodatkowo krzepiące jest to, że co roku zawsze na przygotowania do 2 etapu było mniej więcej 2 tyg :D

Moim zdaniem, akurat w tym wypadku MS moze uznac za racjonalne argumenty Kssipu o potrzebie wylonienia najlepszych w drodze kazusow. A to ze ktos mial mniej czasu na przygotowanie, czy zostanie sciagniety z pracy/urlopu nikogo nie interesuje.

kampinosek1990 napisał:
Duska - Tylko wiesz, to jest inna sytuacja, bo tam na podwyższeniu limitu nikt nie tracił - po prostu weszło więcej osób niż miało :) To tak, jakby teraz ms stwierdził, że zwiększa limit do 250 osób. Nikt nie traci, niektórzy zyskują.
W naszym wypadku jest inaczej, bo zysk kogoś może skutkować wymierną stratą innych osób, i to stratą dużego kalibru.

Jasne, zgadzam się. Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi na fakt, że ksip sam w sobie raczej nie będzie za tym żeby obniżać próg i tym samym poziom w dół, a jeśli tak sie stanie to będzie to tylko i wyłacznie decyzja ministra, sprzeczna z oczekiwaniami ksipu :)

kampinosek1990 napisał:
Tylko wiesz, to jest inna sytuacja, bo tam na podwyższeniu limitu nikt nie tracił - po prostu weszło więcej osób niż miało :) To tak, jakby teraz ms stwierdził, że zwiększa limit do 250 osób. Nikt nie traci, niektórzy zyskują.

C'est vrai.

Powiem tak, gdyby KSSiP i MS prześledziłby nasz wątek na forum, mieliby bardzo przejrzysty ogląd na tę sprawę tak dzięki głosom za, jak i przeciw obniżeniem progu (z tym, że oczywiście tych drugich jest niepomiernie więcej i są znacząco bardziej rudymentarne).

duska1958 napisał:

A co do tego że szkoła będzie naciskała na obniżenie progu... Od znajomych będących w ksipie wiem, że kiedy w tym roku minister zarządził dodatkowy nabór na aplikację prokuratorską, to ksip był bardzo przeciwny, twierdząc że Ci ludzie którzy mieliby się dostać w dodatkowym naborze są za głupi i że ksip nie potrzebuje takich ludzi na aplikacji. Byli przeciwni dodatkowemu naborowi, natomiast minister i tak zrobił co chciał ;p
Znowu się na mnie zezłościcie za tę wypowiedź, ale egzaminy w KSSIPie są praktyczne. Innymi słowy osoby, które miały gorsze wyniki nie poradziły sobie tak dobrze jak inni z zastosowaniem przepisów w praktyce...

Weryfikacja kandydatów pod tym względem umiejętności interpretacji przepisów nie jest obniżaniem poziomu...

Ostatnia edycja:
Najbardziej prawdopodobne jest, że przetrzymają nas do ostatniego dnia... Nie sądziłam początkowo, że tak długo będzie trzeba czekać. Mam nadzieję, że nie opublikują listy powiększonej o 200 nazwisk wraz z zarządzeniem o zmianie progu. Jakby to zrobili na ostatni możliwy dzień to było by to wyjątkowo wstrętne wobec wszystkich. Wciąż mam nadzieję, że stan obecny pozostanie niezmienny.

Duska, jestem przekonany ze w kssipie nie maja nic przeciwko obnizeniu progu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót