Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli osoba 440 będzie miała dajmy na to 120 pkt i kilka osób więcej również, a więc wyniki ex aequo, to zakwalifikowane są wszystkie te osoby, nawet jeśli przekracza to dwukrotność osób która może się znaleźć w II etapie.

wytrzymajcie do środy, wtedy będzie lista 218 osób :D innej logicznej i sprawiedliwej możliwości nie ma

duska1958 napisał:
Jeśli osoba 440 będzie miała dajmy na to 120 pkt i kilka osób więcej również, a więc wyniki ex aequo, to zakwalifikowane są wszystkie te osoby, nawet jeśli przekracza to dwukrotność osób która może się znaleźć w II etapie.

słyszałem, że wtedy decyduje dokładność zamalowań pól w arkuszu ;)

Moim zdaniem obniżenie progu powoduje więcej problemów niż pozostawienie tych 218 osób. Obniżenie progu daje bardzo duże pole do spekulacji, czy czasem nie obniżono progu tak, żeby zrobić dobrze jakiemuś znajomemu/członkowi rodziny. Jeżeli obniżą próg i ktoś z osób mających 120+ nie dostanie się na ao z tego powodu, to już widzę te pisma smarowane do wszystkich możliwych organów :)
Pozostawienie obecnej listy 218 osób nikogo nie krzywdzi, bo osoby które nie uzyskały 120 pktów na starcie wiedziały, że muszą je uzyskać, żeby się dostać. Oczywiście taka sytuacja jest bardzo komfortowa dla osób, które się dostały do II etapu, w tym dla mnie, ale to nie nasza wina, że tylko tyle osób przekroczyło wymagany próg.
Denerwuje mnie ta cała sytuacja, bo nie mam motywacji żeby się uczyć, tak jak bym to robiła wiedząc od razu, że miejsce na ao nie jest pewne.

Mam dokładnie tak samo. Męczy mnie to psychicznie bardziej, aniżeli byłabym zmęczona gdybym od poczatku wiedziała że II etap pisze 440 osób i po prostu uczyła się dalej bez zbędnego rozckliwiania się. Wtedy zapewne każdy z nas uczyłby się od zeszłej soboty... a tak to głównie siedzimy czekamy i spekulujemy. No ale, w ksipie nie będzie lepiej, powoli trzeba przywykać do takiego stanu rzeczy :D

Najśmieszniejsze jest to, że skoro dla kssipu tak szalenie ważne są kazusy, które mają wyłonić najwybitniejsze jednostki, to mogli zrobić test banalnie prosty, próg wzrósłby do 145 pktów i nikt nie robiłby sensacji. A tak zrobili test jaki zrobili i nie dość, że mają problem z zapełnieniem limitu miejsc, to jeszcze spowodowali zamieszanie i wkurzyli chyba wszystkich - i tych co przeszli do II etapu i tych którzy nie przeszli :D

marika7 napisał:
Najśmieszniejsze jest to, że skoro dla kssipu tak szalenie ważne są kazusy, które mają wyłonić najwybitniejsze jednostki, to mogli zrobić test banalnie prosty, próg wzrósłby do 145 pktów i nikt nie robiłby sensacji. A tak zrobili test jaki zrobili i nie dość, że mają problem z zapełnieniem limitu miejsc, to jeszcze spowodowali zamieszanie i wkurzyli chyba wszystkich - i tych co przeszli do II etapu i tych którzy nie przeszli :D
Kssip nie układał testu...

marika7 napisał:

Gdyby kazusy były takie bardzo ważne, próg wynosiłby 100 :) To jest po prostu 2 etap, odróżniający wstępniak na ogólną od innych masówek.

Dotychczas prawie zawsze wynosił 120pkt i nie było problemu. Raczej się nie spodziewali takiej sytuacji.

najpóźniej na 14 dni przed II etapem dyrektor musi opublikować liste z nazwiskami

pick_and_roll napisał:
Gdyby kazusy były takie bardzo ważne, próg wynosiłby 100 :) To jest po prostu 2 etap, odróżniający wstępniak na ogólną od innych masówek.

Ktoś tutaj napisał, że próg wynosił 100 pkt tyle, że do II etapu przeszło 900 osób, bo równocześnie nie było limitu dwukrotności miejsc. Moim zdaniem test to taki wstępniak, żeby odsiać ludzi, bo nikomu nie chciałoby się spr prawie 1800 prac.

Robiąc banalny test mieliby pewność, że nie dojdzie do sytuacji, w której wymagana ilość osób nie przekroczy minimalnego progu. Bardzo duży wzrost progu nie byłby przecież problemem, skoro zawsze ten próg wzrastał. A tak mają problem :P

Zrozumcie ze to nie Kssip tylko MS sporzadzilo ten feralny test. I to wlasnie MS obnizajac prog przyznalo by sie do bledu, czego moze nie chciec zrobic. Mysle ze w kssipie to maja pretensje do MS, ze kazusy, ktore sa waznym czynnikiem sprawdzajacym kandydatow, moga byc gra tylko o pietruszkę

No więc tak.
Wykonałem telefon do kompetentnej komórki MS i uzyskałem pełną i kompleksową odpowiedź, która rozwieje nasze wątpliwości...nie, jednak nie. Na pewno utwierdzi w przekonaniu, że sprawa nie jest oczywista.
Mianowicie, obecnie są procedowane wszystkie warianty rozstrzygnięcia konkursu na AO:
a) nieprzeprowadzenie II etapu w ogóle,
b) przeprowadzenie II etapu w liczbie 218 osób,
c) obniżenie progu i zmiana zarządzenia.

Decyzja podobno należy do jednego z wiceministrów a nie Ministra Ziobry, aczkolwiek nie ministra byle....., nazwiska osoby odpowiedzialnej niestety nie pomnę. Póki co żadna z opcji nie uzyskała przewagi i prowadzone są analizy. Jest to sprawdzona informacja, która powinna nam dać do myślenia. Z rozmowy wnioskuję, że opcja a bądź c są najbardziej prawdopodobne.
Uczmy się więc, bo prawdopodobnie II etap będzie i to będzie eliminujący dla wielu z tych, którzy byli pewni swego.
Niedobrze być złym posłańcem, ale niestety ktoś musi przynosić grobowe wieści.

No to chyba juz wszyscy widzimy jak to sie skonczy, do nauki i niech wygraja lepsi w kazusach.

A jeszcze parę postów wcześniej twierdziliście, że to nieprawda, że kssip czeka na info z MS.

Stan Faktyczny napisał:
No to chyba juz wszyscy widzimy jak to sie skonczy, do nauki i niech wygraja lepsi w kazusach.

Może się skończyć tylko zgodnie z przepisami, albo skandalem

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót