Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tylko skoro takie opcje są dopiero rozważane, to ciekawe, czy wyrobią się z zachowaniem terminu 14-dniowego do ogłoszenia listy z nazwiskami, w końcu zostały zalewie dwa dni.

skoro rozważają zmianę zarządzenia dotyczącego stanu faktycznego, który już się wypełnił, to co im tam jakiś 14dniowy termin

Skandalem(ale chyba tylko dla osób zainteresowanych,bo szary obywatel ma w nosie nasze egzaminy) przejmą się tak samo jako brakiem plomb na kilkudziesięciu testach

Stan Faktyczny napisał:
No to chyba juz wszyscy widzimy jak to sie skonczy, do nauki i niech wygraja lepsi w kazusach.

Super, miło słyszeć, że KSSiP zrobi prezent dla osób gremialnie kablujących szkołę do mediów :D :D

A ile to jest wstawić plik pdf na stronę ? Testy dawno zdekodowane, lista osób według punktów w excelu dawno jest. Trzeba tylko odpowiednio przyciąć tę listę, wydrukować, zeskanować i wywiesić w gablocie.

Stan Faktyczny napisał:
No to chyba juz wszyscy widzimy jak to sie skonczy, do nauki i niech wygraja lepsi w kazusach.

Ale co niby widzimy. Wiemy tyle, że nic nie wiadomo. Do jakich kazusów? Nie ma decyzji na razie żadnej. To wiemy. A więc czekamy nadal.

Dziwi mnie w sumie, że przez telefon ktoś udziela takich informacji...

HorN napisał:
Skandalem(ale chyba tylko dla osób zainteresowanych,bo szary obywatel ma w nosie nasze egzaminy) przejmą się tak samo jako brakiem plomb na kilkudziesięciu testach

ile można te plomby przeżywać, główne koperty, czy jak tam to nazwać, były zaplombowane przed konkuresem. Tutaj mamy zmianę reguł w trakcie konkursu

Ja nie przeżywam plomb tylko podejście MS i KSSiP właśnie do reguł na które się powołujesz;)

Od przyszłego roku powinni ustanowić (obok progu na teście) również próg w etapie kazusowym. Wtedy niezależnie od tego, ile osób zda test, drugi etap zawsze będzie miał sens.

Moim zdaniem bardziej prawdopodobne są warianty a lub b. Szczerze wątpię, czy któryś z wiceministrów chciałby być odpowiedzialnym za kolejny, mniejszy lub większy skandal.
Zwykle jest tak, że wybiera się rozwiązania najbezpieczniejsze i najmniej kontrowersyjne. Mam nadzieję, że i tak będzie tym razem.

Poza tym wiemy tylko tyle że Szkoła konsultowała się z MS. A MS rozważa wszystkie poruszane na forum możliwości, więc stwierdzenie, że zostaną obniżone progi jest na wyrost, zwłaszcza że rozważa się nawet rezygnację z II etapu.

a niech obniżają progi, i pokazują tym samym przyszłym rekrutom na aplikację ogólną, że nie warto się uczyć i przykładać, bo gdy test będzie dość trudny i wymagał myślenia to i tak obniża progi, a szczęscie sprzyja "hazardzistom" obstawiającym możliwe do pojawienia się na teście pytania

kampinosek1990 napisał:
A ile to jest wstawić plik pdf na stronę ? Testy dawno zdekodowane, lista osób według punktów w excelu dawno jest. Trzeba tylko odpowiednio przyciąć tę listę, wydrukować, zeskanować i wywiesić w gablocie.

chodzi mi o sam proces decyzyjny, a nie o publikację.

intr napisał:
a niech obniżają progi, i pokazują tym samym przyszłym rekrutom na aplikację ogólną, że nie warto się uczyć i przykładać, bo gdy test będzie dość trudny i wymagał myślenia to i tak obniża progi, a szczęscie sprzyja "hazardzistom" obstawiającym możliwe do pojawienia się na teście pytania

Dokładnie, z tej przyczyny, aż trudno mi uwierzyć, że coś takiego jak obniżenie progu może się wydarzyć, aczkolwiek w świetle tego co mówi Kampinosek i własnej rozmowy z Panią z KSSiP, niestety stwierdzam, że taki wariant jest najbardziej prawdopodobny ....

HouseMD napisał:
Moim zdaniem bardziej prawdopodobne są warianty a lub b. Szczerze wątpię, czy któryś z wiceministrów chciałby być odpowiedzialnym za kolejny, mniejszy lub większy skandal.
Zwykle jest tak, że wybiera się rozwiązania najbezpieczniejsze i najmniej kontrowersyjne. Mam nadzieję, że i tak będzie tym razem.

W ogóle dziwi mnie, że miły Pan zasugerował ten wariant a, skoro jest oczywiście sprzeczny z ustawą. To by było strasznie dziwne - wykładnia contra legem ?
Moje wnioski pochodzą stąd, że zaraz po nawiązaniu połączenia, nawet bez specjalnego dociekania, od razu zaczął mówić o obniżaniu - że nie wiadomo, że się okaże, że trwają analizy. O II etapie dla 218 osób wspomniał dopiero, gdy sam zapytałem o realność takiej opcji.
No nie wiem, trochę się chyba na ludziach znam - jakoś odniosłem wrażenie, że na stole leży projekt zarządzenia i niedługo ktoś go podpisze. To może jakieś nierozsądne, ale intuicja mi mówi, że egzamin się odbędzie.

kampinosek1990 napisał:
No więc tak.
Wykonałem telefon do kompetentnej komórki MS i uzyskałem pełną i kompleksową odpowiedź, która rozwieje nasze wątpliwości...nie, jednak nie. Na pewno utwierdzi w przekonaniu, że sprawa nie jest oczywista.
Mianowicie, obecnie są procedowane wszystkie warianty rozstrzygnięcia konkursu na AO:
a) nieprzeprowadzenie II etapu w ogóle,
b) przeprowadzenie II etapu w liczbie 218 osób,
c) obniżenie progu i zmiana zarządzenia.

Decyzja podobno należy do jednego z wiceministrów a nie Ministra Ziobry, aczkolwiek nie ministra byle....., nazwiska osoby odpowiedzialnej niestety nie pomnę. Póki co żadna z opcji nie uzyskała przewagi i prowadzone są analizy. Jest to sprawdzona informacja, która powinna nam dać do myślenia. Z rozmowy wnioskuję, że opcja a bądź c są najbardziej prawdopodobne.
Uczmy się więc, bo prawdopodobnie II etap będzie i to będzie eliminujący dla wielu z tych, którzy byli pewni swego.
Niedobrze być złym posłańcem, ale niestety ktoś musi przynosić grobowe wieści.

Najpierw piszesz, że póki co żadna opcja nie uzyskała przewagi, po czym stwierdzasz, że z rozmowy wnioskujesz, że opcja a lub c jest najbardziej prawdopodobna. To jak to w końcu jest, MS skłania się ku którejś z tych opcji, czy to tylko Ty się skłaniasz ku opcji c ?

Właśnie śladem kolegi postanowiłam także zadzwonić do MS. Usłyszałam, że rozważane jest zaniechanie przeprowadzania II etapu a także zrobienia tego dla 218 osób no i oczywiście, że "wpłynęły głosy dotyczące obniżenia progu" co także jest brane pod uwagę. Czyli nic nie wiadomo! Podobno pan minister jest dziś poza resortem i najprawdopodobniej jutro sprawą się zajmie i list powinna być najpóźniej do środy. Nie mówił, nic o wiceministrze. Więc już sama nie wiem.... W kssip nic nie mówią w ms mówią niewiele i chyba każdemu co innego.

Poza tym kto w poważnej istytucji bawiłby się w jakieś plotkarstwo, niczym z magla??? Ty w ogóle gdzieś dzwoniłeś?

kampinosek1990 napisał:
W ogóle dziwi mnie, że miły Pan zasugerował ten wariant a, skoro jest oczywiście sprzeczny z ustawą. To by było strasznie dziwne - wykładnia contra legem ?
Moje wnioski pochodzą stąd, że zaraz po nawiązaniu połączenia, nawet bez specjalnego dociekania, od razu zaczął mówić o obniżaniu - że nie wiadomo, że się okaże, że trwają analizy. O II etapie dla 218 osób wspomniał dopiero, gdy sam zapytałem o realność takiej opcji.
No nie wiem, trochę się chyba na ludziach znam - jakoś odniosłem wrażenie, że na stole leży projekt zarządzenia i niedługo ktoś go podpisze. To może jakieś nierozsądne, ale intuicja mi mówi, że egzamin się odbędzie.

Byłby contra legem ale nikt by tego nie kwestionował, wręcz wszyscy byliby zadowoleni, że nie muszą jechać do Warszawy dla samej przejażdżki. Jeżeli obniżenie progu stanie się faktem, ciekaw jestem czy faktycznie dopuszczą ponad 440 osób.

Dzwoniłam przed chwilą do MS i miły Pan powiedział, że decyzja należy do Pana wiceministra Łukasza Piebiaka, na razie rozpatrywane są różne opcje i nie wiadomo którą z nich pan wiceminister wybierze.

Powiem szczerze,że dziwią mnie te informacje o opcji w postaci nieprzeprowadzania II etapu.II etap dla 218 osób-ok,ale w ogóle bez niego?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót